Nyheter

Drammens siste bybudsjett før sammenslåing

Nærhaller og ny skole er inne, og ny bybru og renovert Spiral-tunnel har oppstartsfinansiering. Men til kultur i Harmonien eller friidrettsbane på Berskaug er det ikke satt av en krone.

Bilde 1 av 2

Summen er den samme som etter Rådmannens forslag i kveldens bystyremøte var avsatt til utvidelse av Marienlyst ungdomsskole: Totalt 225 millioner. Også Brandenga, Fjell og Aronsløkka barneskoler får millionavsetninger i budsjettperioden.

For første gang på seks år må virksomhetene i Drammen samtidig kutte en prosent i egne budsjetter for å sikre at de henger med på lønns- og prisvekst, foreslår rådmann Trond Julin i budsjettet som ble lagt fram tirsdag.

– Et tilpasningskrav på én prosent er nødvendig, sier Julin, som nøler med å kalle det kutt.

– Jo, for noen kan det fortone seg som det. For andre vil det også være færre oppgaver enn før, sier han om ostehøvelinnsparingen. For med lavere vekst i folketallet forsvinner 40 millioner i frie inntekter, mens på noen områder reduseres også tjenestetilbudet direkte. For eksempel var det 105 færre barn i barnehage i august år enn på samme tid i fjor, peker Julin på.

Øker vann og avløpspris

Renteøkning på kommunens lån er årsaken til at avgifter som har stått stille i flere år planlegges økt i 2019, som vann og avløp som skal opp med henholdsvis 5 og 7 prosent.

Samtidig viser budsjettet at det skal investeres friskt for 3,4 milliarder i Drammen de neste årene, aller mest innen områdene helse og omsorg og grunnskole. Sistnevnte ligger alene inne med én milliard i 2019–2022. Selv om mye skal lånefinansieres, kaller Julin og hans direktører økonomien for sunn, og viser til at Drammen balanserer lånet godt mot eierverdier.

Null til friidretten

Etter at det ikke ble noen boligbygging på Marienlyst friidrettsbane har politikernes idrettsløfte hengt i løse lufta, noe som ikke endres med dette budsjettforslaget. Klubbene har gjennom Idrettsrådet vært tydelige i forventningen om et friidrettsanlegg på Berskaug, slik at dagens friidrettsbane kan omskapes til et byanlegg med bred fysisk aktivitet, folkehelse, idrett og byliv.

– Det mangler en helhetlig politisk avklaring på det spørsmålet, sier Trond Julin om hvorfor ingen av disse planene er tatt inn i budsjettet.

Heller ikke etablering av en mye omtalt ny ishall er det satt av penger til.

– Det er hard prioritering over hele linja, når noe skal inn må noe ut, sier rådmannen.

Styreleder i Drammen Idrettsråd Per Burud sier idretten har tro på at politikerne finner penger. Rådet har bidratt med innspill til programarbeidet i de største partiene foran valget til den nye storkommunen.
– Det sammenslåtte idrettsrådet har overbragt vår prioriterte ønskeliste: Nytt kunstgress/isanlegg ved Strømhallen i Svelvik, ny flerbrukshall ved Veiavangen skole i Nedre Eiker, og friidrettesanlegg på Berskaug, sier Burud.

Og mens det bygges på Berskaug, må Marienlyst-anlegget renoveres så det gir friidretten tilfredsstillende treningsfasiliteter. En rapport fra Multiconsult har anslått at det alene vil koste fem millioner. Nytt tribuneanlegg til tre millioner er DIR mer lunken til, i frykt for at en for dyr ansiktsløftning på Marienlyst vil minske sjansene for å bygge ut på Berskaug.
– I tillegg går vi inn for at Drammen gjør det de kan for å få ishall, når vi nå har en investor som står klart til å betale hele regningen

– Dårlig erfaring

Styrelederen håper og tror på støtte når Bystyret behandler budsjettet på sitt neste møte i november. Men han tar ingenting på forskudd.

– Det som bekymrer og skuffer er at politikerne er så forsiktige. Alt de snakker om er 2020, og vi frykter at alt blir stående i stampe i påvente av dette. Vi opplever at sammenslåingen er blitt en stopp i det meste, og idretten har dårlig erfaring med å vente.

I betydningen at det ikke blir noe av?
–  I hvertfall at det tar lang tid, sier Per Burud i DIR.

Mer fra Dagsavisen