Annonse
Bekymret: Geir Oustorp, leder ved forebyggende avdeling hos politiet i Søndre Buskerud, er opprørt over brutaliteten i slåsskampene som drammensungdom filmer og legger ut på nett. FOTO: KENNETH LIA SOLBERG

– Du kan risikere å bli drapsmann av mindre

Drammens-ungdom har blitt kjent over hele Norge for å legge ut voldsvideoer på YouTube.– Det er spesielt det siste skoleåret dette har spredd seg, sier politiet.

Annonse
Lokale nyheter

Tidligere denne uka viste NRK Dagsrevyen som hovedoppslag hvordan drammensungdom slåss brutale slåsskamper mens jevnaldrende står i ring rundt og heier og filmer. Noen av disse slåsskampene har også blitt lastet opp på videonettstedet YouTube.

Kamp i klasserommet

– Du kan risikere å bli drapsmann av mindre, sier leder ved forebyggende avdeling hos politiet i Søndre Buskerud Geir Oustorp, som er svært oppgitt over hvordan denne typen vold har blitt underholdning blant unge.

På en av videoene Oustorp viser fram fra sitt kontor slås en ung gutt i ansiktet så han går rett i bakken, før den unge voldsmannen følger opp med et spark mot hodet. På en annen foregår kampen inne i klasserommet. De to kamphanene gyver løs på hverandre med slag og spark inne i et mens medelever står og heier på – eller sitter halvapatisk ved pulten og følger med.

Oustorp forteller at politiet i distriktet har blitt tipset om et titalls slike videoer, og at det er i den videregående skolen det er mest av dette.

– Men vi vet jo ikke om alle videoene er fra Drammen, understreker han.

Blant de aller mest alvorlige sakene han kjenner til er oppgjøret mellom en gjeng fra Drammen og en gjeng fra Oslo som nylig skjedde på Furuset i hovedstaden.

Kniv og balltre

– Det var sju stykker som dro inn fra Drammen til Furuset for å slåss, og der møtte de 20–30 stykker med balltre og kniv, og fikk bank. En av dem fikk et kjevebrudd. Og når de har fått bank der, blir de skuffet og forbannet og vil gjerne ha en ny slåsskamp. Spiralen er så dårlig, sier Oustorp.

Ifølge Oustorp er det først når skadene er såpass store at noen må på legevakta og behandles at politianmeldelsene dukker opp.

– Når de ser at de må betale, kommer de til oss, slik at de kan få mulighet til å få voldsoffererstatning, sier politimannen.

Annonse