Nyheter

Drammens Tidende under press

DRAMMEN: Oppsigelser, store kostnadskutt og ei usikker framtid preger Drammens Tidende. Dette på tross av at avisen går med millionoverskudd hvert år.

- Det kan hende at vi ender opp med oppsigelser, men vi gjør det som må til for å se om vi kan unngå det, sier ansvarlig redaktør Kristin Monstad til Dagsavisen Fremtiden.

Redaktøren innrømmer at hun foreløpig ikke har god nok oversikt over hvor store kuttene faktisk blir, og sier avisen står foran noen vanskelige uker før sommerferien.

Drammens Tidendes eier, Amedia, varslet rett før påske at konsernet må kutte kostnader. Hele 500 millioner kroner skal kuttes, men ingen vet nøyaktig hvordan sparingsnøkkelen blir eller hvem som blir hardest rammet. I Amedia er det 77 aviser, med stort og smått. Drammens Tidende er den største avisen i konsernet og er nå blitt forespeilet et kutt opp mot 30 millioner kroner.

- Jeg sitter med tallene foran meg nå, men hvilke beløp vi ender på totalt sett er for tidlig å si, og det vil jo bli helt avgjørende for om vi klarer å gjennomføre dette uten oppsigelser.

- Men er det realistisk å tro at man kan kutte 30 millioner kroner uten å si opp ansatte?

- Ja, jeg mener det er realistisk å tro, men det er realisme i det motsatte også. Men som sagt så sitter vi og jobber med dette nå, og jeg har ikke den fulle oversikten over de totale kuttene. Ingenting er sikkert ennå, sier hun.

Les også: Kort frist for kjempekutt i Amedia

Hastverk

Klubbleder i Drammens Tidende, Arild R. Hansen, sier til Dagsavisen Fremtiden at det jobbes kontinuerlig for å unngå oppsigelser, men at konsernet gjør jobben vanskeligere for avishusene fordi tida er så knapp fra saken ble kjent til kuttene skal foreligge.

- Jeg har et halmstrå av håp om at man kan unngå oppsigelser, men det må være hvis konsernet tar til vettet. Vi som klubb prøver så godt vi kan å påvirke de det er mulig å snakke med for å få en forståelse for problematikken. Nå er det hastverk som preger alle beslutninger, og det kan gi mediehusene konsekvenser senere.

- Hvilke konsekvenser tenker du det kan gi?

- Vi kommer til å gjennomføre kutt på feil steder fordi vi har så veldig dårlig tid. Våre ansatte, våre lesere og alle vil måtte gå gjennom endringer som er preget av hastverk, sier han.

- Hvordan mener du at LO har opptrådt i denne saken?

- Først vil jeg si at det ikke finnes en eneste klubbleder som ikke er enig i at det må gjøres endringer i avishusene, men det er tidsskjemaet her som er helt vanvittig. I løpet av bare noen få uker skal det gjøres store endringer, og det er helt meningsløst å spre denne panikken. Jeg mener at LO også har et ekstraordinært ansvar som samfunnsaktør. Det ansvaret har de ikke tatt og det synes jeg er både skremmende og rart, sier Hansen.

Urolige ansatte

Arild R. Hansen mener Amedias hastverksoperasjon og LOs fravær gjør saken verre for de ansatte. Urolighet og usikkerhet preger Drammens Tidende.

- Når man vet at det skal kuttes en halv milliard, så er det mye penger. Amedia har ikke gitt informasjon om hvor disse kuttene skal tas. Verken på regionnivå eller til avishusene. Samtidig har så godt som alle mediehus fått beskjed om hvor mye som skal kuttes på hvert enkelt sted. Det er forvirrende å ikke vite hvor mye som skal kuttes eller hvordan dette vil ramme oss. Da er det klart at det blir stor usikkerhet blant de ansatte. Hadde eierne hatt litt anstendighet, hadde de brukt litt lengre tid på slike tunge og vanskelige avgjørelser, sier han.

- Er det vanskelig å forholde seg til en slik situasjon når Drammens Tidende leverer gode økonomiske resultater?

- Det er greit å ta med seg at Amedia og Drammens Tidende også i inneværende år kommer til å tjene store penger. Akkurat som vi har gjort i en årrekke. Vi har store overskudd, men de forsvinner bare ut av huset. Hadde vi gått i minus, så hadde situasjonen vært annerledes, sier han.

Vil bli forandringer

Det er mange måter å spare penger på, men mediehus over hele landet har i lang tid kuttet kostnader og mange mener at man nå er nær en smertegrense før det vil gå ut over evnen til å lage god journalistikk. I flere redaksjoner har man valgt å nedprioritere spisskompetanse og satse på dem som kan utføre flere oppgaver.

- I Drammens Tidende leverer alle til de ulike plattformene. Jeg tror uansett at vi må snu hver eneste stein nå, sier Monstad.

- Hva med dem som kun jobber som fotografer i avisen?

- Utviklingen går mot at fotografene må videreutvikle sin kompetanse og jobbe med andre ting enn kun foto. Vi er ikke i mål ennå, men vi ser på hva som er den mest hensiktsmessige organiseringen, og kommer som sagt til å snu hver stein i denne prosessen, sier hun.

- Det har tidligere vært diskutert om del to i avisen skal legges ned?

- Det har jeg ikke lyst til å kommentere. Jeg vil nøye meg med å si at det er helt naturlig å se på alle kostnader, men jeg kan ikke si noe mer konkret enn det. En slik løsning handler jo også om en tilbakemelding fra leserne, så det må komme på et senere tidspunkt, sier Monstad.

Tidlig i neste uke kan det allerede være klart hvor mange som må forlate arbeidsplassen sin.

- Når vi har et litt mer konkret tall på hvor mye vi skal kutte i kostnader, kan vi være tydelige på eksakt hvor mange årsverk vi må ned med, sier hun.

ronny.johnsen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen