Viken

«Drammenseren» vender hjem

KOMMET HJEM: Buskeruds nye fylkesmann har klingende ålesundsdialekt. Men vestlandsmålet til tross, for Helen Bjørnøy er Drammen hjembyen.

Helen Bjørnøy åpnet døren til sitt nye kontor på mandag denne uka. På pulten lå nøkkelkortet til Statens Hus, som Kirsti Kolle Grøndahl la igjen på sin siste arbeidsdag.

Fylkesmann i Buskerud er den nye tittelen til Bjørnøy, og nå ser hun fram til å jobbe for et fylke som er i en ekstrem utvikling - og det i positiv forstand.

- Jeg kan med hånden på hjertet si at det er et privilegium at hovedsetet til fylkesmannen er i Drammen. Jeg flyttet hit i 1987 da byen var sliten, og har fulgt med utviklingen til i dag. Det har skjedd en forvandling av denne byen, sier Bjørnøy.

- Dessuten så er Buskerud kanskje landet mest spennende fylke - med store og små kommuner der fellestrekket er at de fleste opplever en god utvikling, så jeg har virkelig sett fram til denne jobben, sier hun.

All politikk som blir vedtatt på Stortinget, skal behandles og gjennomføres av kommunene på den måten Stortinget har ment. For å kontrollere at dette skjer i tråd med statens retningslinjer, er det ansatt 19 fylkesmenn i Norge.


Fylkesmann - en viktig jobb

Kirsti Kolle Grøndahl satt i buskerudstolen i 14 år før Helen Bjørnøy tok over 1. oktober. Bjørnøy påstår at hun skal være en støttespiller til innbyggere og kommuner - mer enn en vaktbikkje.

- Politikk handler om å organisere samfunnet på en best mulig måte og jobben som fylkesmann skal bidra til det, sier Bjørnøy.

- Vi må være flinke til å se det store bildet med helse- og veipolitikk samtidig som vi skal jobbe for dem som strever med livene sine, sier hun og påpeker at rådgivningsbiten hos fylkesmannen kommer til å bli svært viktig.

- Det å være fylkesmann er spesielt givende. Samtidig som vi skal ha tilsyn med kommunens forvaltning av Stortingets bestemmelser, så skal vi gi veiledning og gode råd til kommuner i hele fylket. Jeg har lyst til å være med på å tenke kreativt og kanskje til og med inspirere til å tenke nytt - hvis kommunene trenger det.

- Men kan ikke folk - og spesielt kommuner - være redde for forandring?

- Endring kan alltid virke skremmende på mange. Men husk på at det kun er gjennom endring utvikling skjer, sier hun og peker på den forvandlingen Drammen har vært gjennom.

- Først var det noen som turte å tenke langsiktig, så sto man på den planen som var lagt, og til slutt så har det vist seg at uansett hvilket parti du kommer fra i Drammen, så har alle vært enige om å holde fast ved planen. Det imponerer meg, sier Bjørnøy.

En rotete men suksessfull CV

Bjørnøy har en arbeidserfaring som er blandet - med mange arbeidsgivere og forskjellige arbeidsoppgaver. Én ting som allikevel skinner gjennom, er samfunnsengasjementet og arbeidet for enkeltmennesket.

Hun var Tunsberg bispedømmes aller første kvinnelige prest, politiker for SV som førte henne til statsrådspost som miljøvernminister i 2005 - til generalsekretær i Kirkens Bymisjon og medlem av Pressens Faglige Utvalg (PFU) sammen med flere styreverv. I tillegg er hun mor til fire. Det betyr at tida ikke har stått stille for vår nye fylkesmann.

- Du har helt rett i at jeg har hatt mange forskjellige jobber. Jeg tror det først og fremst kommer av at jeg har et sterkt engasjement på mange områder. Jeg føler allikevel at det er en rød tråd, nemlig verdispørsmål og livsutfoldelse, sier Bjørnøy.

- Har du hatt tid til alt sammen, og med en mann som bor i Skedsmo - hvor holder du egentlig til nå om dagen?

Bjørnøy ler godt av spørsmålet og bekrefter at det er et spørsmål mange stiller.

- For to og et halvt år siden så ble Torstein (hun er gift med Torstein Lalim) prest i Skedsmo, og der er det boplikt i presteboligen. Så om noen uker overtar jeg en liten leilighet her på Grønland som vi har kjøpt. Den kommer jeg til å bruke som pendlerleilighet.

- Men dere har huset i Drammen fortsatt?

- Ja, det har vi. Den gamle presteboligen til Bragernes kirke skulle jo selges på 90-tallet, så den kjøpte vi rett og slett. Men det blir litt pendling inntil videre, sier Helen Bjørnøy.

Gleder seg til å reise rundt

Hun har bare vært i jobben i én uke, og etter en spennende søknadsrunde og med ansettelsen på plass, gleder hun seg nå til å ta fatt på oppgavene som venter.

- De første ukene nå kommer jeg til å gjøre meg kjent med embetet og folk som jobber her i Drammen. Jeg skal bli bedre kjent med arbeidsoppgavene og instansene jeg skal samarbeide med. I tillegg så skal jeg planlegge en tur i Buskerud der jeg skal få besøkt alle kommunene i fylket. Det gleder jeg meg veldig til.

- Så nå begynner hverdagen?

- Ja, nå begynner den. Faktisk gleder jeg meg til å oppdatere meg på oppgavene som fylkesmann, avslutter Bjørnøy.

ronny.johnsen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen