Kommer Therese Johaug (t.v.) seg gjennom prologen i Drammen i dag? Det bør hun for å holde avstand til Marit Bjørgen. FOTO: TERJE BENDIKSBY/NTB SCANPIX

Duellen Bjørgen mot Johaug

FINALE: Det står mellom Therese Johaug og Marit Bjørgen. Hvem vinner verdenscupen sammenlagt? Begge har sine fordeler igjen.

Det skiller 140 verdenscuppoeng mellom Therese Johaug og Marit Bjørgen. Og det gjenstår fem verdenscupkonkurranser.

* Sprint i Drammen i dag.

* 30 km i Holmenkollen søndag.

* Sprint Falun.

* 15 km fellesstart med skibytte i Falun.

* Og så avsluttes verdenscupsirkuset med 10 km jaktstart neste søndag.

- Jeg tror ikke det blir avgjort før den siste målstreken passeres neste søndag, sier sportssjef Åge Skinstad til Dags­avisen.

 

Sprint fordel Bjørgen

På sprinten i Drammen i ettermiddag kan Marit Bjørgen hente inn 100 poeng av de 140 på Therese Johaug. Det betinger at hun vinner, og at Therese Johaug ikke tar seg videre fra prologen - noe hun ikke gjorde i Lahti sist helg.

- Jeg tror Drammen blir veldig avgjørende for Marit Bjørgen, mener Åge Skinstad.

- For på sprinten i Falun deles det bare ut 50 verdenscuppoeng. Alt dette taler til fordel Marit Bjørgen. Men på de andre distansene som gjenstår i verdenscupavslutningen står de to ganske likt, fortsetter han.

 

Superjevnt

Det går uten tvil mot en superjevn avslutning mellom Therese Johaug og Marit Bjørgen. Therese Johaug skaffet seg et stort forsprang under Tour de Ski, som hun vant. Der måtte Marit Bjørgen bryte etter tre distanser.

- Jeg kan ikke huske at verdenscupavslutningen har vært så jevn blant jentene, sier Åge Skinstad.

- I fjor var den også veldig jevn på guttesida. Da sto det mellom Petter Northug, Dario Cologna og Alexander Legkov før avslutningen i Falun.

- Nå vet vi altså at Marit har en fordel av at det gjenstår to sprintdistanser. Men vi vet også at Therese liker seg godt i Holmenkollen, legger han til.

Therese Johaug vant jo tremila i Holmenkollen under VM i Oslo i 2011. Og i fjor.

- Og Therese liker seg også veldig godt i Falun, legger han til.

 

Aldri vunnet

I Lahti sist helg viste Marit Bjørgen at OL-formen - tre gull - fortsatt er intakt. Da gikk hun «greit» fra Therese Johaug.

- Skia mine pakka seg totalt, og jeg tapte vel 25 sekunder til Marit, sa hun da.

Hun var 27,6 sekunder etter Rognes-jenta i mål, og hun måtte også se seg slått av Charlotte Kalla i innspurten.

- Og nå skal jeg gå alle de siste verdenscuprennene og skal kjempe om verdenscupseieren sammenlagt, sier Marit Bjørgen etter at hun kappet inn forspranget til Therese.

Bjørgen og Johaug er gode venninner. De trener sammen. Men i sporet under konkurranser er de bitre konkurrenter. Og Therese Johaug har fremdeles til gode å vippe skidronningen av pinnen.

 

Tre seirer

Marit Bjørgen sier hun vil gi alt for å få sin fjerde sammenlagtseier i verdenscupen sammenlagt. Ingen har vunnet flere enkeltrenn enn henne. Dessuten har hun fire andreplasser sammenlagt. Therese Johaug har en tredjeplass som det beste i verdenscupen sammenlagt. Det stammer fra 2011/2012 sesongen.

Når det hele er over i Falun neste søndag kan Norge stå med tre norske jenter sammen på seierspallen sammenlagt. Astrid Uhrenholdt Jacobsen ligger nå på en tredjeplass med 951 verdenscuppoeng. Og med Heidi Weng på en fjerdeplass. Ikke rart Egil Kristiansen fikk tillit et år til mot VM i Falun.

PS. Vinneren av verdenscupen sammenlagt får også en BMW.

tor.karlsen@dagsavisen.no

 

sammenlagt v-cup

1. Therese Johaug 
1.142 poeng

2. Marit Bjørgen 1.002

3. Astrid Uhrenholdt Jacobsen 951 poeng

4. Heidi Weng 746 poeng

5. Kikkan Randall 
692 poeng

6. Denise Hermann 
653 poeng

7. Justyna Kowalczyk 
618 poeng