Nyheter

Dro i land drammensbudsjettet for 2019

Bystyret vedtok forslaget fra Høyre, Krf, Miljøpartiet De Grønne, Bylista, Venstre og en uavhengig varaordfører.

Det var høy grad av engasjement da Bystyret tirsdag kveld skulle vedta investeringer i en størrelsesorden på totalt 3,4 milliarder kroner, for perioden 2019-2022.

For politikerne er dette en aldri så liten julaften, der de kan vise fram sine mer eller mindre virkelighetsforankrede ønskelister og på trygg grunn ta ordet for det akkurat de brenner for.

At det var en historisk kveld gikk heller ikke ubemerket forbi, da dette gjaldt Drammens aller siste budsjett for alt som utgjør dagens kommune.

- Aldri har vel så mange vært på talerstolen i en budsjettdebatt som i kveld. Det har også vært en av de hyggeligste budsjett- og økonomidebattene vi har hatt. Jeg legger merke til at partiene har rost hverandre på tvers, og det synes jeg er svært hyggelig, sa Høyres gruppeleder Tove Paule før voteringen som ikke uventet ga fem stemmer til Frps budsjett, 17 til opposisjonens og flertall til Høyre og deres budsjettpartnere fra MDG, Krf, Venstre, Bylista og varaorfører Yousuf Gilani (uavhengig).

Vil reversere kutt for rus/psykiatri

Forhandlingene var som vanlig gjennomført på forhånd, slik at ikke en krone byttet plass som følge av debatten i selve bystyresalen. Men om noen skulle være i tvil om hvorvidt de politiske partiene i Drammen har vid spredning i sitt verdigrunnlag og sine prioriteringer, er det nettopp på slike kvelder det demonstreres tydeligst.

Rådmannens forslag, som du kan du lese her, innebar i tillegg til flere store investeringer også enkelte mangler, om man ser de siste årenes politiske debatt om Marienlyst friidrettsbane og framtidig bruk av det sentrumsnære området som i tolvte time unngikk blokkbebyggelse og Harmonien som ønsket øvings- og konsertarena. Merkbart for alle kommunale sektorer ville også et ostehøvelkutt på én prosent være, noe Paule adresserte i sitt innledende innlegg. Til tross for en uttrykt bekymring og et løfte om å følge med i de videre tertialrapportene, støtter Høyre i hovedsak Rådmannens innstramming og tok til orde for å skjerme kun feltet rus og psykiatri. Hun framholdt at ansvarlig drift og økonomisk styring har sørget for Drammens solide fond på over en halv milliard kroner, som hvis det fortsatt benyttes etter vedtatt handlingsregel, gir en trygghet.

Ap, SV og Sp ville i sitt alternative budsjett halvere kuttet på alle områder som berører barn og unge.

Spørsmål ved pengebruk

Noen vil sikkert stille spørsmål ved opposisjonens pengebruk, sa Eivind Knudsen (Ap), nærmest håpefullt. Han fikk svar på tiltale av både Fredrik Haaning (H) som da han fikk ordet fortalte salen at han alltid hadde med seg Eventyrbrus til budsjettmøtet, for lettere å kunne leve seg inn i hvor mange millioner mer opposisjonspartiene hadde enn hans eget parti, og av Hilde Hovengen (Frp).

-  Ja, du skal høre mye før ørene faller av, sa hun lakonisk og viste til MDGs gjennomslag for å bruke tre millioner på å teste ut gratis handlebuss til sentrum i 2019. Hun var ikke sen om å dra en mer trengende gruppe opp av hatten, som Høyre og deres grønne juniorpartner åpenbart kjørte over med sitt forslag: Hjemmeboende eldre med behov for å bli busset gratis til nærmeste eldresenter for måltider og sosialt samvær etter behov.

- Så uhørt er vel ikke forslaget, mente Torbjørn Faber Geirbo (MDG) og viste til at Frp for kun få måneder siden selv stemte gjennom å gi avslag i parkeringsutgifter for de samme handlende i sentrum - også da med sentrums overlevelse som bakteppe, og ikke ønsket om å stjele fra enslige eldre, forklarte han kort.

