Foto: Torbjørn Tandberg

Drammensoldebarnet

 

Hvorfor ville du lage en sangbok med viser fra Drammen?

– Fordi Drammen mangler en oppdatert visebok om byen. Det finnes et hefte som kom ut på 80-tallet, men det har kommet mye fint siden. Det er spennende sett i lys av omdømmekampanjen og fornyingen av byen, om det har gjort noe med forfatterne som skriver om byen sin. Boken skal ta vare på kulturarven og samtidig finne nye stemmer. Det blir omtrent 70 sanger, og det er meningen at folk skal synge sangene på fest og hjemme. Boken inneholder besifring og noter, så kan folk gaule i vei til Godset fra Drammen.

Hvem bidrar med sanger?

– Mange, jeg har også med noen av min egne, med Svens (ektemann Sven Ohrvik) melodier. Vi har med upubliserte viser av den kjente drammenseren Jens Gunderssen (1912-1969), og det er veldig moro. Og vi har med Jonas Fjeld og Jan-Henrik Kulberg. Bjørn Erik Kongslies Pølse og bløyta er selvfølgelig også med, og det er også Mortefiskerens sang av Knut Tvedt. Noen av disse var med på en jubileumshefte vi ga ut i forbindelse med byjubileet i 2011. Det er med mange kjente, og mange som folk kanskje ikke har hørt om – vi vil gjerne løfte fram de ukjente. Felles er at alle visene på en eller annen måte har tilhørighet til Drammen.

Hvem har du med deg på laget?

– Sven Ohrvik har laget hele boka med design og det hele, og Torbjørn Tandberg har tatt bilder og det er komiteen i Rotary som bidrar med å skaffe finansieren; Arild Lauritzen, Terje Aass, Kari Ulleberg og Jan T. Røkaas. Blir det overskudd skal det gå til veldedighet.

Du er fra Telemark, men har blitt vaskeekte Drammenser vil noen si?

– Jeg er en åttende del drammenser, faktisk, en oldemor var fra Drammen. Her har jeg bodd siden 1997 og har blitt drammenspatriot på den tida, og veldig glad i byen. Drammen har dessuten et blomstrende kulturliv med mange flinke folk.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Hvis jeg får velge to: Brødrene Løvehjerte av Astrid Lindgren, som handler om å være modig og om å velge det gode. Og Krig og fred av Leo Tolstoj, om kraften i tilgivelse og at alle kan forandre seg.

Hva gjør deg lykkelig?

– Gode samtaler, utfordringer og mestring.

Hvem er din barndomshelt?

– Olivia Newton-John hadde jeg bilde av på veggen. Og turneren fra Romania, Nadia Comaneci.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– At jeg er en dårlig taper. Jeg blir sur hvis jeg taper i kortspill for eksempel, det må jeg jobbe med, rett og slett.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Drar på tur for å løpe orientering, gjerne til utlandet. Er da veldig sportslig om dagen og spiser god mat og drikker rødvin om kvelden, det er skikkelig ferie for meg.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot eller for?

– Jeg ville heller skrevet noe isteden.

Er det noe du angrer på?

– Kan ikke komme på noe.

Hvem ville du stått fast i heisen med?

– Med mannen min Sven. Jeg har litt klaustrofobi, men han hadde klart å roe ned med noen vitser og sånn.