Rune 
Harald 
Jansen. FOTO: ELISABETH HELGELAND WOLD

Drammenselvas bestevenn

NAVN I NYHETENE: Rune 
Harald 
Jansen (54) er leder for Drammenselvas Venner. «Sommerbris» arrangeres på Holmenokken 20.-22. juni.

Hva får publikum oppleve under festivalen på Holmenokken i år?

- Vi har et flott program med masse flotte artister. Søndag har vi familiedag med forskjellige aktiviteter og sankthansbål om kvelden. Nytt av året er at vi arrangerer «Minibris» for alle, også dem under 18 år. Da kan også de yngre få komme og høre på sine helter, fra klokka 14 på lørdagen. Dette er femte gangen vi arrangerer, og Drammenselvas Venner var enearrangør de tre første årene. I fjor var det sammen med Bragernes konsert, og i år har vi et samarbeid med Øystein Remøy, og navnet «Sommerbris» er kommet på plass. Jeg er til daglig selger i rørleggerbransjen, og jeg tar to uker av ferien for å jobbe med Holmenokken og festivalen.

Hva gleder du deg mest til?

- At vi forhåpentlig ser masse fornøyde gjester i alle aldre. Søndag er jo den store familiedagen, og det er flott med konsertene. Men å se noen glade unger som kanskje aldri har holdt i ei fiskestang eller sittet i en kano - da føler man at man har gjort noe riktig.

Drammenselvas Venner - kan du fortelle om foreningen?

- Foreningen ble stiftet 8. mai 2010 som en forberedelse til den første sommerfesten på Holmenokken samme år. Vi syntes det var en grei dato siden flaggene jo vaier på bybrua fra før den dagen, hehe. Vi var tre kamerater som dannet foreningen, men vi ville ha med flere. Drammenselvas Venners mål er å skape trivselstiltak for og med beboerne lags Drammenselva. Vi er frivillige og en liten organisasjon som er avhengig av at mange er med.

Dere har også laget Elvekaféen?

- Ja, det er liksom klubbhuset vårt, og vi har funnet oss vel til rette. Elvekaféen ligger i det gamle Wriedts bryggeri - en indrefilet av en eiendom som burde bli godt tatt vare på. Der er det åpent søndager, men det er stengt i juni og juli. Vi selger kaffe og vafler og diskuterer arrangementene våre.

Du er drammenspatriot på din hals - hva vil du framheve?

- Drammenselva som den nå har blitt, folka som jeg er i kontakt med gjennom Drammenselvas Venner - det drammenskjære. Byen er veldig flott og moderne, men samtidig tradisjonsrik. Det er et stort mangfold i byen, med foreningsliv og dugnadsånd, idrett og kultur. Drammen er både sørlandsby og fjellby, selv om vi ikke egentlig er noen av delene.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

- Lillebjørn Nilsens gitarbok.

Hva gjør deg lykkelig?

- Enkle, verdifulle ting. Kan godt hende jeg blir lykkelig av en stor lottogevinst, men det vet jeg jo ikke.

Hvem er din barndomshelt?

- Toralf Engan, skihopperen.

Hva misliker du mest ved deg selv?

- Jeg ville gjerne hatt litt tydeligere grenser for meg selv, ikke si ja til alt.

Hva gjør du når du skeier ut?

- Synes jeg skeier litt ut hver dag, jeg. Som regel blir det en god fest med mye musikk inne i bildet.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot eller for?

- Mot urettferdighet. Og for mer trygghet i samfunnet.

Er det noe du angrer på?

- Det er mange ting jeg kunne latt være eller unngått, men jeg angrer ikke på noen store livslinjer.

Hvem ville du stått fast i heisen med?

- Jeg har jo fanken ikke tid til å stå fast i heisen! Så det må i tilfelle bli med Arvid Haugaard, min god venn som er heismontør.

elisabeth.helgeland.wold@dagsavisen.no