Ronny Johnsen i Rett Fram vil hjelpe barn og unge som av ulike grunner ikke får delta på sosiale arrangement. Foto: KARIN FLØLO

Droppet trygg jobb for å hjelpe

Ronny Johnsen sa opp jobben. Det er det mange som er glade for. Mandag skjer det noe stort.

På en uke i 2012 sto musikeren Ronny Johnsen på scenen fremfor barn fra kreftavdelingen, han ble pappa for første gang, og hans egen far fikk kreftdiagnose.

- Det skjedde noe med meg den uka, med engasjementet mitt, forteller Johnsen.

 

Les også: På jakt etter mening

 

Tenkte og tenkte

Han er en engasjert type, er det noe som provoserer ham kraftig er det gamle mennesker som har oppført seg fint i 80 år som får dårlig behandling. Så er det alle ungene som av ulike grunner ikke får delta i det sosiale fellesskapet. Og det er mange av dem.

I 2012 ble selskapet Rett Fram opplevelser født. Et selskap som hjelper barn og familier med det folk flest tar for gitt. Å ha råd til å feire bursdag, å reise på turer om sommeren, å betale fotballkontingenten for barna.

- Dersom vi hjelper barn inn i fellesskapet, lar de få være med på ting, er sjansen mindre for at de faller utenfor senere, mener Johnsen.

Sommeren 2013 sa 38-åringen ha det til sin faste journalistjobb i Dagsavisen Fremtiden.

- Jeg tenkte og tenkte i flere måneder. Det var ikke lett å forlate en trygg jobb for så å satse for fullt på dette prosjektet, sier han.

Han fikk støtte av flere. De sa at å hjelpe barn og familier måtte han bare satse på.

- Så kom jeg tilbake litt senere og sa at nå har jeg gjort det, sagt opp jobben. Da sa de samme menneskene: «Er du gal?», forteller han med et smil.

 

Oslo-drømmen

- En mor fortalte meg at den største drømmen hun hadde, var å kunne reise til Oslo med gutten sin og bo på hotell. I løpet av kort tid fikk vi ordnet det. 20 minutter. Hotell, togreise og alt. Tenk å få være med å oppfylle noen sin største drøm, forteller Johnsen.

Her om dagen hadde selskapet barnebursdag med McDonalds-mat i lokalet sitt ved Bragernes Torg. Det har også vært campingferier, seilturer, hotellopphold og innkjøp av regntøy, for å nevne noe.

Rett Fram er avhengig av gode samarbeidspartnere og næringslivet for å få hjelp til de som trenger det. Og per i dag har ikke Johnsen og selskapet sagt nei til noen som har bedt om hjelp.

- Vi ser at behovet er enormt, og det er overvekt av etnisk norske, sier han.

Han har ikke tro på at folk som egentlig ikke har bruk for hjelp, oppsøker dem.

- Jeg tror ikke det er noe folk gjør, men om vi skulle sende 10 i skibakken, og to av dem kanskje kunne betalt selv, så har vi i alle fall hjelp til åtte, sier han.

Og folk har fått nyss i at her er det hjelp å få.

- Vi startet med å oppsøke bymisjonen, for å høre om de ville samarbeide og finne ut hvor stort behovet var. Det har vist seg å være stort, sier Johnsen, som tror de vil ha hjelp til 400-500 i løpet av 2014. Og flere skal det bli, om Johnsen får det som han vil.

- Til nå har vi for det meste hatt aktiviteter i sommersesongen. Nå skal det skje ting året rundt, sier han.

 

Nyåpning mandag

Mandag åpner «Lykkehjørnet» i Rett Frams lokale - like over McDonalds i sentrum. På denne dagen kommer politikere og samarbeidspartnere for å se.

- I jula skal her være middager, julegaver og god stemning. På 17. mai blir det pølser og is. Vi har nydelig utsikt til toget herfra, sier han.

Så er det Elvefestivalen i august og skisprinten. Dette er hovedarrangementene.

Per i dag har ikke de tilsette tatt ut én krone i lønn. De to fast tilsette er Johnsen selv og Bjørn Morgan Johansen.

Selv om opplevelsene de tilbyr er finansiert av næringslivet, har de to eierne måttet betale litt av egen lomme.

- Sånn kan vi jo ikke holde på, men vi håper og har som mål at vi skal kunne leve av selskapet på sikt, sier Johnsen.

Akkurat nå fokuserer han mest på åpningen av «Lykkehjørnet». Et nokså tomt lokale skal pyntes til jul, og det skal skje i nærmeste fremtid.

- Alle møbler har vi fått via annonser på finn.no, forteller han.

På gulvet står innrammede takke-bilder til hver av samarbeidspartnerne. Disse skal deles ut mandag.

- Jeg synes ikke folk som har det bra skal ha dårlig samvittighet for å ha det bra, men jeg mener vi må være flinke til å se oss tilbake og tenke på dem som ikke har det fullt så bra, sier Johnsen.

Han legger til at staten har ordninger slik at folk skal få et sted å bo og mat. Men når det kommer til å delta i det sosiale, er det fortsatt mange som ikke har råd.

Lykken kan være noe så enkelt som en billett til Tusenfryd.