Drammenseres sanne ansikt

Da Nina Holtan ikke lenger var IT-Nina, åpnet en fotografisk verden seg. Nå har hennes kreative virke endt i en bok med portretter – av drammensere.

– Egentlig skulle jeg ønske at det var meg selv som tok initiativet til å slutte i IT-bransjen den gangen, men det var bedriften som skulle omstille, så flere av oss mistet jobben, forteller Nina Holtan som i disse dager lanserer boken sin Drammensere.

At Nina plutselig sto uten jobb ga henne nye muligheter og helt andre retninger i livet, som hun er veldig glad for nå. Det ble fotografskole og nye studier og mye jobbing.

– Før hadde jeg tatt bilder, nå lærte jeg å fotografere, og det har på mange måter redda meg. Selv om fotografjobben til tider er litt ustabil, er jeg der jeg skal være.

Portretter

Boka Drammensere ligger allerede på bord i bokhandlere som er merket «Årets gavefavoritter», så det er åpenbart hva forhandlerne mener er en bra julegave i år. Og kan hende vi sier takk for tipset flere av oss.

Drammensere er en vakker bok med 80 av portrettfotografier av Nina Holtan. De er alle i svart/hvitt, og viser drammensere med ulik og unik etnisk bakgrunn.

Holtan har møtt og sett drammenserne, fotografert dem og latt dem fortelle sin egen historie. Hvert eneste fotoportrett er en fascinerende historie i seg selv.

Hvordan fikk du ideen til en slik bok?

– Jeg var egentlig ikke så glad i byen da jeg vokste opp, alle skulle passe inn og være like og det var så mange usynlige pekefingre, det var ikke rom for å være litt outsider. Det ble litt sånn at jeg shoppa miljøer, følte meg ikke helt hjemme noen steder og var rastløs, forteller Nina Holtan og legger til:

– Men da jeg kom tilbake til Drammen, etter avtjent militærtjeneste og jobb i FN, så jeg plutselig byen og menneskene på en annen måte. Jeg så folk fra så mange nasjonaliteter, bading i elva og så mange fornøyelser – jeg ble så glad! Og jeg fikk litt mer storby-følelse. Jeg hadde lyst til å ta bilde av alle nasjonaliteter som finnes i Drammen, og det ble en omfattende jobb og en stor utfordring. Jeg har endt opp på 80 portretter i boka, selv om det er flere nasjonaliteter her i byen enn det, forteller Holtan som er glad for at hun ikke visste hvor omfattende bokprosjektet skulle bli da hun satt i gang.

– For da hadde jeg aldri turt, sier hun.

Portrettene hun har samlet gir et nært og inkluderende innblikk i hvem drammenseren er – bak tallene, forbi stereotypene. Boka er et øyeblikksbilde av mangfoldet i Drammens befolkning i dag. Vi møter her drammensere vi ofte hører om, men altfor sjelden hører fra. Nina Holtan viser gjennom sitt prosjekt, både bokstavelig talt og i sterk symbolsk betydning, drammenserens ansikt.

– Jeg er veldig fornøyd selv med boka, og Erlens Askhov og Jon Martin Førland i Welt forlag har løftet den til å bli både vakker og poetisk. Og så er jeg kjempeglad for Fredrik Høyers bidrag. Boken innledes med et dikt av ham, «Fjes».

Mange av historiene til menneskene i boka er sterke og gripende. Og alle møtene har gjort inntrykk på fotografen.