Sammenlignet verktøykasse

- Det skal de ha, posisjonpartiene, denne gangen har de fått til kule ting med de få pengene de har brukt, oppsummerte Eivind Knudsen til slutt.

- Drammen har en vei å gå som samfunnsutvikler, noe også dagens debatt viser. Vi er villige til å ta i bruk mer av verktøykassa enn posisjonen vil.

- Veldig hyggelig å få kred, Eivind, for at vi har kule ting. Dere har mye kult dere og - men det koster jo fryktelig mye. OM dere skulle komme i posisjon, noe som med liten sannsynlighet vil skje, så er ansvarlighet en nøkkel når man husker hvilke to kommuner vi skal slå oss sammen med, sa Tove Paule.

Det siste var en forsøksvis diplomatisering av partikollega Fredrik Haanings kraftsalve litt tidligere i debatten:

- På Eivind Knudsen høres det ut som om Ap tar over straks den nye kommunen er på plass. Det håper jeg ikke for innbyggernes skyld: De risikerer jo i såfall å havne rett på Robek-lista etter første året, sa Høyres ordførerkandidat med et passe giftig stikk til nettopp samarbeidskommunene Svekvik og Nedre Eiker.

På tilhørerplass i salen satt Monica Myrvold Berg - Ap-politikeren fra Nedre Eiker som samme dag seilte forbi ham som Drammens foretrukne kommende ordfører.

Her er tilleggene til Rådmannens forslag, som ble vedtatt av bystyreflertallet tirsdag kveld:

Barnehage

Forslag 1:     Mange kommuner legger barnetrygden familier får inn i inntekten når det beregnes hvor mye sosialhjelp en familie har krav på. Det gjelder også for Drammen, Nedre Eiker og Svelvik.  Det er vanskelig å gjøre store endringer i sosialhjelpens størrelse siste året før kommunene slås sammen i 2020, men en endring vil hjelpe de familier som er i lavinntektsgruppen. I forbindelse med harmonisering av gebyrer og avgifter, ber vi Nye Drammen vurdere konsekvensene av å endre denne praksisen, hvor mye dette vil koste og hvor mange familier dette får konsekvenser for.

Oppvekst

Forslag 2:    Kompetansesenteret må videreutvikles og videreføres.
Forslag 3:     UNG 11 videreføres. Så langt er den kun videreført til sommeren 2019. Rådmann bes legge fram en sak om kostnadene for videreføring fram til sommeren 2020.
Forslag 4:    Vi ønsker å sikre og forsterke samarbeidet med frivilligheten gjennom aktive lokalsamfunn, blåtimen, aktivitetsskolen og utviklingen av dataspill/ e-sport-tilbud. Området tilføres kr. 2.5 mill. for 2019.
Forslag 5:    Vi er bekymret for utfordringene når det gjelder antall jordmødre i Drammen. Pr. i dag har kommunen 2,8 årsverk. Det avsettes kr. 1.6 mill. til nye stilling(er) pr. år i perioden. Kommunen bør også søke Helsedirektoratet om prosjektmidler til ytterligere stillinger for å tilstrebe full dekning.

Byutvikling

Forslag 6:    Det settes av kr. 3 mill. i 2019 til en prøveordning for de som reiser til sentrum for å handle. Ordningen skal gjelde torsdager og lørdager. Det innledes et samarbeid med Brakar for å finne en enkel, funksjonell og gratis ordning. Ordningen evalueres når den har vært virksom i ett år.
Forslag 7:    Egendekningen for byggesak økes fra 80% til 90%. Ved å øke selvkostgraden til 90% vil kommunen spare kr. 2 mill. Dette innebærer en forutsetning om økt effektivitet, og at dette skal tilpasses uten å øke gebyrsatsene for byggesak utover rådmannens forslag. Dersom dette viser seg vanskelig, kan også gebyrene på byggesak økes til 90%. Rådmannen bes legge fram status i forbindelse med behandling av 1. tertial 2019.
Forslag 8:    Vurdere åpning av flere gater for økt bokvalitet, lek og sentrumstrivsel. Åpningen av vestenden av Tollbugata i 2018 var en ubetinget suksess, og prosjektet bør gjentas med en omdefinering av gater fra trafikkareal til oppholdsareal.

