Nyheter

Drammen sykehus er langt unna fulltidsmålet

Kun 37 prosent av sykepleierne ved Drammen sykehus jobber fulltid. – Ille, mener tillitsvalgte.

Av 929 sykepleiere som jobber turnus ved Drammen sykehus, er det kun 345 som jobber fulltid, ifølge tall Dagsavisen Fremtiden har fått fra Norsk Sykepleierforbund (NSF).

Tallene er fra november, og det har kun vært minimale endringer ved sykehuset siden den gang, ifølge NSF.

De to hovedtillitsvalgte i NSF ved sykehuset er oppgitte over situasjonen.

– Det er ille, konstaterer Cecilie Føreland.

– Når flere frivillig velger å redusere stillingene sier det mye om arbeidspresset, slår hun fast.

Kollega Kathy Lie deler analysen.

– Dette er hovedsakelig et problem i kvinnedominerte yrker og et stort problem i offentlig sektor. Vi synes det er ille at en statlig arbeidsgiver som har fått et oppdragsdokument fra helseministeren som sier at heltid skal være hovedregelen ikke klarer å gjøre mer enn man gjør, sier hun.

Les også: – Vi mistet 100.000 fagorganiserte ved sist stortingsvalg. Det er en kjempeutfordring for oss

«Frivillig» ufrivillig deltid

Det har vært mye snakk om ufrivillig deltid blant sykepleiere, men ved sykehuset i drammen er det også flere tilfeller av «frivillig» ufrivillig deltid. Altså situasjoner hvor ansatte som kunne fått jobbe fulltid hvis de ønsket det, likevel velger å jobbe deltid på grunn av arbeidspresset.

– Når flere frivillig velger å redusere stillingene sier det mye om arbeidspresset. Sykepleiere er ikke en arbeidsgruppe som er late, sier Føreland.

Les også: Til kamp mot ufrivillig deltid

Problematisk turnus

Kathy Lie forteller at langt flere sykepleiere jobber deltid i helsevesenet i Norge enn i Sverige og Finland.

– Problemet kom når man gikk ned fra 40 timers arbeidsuke til 37,5 timers uke. I industrien gjorde man da hvert skift kortere og man fordelte arbeidstidsreduksjonen utover alle vaktene, mens man i helsevesenet gjorde dette ved å fjerne helgearbeid – ved at man gikk fra annenhver helg til tredjehver helg. Da ble det en god del deltidsstillinger i helgene som man måtte fylle, sier hun og understreker at denne strukturen fremdeles henger igjen i dag.

Dagsavisen Fremtiden har foreløpig ikke lyktes med å få noen kommentar fra administrasjonen ved sykehuset til hvorfor andelen sykepleiere som jobber fulltid fremdeles er så lav.

Les også: Norge på deltidstoppen i Europa

Mer fra Dagsavisen