Nyheter

Elevene flokker til toårig folkehøgskole i Drammen

– Jeg tror vi er blant de eneste som gjør dette.

Hvem: Hege Norøm (51)

Hva: Rektor ved Danvik folkehøgskole i Drammen.

Hvorfor: Tar imot mer enn 200 elever når neste semester starter til høsten.

Det går mot ny elevrekord for folkehøgskolene i Norge til høsten. Hvordan blir det for Danvik folkehøgskoles del til høsten?

– Danvik rir på den bølgen. I utgangspunktet er skolen så å si full. Men det er lov å søke fremdeles. Vi klarer å skvise inn én og annen elev.

Er det et rekordår for dere?

– Jeg er relativt ny som rektor. Dette er det andre kullet mitt. Vi har hatt gode søkertall gjennom mange år, men vi har også utvidet antall plasser ved skolen. Vi har 160 førsteårselever og mellom 50 og 60 andreårselever. På andreåret er det helt fullt til høsten. Vi samarbeider med mediebransjen, og det gir mange muligheter. Elevene får praksisplasser i NRK, TV 2, P4, Godt Sagt og så videre.

Andreår på en folkehøgskole?

– Ja, jeg tror vi er blant de eneste som gjør dette. På NRK MP3 er det to Danvik-elever som har egne programmer nå, så i sommer har jeg hørt på ungdomsprogram klokka åtte om morgenen og to på dagen.

Fortell litt om Danvik folkehøgskole og hva dere driver med der.

– Det er en folkehøgskole hvor det kun er ulike mediefag. Vi har til sammen sju ulike mediefag: film, foto, radio, TV, skuespill, spilldesign og manus- og skriveverksted.

Hvilken av linjene er mest populær?

– Spilldesign. Der har jeg mange på venteliste. Og film. Vi tar inn over 40 filmelever, så de to skiller seg veldig klart ut.

Har dere noe nytt på programmet kommende høst?

– En YouTube-entreprenørskapslinje. De som driver egen YouTube-kanal trenge å lære å drive dette. Både det etiske og å bygge opp en bedrift. Du må ha grunnleggende ferdigheter i YouTube for å starte der.

Dere er en kristen folkehøgskole. Hva betyr dette i praksis for studenter og ansatte ved skolen?

– Vi eies av to kristne organisasjoner, Normisjon og KFUK-KFUM. Vi har en visjon om å utvikle ungdom faglig, personlig og åndelig. Du er velkommen og blir møtt med respekt uansett hva du tror på. Jeg tror de aller fleste elevene hos oss ikke definerer seg som kristne, og det er helt greit. Men skolen skal være et sted hvor det er lov, naturlig og helt greit å snakke om åndelige ting. Blant de ansatte er de noen som definerer seg som kristne og noen som ikke gjør det. Skolen skal være et sted hvor den gode samtalen rundt fag, vekst og trosliv skal være greit. Vi legger ikke skjul på hva skolen står for, men det er åpent for alle.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Jeg er jo kristen, så Bibelen har foret meg veldig, både gjennom kulturen vi lever i og personlig. Ellers er jeg veldig glad alt Lars Saabye Kristensen skriver. Det er sommerlektyre ofte det.

Hva gjør deg lykkelig?

– Det er så veldig mange ting, men jeg er et typisk hverdagslykkemenneske. Jeg pleier å si at jeg får en klump i halsen nesten hver dag på jobb når jeg ser hva de ansatte får til med elevene. Akkurat nå tusler jeg ut i gresset barbeint og sola skinner ... Jeg blir lykkelig når barna ringer og sier de har det flott der de er. Når folk rundt meg har det bra, da har jeg det fint.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– Hva skal jeg plukke fra den lange lista? Jeg er litt utålmodig. Det er både en god og en dårlig egenskap. Det er ofte en god ting, men iblant er det også en dårlig ting. Også er jeg litt værsjuk. Jeg må ha sol om sommeren.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Iskald melkesjokolade er en last. Men skal jeg skeie skikkelig ut, sier jeg aldri nei takk til å sitte på kafé med boka mi. Det kan jeg gjøre i timevis. Å sitte på kafé, det er lykke.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

– Jeg synes det er vanskelig å se hvordan unge jenter behandles i andre land. Det gjør noe med meg. Ellers går jeg gjerne i demonstrasjonstog for mange ting.

Er det noe du angrer på?

– Jeg er ikke en type som angrer på så mye i det store og hele. Jeg har jo helt sikkert såret noen mennesker gjennom tida, og selv om jeg har prøvd å rydde opp, vil man alltid angre hvis man gjør noen noe vondt. Men jeg går ikke rundt og angrer. Det er jeg skikkelig dårlig på.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Med ungdommer som tror folkehøgskole ikke er nyttig.

Mer fra Dagsavisen