Drammen raser nedover på sykkelranking

Faller igjen på lista over Norges beste sykkelbyer.

I 2008 fikk Drammen en niende plass blant Norges beste sykkelbyer i en undersøkelse utført av Syklistenes Landsforening. Siden har det bare gått nedover. I 2016 hadde Drammen falt til en 15. plass og i år ble Drammen nummer 17. av 30 norske byer i undersøkelsen som gjøres annethvert år.

Rangeringen er basert på hvordan syklister opplever sine lokale sykkelforhold.

– Forholdene for syklister i Drammen er omtrent som for to år siden, men andre byer har rykket fra, og tilfredsheten i andre byer er høyere. Generelt er det litt bedre på landsbasis enn for to år siden, men i Drammen er det på akkurat samme nivå, sier kommunikasjonssjef i Syklistenes Landsforening, Roar Løkken.

– Dårlig vedlikehold

Dårlig vedlikehold av sykkelveier er en av hovedårsakene til at drammenssyklistene ikke er superfornøyde.

– Mange reagerer på dårlig vedlikehold, for eksempel når det gjelder fjerning av grus eller at man ikke har strødd ordentlig om vinteren, sier Løkken.

Mangelen på et sammenheng er kanskje likevel det største problemet for syklistene i Drammen.

– Det som er avgjørende for Drammen, er å få et sammenhengende sykkelveinett – å få en helhet i sykkelveinettet, sier Løkken til Dagsavisen Fremtiden.

– Utrygt og usikkert

Arve Vannebo sitter i bystyret for Drammen Ap, og er en ivrig syklist. Han er ikke særlig glad for resultatet i undersøkelsen.

– Det tenker jeg er negativt, og det er litt av bakgrunnen for at vi har satt oss ganske ambisiøse mål nå, sier han.

20. februar i år vedtok bystyret en handlingsplan for sykkel, hvor målet er intet mindre enn at «Drammen skal være den beste sykkelbyen i Norge». Det er langt igjen dit.

– Drammen er ikke noen spesielt god by å sykle i. Man har en følelse av at det er utrygt, og at det er usikkert hvor du skal plassere deg. Det er så mange ufullstendige forbindelser. Hvor i all verden skal du plassere deg når du kommer over Bybrua i 30 kilometer i timen til Strømsø torg? Vi har en stor jobb å gjøre, konstaterer Ap-politikeren.