Foto: Privat

Ellevill og alvorlig

Anne Valen Næss (64)

Kunstner

Stiller ut i Galleri Athene

Ellevilt og alvorlig heter utstillingen i Galleri Athene – hva legger du i det?

– Jeg har til tider et ganske ellevilt uttrykk, fargebruk og formspråk roper høyt. Sammen med et snev av surrealisme gjør dette at betrakteren oftest opplever glede og energi, og humor. Alt det vil jeg selvfølgelig gjerne formidle – da har jeg langt på veg lyktes, føler jeg. I prosessen er det likevel alvoret som er dominerende, siden tematikken berører grunnleggende og seriøse problemstillinger.

Hva får vi se på utstillingen?

– Jeg viser omlag 35 malerier. Akryl på lerret og ulike typer papir. Jeg vil fremheve to store arbeider på indisk, håndlaget papir, som er fantastisk å jobbe på. Mest fargesterke arbeider, men også en del dusere uttrykk.

Du har også tidligere stilt ut i Athene – hva vil du si kjennetegner galleriet?

– Innehaver Lars Holst Larsen er seriøs og kunnskapsrik og åpen for individualitet og personlig uttrykk, og han har svært god vurderingsevne, dessuten er han utrolig hyggelig og omtenksom. Galleri Athene er veldig delikat og gir gode muligheter. I tillegg har jeg dype røtter i Drammen, både mannen min og moren min vokste opp der. Selv har jeg bodd her i sju år og fødte barna mine her. Det gjør også at det er kjært å komme til et galleri i Drammen.

Hva er du opptatt av i din formidling?

– Hovedsakelig dreier arbeidene mine seg om mellommenneskelig samspill og ressursene, gledene og utfordringene ved det at vi er så ulike. Litt små-ironisering forekommer nok.

I tillegg kommer det som rører seg i samfunnet på ulike områder. Akkurat på denne utstillingen presenteres noen få malerier som går på plast i havet, forurensning, USAs president og flyktningestrømmen som har vært de senere år.

Hvordan vil du si din musikalske bakgrunn preger deg og din kunst?

– Det var åpenhet for kunst generelt i mitt musikerhjem. Jeg har alltid hatt spesielt hjerte for to kunstneriske måter å uttrykke meg på, musikalsk og billedspråklig formidling har gått hånd i hånd på ulike nivåer, helt fra jeg var en liten jente. Musikalske elementer preger bildene i stor grad. Jeg har synestesi, jeg ser farger når jeg hører musikk. Dette påvirker helt klart fargeeksplosjonene jeg ofte ender opp med.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Jubel av Lars Saaby Christensen. Den opplevde jeg som nettopp ellevill og alvorlig, og en stor inspirasjonskilde.

Hva gjør deg lykkelig?

– Når jeg ser rettferdighet og godhet seirer, og når familien har det bra.

Hvem er din barndomshelt?

– Dronning Ester (fra Esters bok).

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog for eller mot?

– Mot urettferdighet og undertrykking, som går på menneskeverdet løs.

Er det noe du angrer på?

– Selvfølgelig er det mye jeg gjerne skulle sett ugjort, men jeg angrer ikke så mye, jeg ser helst framover.

Hvem ville du stått fast i heisen med?

– Med Barak Obama, men jeg skulle gjerne ha med maleren Nicolas de Stael, Kofi Annan og Abraham Lincoln også. Og hvis Thomas Felberg kunne være «programleder», ble det nok både alvorlig og ellevilt.