Næringsdrivende: Torgeir Micaelsen har gått fra å være stortingsrepresentant til å bli selvstendig næringsdrivende. FOTO: VIDAR RUUD/NTB SCANPIX

– Du kjenner at du lever

– En av tingene du må venne deg til er at du må håndtere usikkerhet, sier Torgeir Micaelsen om sitt nye liv som gründer.

Etter 12 år for Arbeiderpartiet på Stortinget, sto Torgeir Micaelsen på bar bakke etter stortingsvalget i fjor. Tiden fram til nå har han brukt på å bygge opp rådgivingsselskapet Aktiver AS, sammen med sin partikollega Siri Holland fra Lier.

Hvordan er det å starte et nytt liv som gründer?

– Det er nytt for meg, men jeg kjenner meg fortsatt igjen i måten å jobbe på. Du kjenner at du lever når du har huslån, tre barn, er 38 og skal være helt selvberget. En av tingene du må venne deg til er at du må håndtere usikkerhet. Du må raskt kunne sette deg inn i nye fagfelt, og det blir høyt tempo og stor arbeidsmengde, sier Torgeir Micaelsen til Dagsavisen Fremtiden.

Råd til teknologiselskaper

Aktiver blir et rådgivingsselskap som blant skal bidra til å hjelpe teknologiselskaper i møte med myndighetene, og også promotere bruk av ny teknologi i det offentlige.

– Nye ideer og ny teknologi passer sjelden med hvordan samfunnet er organisert fra før, og gründere, ledere og næringslivet er ofte frustrerte over dette, mens myndighetene synes det er vanskelig å ta i bruk ny teknologi politisk, juridisk og økonomisk, sier Micaelsen som gjerne vil gjøre nettopp det litt lettere.

Hvilke selskaper har vist interesse så langt?

– Vi skal ha et samarbeid med Conexus, som er et veldig spennende selskap som har knekt mange koder, og vi har spennende planer for det neste året, sier Micaelsen, uten å røpe noe mer foreløpig.

Conexus driver blant annet med digital læringsteknologi og holder til på Grønland i Drammen. Micaelsen går også inn som aksjonær og styremedlem i Piql, et selskap som har utviklet en moderne form for filmruller som kan vare i 500 år og skal bidra til at informasjon ikke går tapt for framtida.

Base i Drammen og Oslo

De to gründerne i Aktiver har planer om å jobbe hjemmefra og fra lokalene hvor bedriftene de rådgir holder til.

– Vi får base i Drammen og Oslo. Dette er et konsulentselskap, så mye av aktivitetene vil foregå hos kundene, sier Micaelsen.

Han forteller at bedriften hans har tre grunnpilarer:

– Vi hjelper selskapene med problemanalyse, og bruker samfunnsforståelsen vår til å vise hvor mulighetene og behovene er størst. Vi kommer med forslag til løsninger, og vi jobber med historiefortelling om de produktene og tjenestene som er utviklet.

Hvordan blir rollefordelingen mellom deg og Siri Holland?

– Jeg har ofte vært frontfigur, kommer med ideer og skaper den første kontakten med kunde og prosjekter. Jeg er også glad i å skrive og jobbe konsentrert, men Siri har en helt egen evne til å både skriftliggjøre og konkretisere de prosjektene vi kommer opp med sammen. I tillegg til at hun er jurist, er hun et av de skarpeste hodene.

kenneth.lia.solberg@dagsavisen.no