Annonse

– Du må tåle at pulsen går veldig høyt og den må raskt ned

Rohit Saggi (25) fra Gulskogen møter svært strenge fysiske krav når han nå blir internasjonal fotballdommer i FIFA.

Annonse
Lokale nyheter

Hvem: Rohit Saggi (25)

Hva: Fotballdommer fra Gulskogen

Hvorfor: Nådde forrige uke målet sitt om å bli FIFA-dommer.

 

Hva betyr det for deg å få dømme fotballkamper internasjonalt for FIFA?

– Det å bli FIFA-dommer er først og fremst veldig stort. Jeg er en av de yngste som får lov til å gjøre det. Jeg satte meg et helt definert mål i 2010, etter å ha dømt Norway Cup-finale, og jeg har virkelig dedikert hele hverdagen for å få til dette.

Hvor mye dedikasjon krever det?

– Vi fotballdommere jobber sivilt og. Noen jobber i noe reduserte stillinger, noen jobber 100 prosent. Vi må ta hensyn til kosthold, ha trening med kvalitet, terpe, se fotballkamper og analysere fra kant til kant alle lagene du skal ut og dømme. Nå skal jeg dømme Sogndal-Vålerenga, som er en veldig avgjørende kamp i eliteserien.

Er det slik at du analyserer hver enkelt spiller før kampen?

– Jeg kan mye om enkeltspillerne. Jeg vet hva de foretrekker og hva som er trendene – hvem som går ofte på langskudd, hvem løper på første stolpe, hvem som liker å utfordre dommerne litt. Å kunne forvente det uforventede er helt essensielt her.

Du nevnte at trening er viktig. Hvor god fysisk form må en FIFA-dommer være i?

– Når vi kommer på FIFA-samling får vi målt både på fettprosent og må ha en sprinttest og syns- og hørselstest. Du skal ha god helse. De fysiske testene som blir bare tøffere og tøffere. Hurtighet er viktig, og så skal du ha god intervallkondis. Du må tåle at pulsen går veldig høyt og den må raskt ned når du skal ta avgjørelser i opphetede situasjoner.

Hva blir din første internasjonale kamp?

– Det vet jeg ingenting om. Først blir det samling på Malta med fysiske tester i slutten av januar. Du får som regel vite et par uker forveien hvor du har blitt tatt ut i kamp.

Hvor blir du boende nå som du skal dømme internasjonalt?

– Vi har kjøpt enebolig i Sande og har bodd der siden juni. Men jeg er drammenser, og er stadig hjemme på besøk hos mamma på Gulskogen.

Du jobber 100 prosent. Hvordan skal du klare å kombinere det med dommerkarrieren?

– Jeg jobber for et IT-selskap som heter Communicate i Oslo. Jeg har en arbeidsgiver som heier på fotballdømmingen. Hadde jeg ikke hatt det, måtte jeg søkt meg ned. Det blir en livsstil. Så lenge kona og familien står bak og støtter meg, gjør jeg det fullt, og sier de at det er for mye, må jeg ta noen prioriteringer for å få mer tid.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Jeg er veldig glad i bøker om forretning og forretningsutvikling og liker «Jeg skal fortelle deg min hemmelighet» av Petter Stordalen.

Hva gjør deg lykkelig?

– Når alle andre rundt meg er glade – familie og venner – da har jeg det bra.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– At jeg er et såpass utpreget ja- menneske, som gjør at jeg noen ganger tar på meg for mye for mye. Jeg har blitt flinkere, men kan bli enda bedre.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Da ville jeg stått med Pierluigi Collina, dommersjefen internasjonalt.

Annonse