Drammens Teater: Skrå bredder i 150 år

Lørdag er byens befolkning bedt på bursdagskake, jazz, Pippi og rundtur i Drammens teater. Først nå spikres planene for resten av jubileet, og Drammen Scener jakter på ekstra finansiering eksternt.

Hovedutvalget for kultur, idrett og frivillighet vedtok tirsdag å følge rådmannens innstilling, og støtter dermed jubileumsfeiringen med 250.000 kroner. Pengene tas fra rammen til programområdet kultur, idrett og frivillighet. Politikerne vedtok enstemmig at Teaterets jubileum skal ses i sammenheng med «2020, markering av ny kommune», og komiteen som allerede er satt ned for å feire nye Drammen, skal også se på samkjøring av aktiviteter mellom teateret og øvrig kommunefeiring dette året.

– Vi er fornøyd med at kommunen vil være med og støtte våre planer om å lage et jubileumsår og feire det teateret har gjennomlevd i disse 150 årene, sier daglig leder Knut Harald Pleym i Drammen Scener AS om bevilgningen.

Han opplyser at de har ventet på kommunens svar, og først nå vil starte jakten på å finne samarbeidspartnere og sponsorer som kan bidra med mer penger.

Saken fortsetter under bildet.

Knut Harald Pleym, daglig leder i Drammen Scener.
Foto: Drammen Scener

Daglig leder Knut Harald Pleym i Drammen Scener AS erkjenner at de er "litt bakpå" med planlegging av jubileumsaktiviter for ærverdige Drammens teater.

Gjensyn med Theatercafeen

Den sovende Theatercaféen vekkes til live under det første arrangementet i en rekke aktiviteter gjennom jubileumsåret, med salg av forfriskninger og snitter. Drammen Scener jobber samtidig i kulissene med en gjenåpning av det stemningsfulle spisestedet – som «pop-up-restaurant» på enkelte forestillinger.

– Det tar noe tid å planlegge, men vi jobber med en gjennomføring i løpet av høsten, sa avdelingsleder Morten Olesen i Drammen Scener til Drammens Tidende i januar.

Ønsket er å tilby full mat- og drikkeservering, der hovedretten prises til nettopp kroner 150, men det er ikke aktuelt å åpne restaurantens egne kjøkken i denne omgang, opplyser Knut Harald Pleym.

– Det ble en litt mer omfattende prosess enn vi trodde, sier han, og forklarer at det vil løses gjennom samarbeid med en ekstern samarbeidspartner.

Det de imidlertid er i gang med allerede, er å lage filmer basert på de viktigste momentene i historien til Drammens Teater, og lysprojisering av bildemateriale på teaterets bygningsfasade, til en kostnad Drammen Scener altså har anslått til pluss/minus 500.000 kroner, men som foreløpig bare er sikret halvparten.

– Litt bakpå

Er det ikke i seneste laget å planlegge feiringen i selve jubileumsåret?

– Jo, vi er litt bakpå. Det skyldes forskjellige omstendigheter, for vi har vært i kontakt med kommunen om dette lenge. På grunn av arbeidet med ny kommune har de ikke hatt mulighet til å ta stilling til dette før, og vi har sittet på vent for å se hva kommunen tenker før vi har begynt å henvende oss til mulige samarbeidspartnere. Derfor har vi ikke kommet lenger enn vi har nå, sier Pleym.

Drammen Scener jobber med å tilby en serie forestillinger og arrangementer til en jubileumspris med kroner 150 per billett, og de er i gang med å lage en 3D-modell av teateret man virtuelt kan gå inn i og utforske på nettet. Hvis de lykkes i å skaffe finansiering nok, vil Drammen Scener krone feiringen med en jubileumsforestilling i form av en kavalkade over 150 års lokal teaterhistorie.

I forbindelse med behandlingen av tilskuddet, framhevet rådmannen hvilken viktig rolle Drammens Teater har som kulturinstitusjon i Drammen som by og i regionen for øvrig.

«Fra det opprinnelige teateret sto ferdig i 1870 og fram til i dag, har det historiske bygget vært viktig for Drammens og omegnens innbyggere og gitt en kulturell identitet og vært et samlingspunkt for kulturell aktivitet i bred forstand», heter det i saksdokumentet.

Feirer lørdag

At Teatret fyller 150 år skal også markeres gjennom hele 2020, men selve bursdagsfeiringen starter altså klokken 13 lørdag.

I stedet for i glassfoajeen som siden gjenoppbyggingen har bundet teateret sammen med gamle Thunegården, ønskes publikum velkommen inn gjennom de gode gamle teaterinngangsdørene. Der inne venter bursdagskake, kaffe, brus og popkorn. Selvsagt må det være underholdning for store og små denne dagen, og også guiding i det vakre teatret som jevnlig lovprises av kulturpersonligheter, artister og skuespillere – som mer enn gjerne legger turnéstarten eller showpremieren sin akkurat hit.

Og nettopp på 150-årskvelden, kan et stolt teatervertskap ønske velkommen til en sjeldent lokal og helstøpt forestilling. Det er Elvekompaniet som har premiere på sin forestilling «Bye Bye Buskerud», en musikal inspirert av noe så kuriøst som regionreform og fylkessammenslåing!

Her er hele bursdagsprogrammet lørdag:

Kl. 13. De gamle dørene åpner

Kl 13.30: Jazz i 4. losjerad

Kl. 14: Gratisforestilling med Pippi og Piratene på Studioscenen.

Kl. 15: Guiding for barn

kl. 15.30: Guiding for voksne.

Kl. 19: Musikalen «Bye Bye Buskerud» spilles både lørdag og søndag kl. 19 (ikke del av gratisprogrammet)

Hvor: Drammens Teater