Helse, sosial og omsorgstjenester

Forslag 9:    Samhandlingsreformen fungerte tilfredsstillende når det gjaldt somatikken. Når nå rus og psykiatri inngår som del 2, er det et spørsmål hvorvidt kommunen har mulighet og økonomi til å ta seg av dette. Rammen økes med kr. 5 mill. for 2019.
Forslag 10:    Det er ønskelig at det settes et enda større fokus på uønsket deltid. Saken følges opp av PSU.

Kultur

Forslag 11:    Kirkelig Fellesråd har kommet med sine ønsker. Bragernes kirke er en av våre store kulturarenaer. Drammen kommune stiller selvskyldnergaranti for låneopptak med inntil  kr. 4.640.000,- i 2019 i regi av Drammen kirkelige fellesråd til brannsikring av Bragernes kirke. (Legges inn som tilleggspunkt om kommunal garanti under pkt. 1g i rådmannens forslag).
Forslag 12:    Drammen symfoniorkester fyller 100 år i 2019. I den anledning ønsker vi å gi dem en engangssum i 2019 på kr. 150.000,-.
Forslag 13:    Det settes av kr. 2 mill. i 2019 til strakstiltak for akutt reparasjon av forfall ved Friluftsmuseet på Bragernesåsen. Bidraget øremerkes og kan ikke utbetales til Drammen Museum før arbeidet er igangsatt. Det inngås dialog med Drammen Museum om prioritering og praktisk utførelse av arbeidet.
Forslag 14:    Programområdet styrkes med kr. 3 mill. pr. år i perioden utover rådmannens forslag. Hensikten er å gjennomføre vedtatt Kulturplan.

Idrett, park og natur

Forslag 15:    Tilstanden på Glassverkethallen er meget dårlig. Drammen Kommune går i dialog med Glassverket for en varig løsning av Glassverkethallen.
Forslag 16:    Det settes av kr. 150.000,- til Inkludering i idrettslag for 2019 slik at det nivået som er pr. i dag kan videreføres.
Forslag 17:    Det settes av kr. 1 mill. pr. år i perioden til en støtteordning for innbyggere som ønsker å skifte ut gamle vedovner med rentbrennende vedovner, varmepumper, pelletsovner eller liknende. Vilkårene i ordningen skal være som skissert i rådmannens innstilling formann- skapssak 0171/18.
Forslag 18:        Drammen er en internasjonal by og cricket er en stor idrett for mange av våre innbyggere. Rådmannen bes vurdere om en innendørs cricket net (treningsbane) kan integreres på Åssiden (fotballhallen) eller i Drammenshallen.
Forslag 19:    Det settes av kr. 1 mill. i 2019 til rewilding som en satsning på reetablering av biotoper i skog og langs lukkede og åpne vassdrag. Dette skal skje på eksisterende kommunale tomter i byen og skogen.

Vei

Forslag 20:    Det settes av kr. 2 mill. i 2019 til ladepunkter innenfor boligsoneparkeringsområdene. Det etableres ladepunkter med reserverte plasser for elbiler innenfor disse områdene. En betalingsordning for forbruk av strøm og drift av anleggene kan utarbeides i samarbeid med privat aktør eller i regi av Drammen kommune.

Grunnskoleopplæring

Forslag 21:    Rådmannen bes se på muligheten for å reetablere skolehager, der hvor det er mulig, innenfor eksisterende skoletomter i Drammen-skolen. Der det ikke er tilgjengelig dyrkbar jord kan en skolehage bestå av for eksempel pallekarmer fylt med jord.
Forslag 22:    Nedre Eiker og Svelvik er MOT-kommuner allerede. I Drammen kommune har vi to MOT-skoler. Vi ønsker at alle ungdomsskolene skal få et tilsvarende program rettet mot både ungdommene og de voksne, det MOT kaller Robust ungdom og Skolen som Samfunnsbygger. Det inkluderer et program rettet mot kommuneledelsen; Kommunen som samfunnsbygger. I denne anledning er det også viktig å se på det konkrete innholdet i Læringsløpet. Rådmannen bes utrede hvor mye dette vil koste, og om dette også kan videreføres i Nye Drammen.

Mer fra Dagsavisen