Drammen

Drammen må kutte 
90 millioner

MÅ SPARE: Både til pensjoner, barnevern, eldreomsorg og sosialhjelp har pengene rent ut fortere enn forventet. Det betyr store kutt i 2014.

- Dette må kunne kalles et dundrende underskudd. Nå er det på tide at man setter opp et realistisk budsjett for 2014, og ikke kutter i hytt og pine - uten en gang å vite hvor underskuddene kommer, sier Masud Gharahkhani, gruppeleder i Drammen Ap.

Han frykter kuttene for 2014 nok en gang kommer til å ramme barnehagene og eldreomsorgen.

Større pensjonsutgifter

I går la rådmann Osmund Kaldheim og økonomisjef Roar Paulsen fram kommunens rapport for 2. tertial, og synliggjorde med det en utgiftsvekst som krever budsjettmessig styrking på flere områder. Totalt må kommunen inn med nesten 74 millioner kroner, for å få driftsresultatet til å gå i noe tilnærmet et nullresultat i 2013. De to forklarte at pengene for en stor del hentes fra engangsinntekter som økt skatteinngang og utbytte, hvilket ikke kan påregnes neste år.

- De økte utgiftene til pensjoner er en av de største jokerne i årets budsjett. Dette skyldes en kombinasjon av at folk blir eldre, høye lønnsoppgjør de siste årene - og ikke minst at Kommunaldepartementet har strammet inn føringsreglene. Dette siste betyr, veldig enkelt forklart, at man ikke lenger kan skyve problemet foran seg i tid, men ta fatt på utfordringene nå, forklarer økonomisjef Roar Paulsen om utgiftsøkningen man anslår vil være på 25 millioner ved utgangen av året.

Men når det gjelder skjerpede regler for regnskapsførsel av pensjonsutgifter, så er dette et solid utgiftshopp for alle norske kommuner, og rådmann Kaldheim påpeker at dette er noe man vil ta opp med KS (tidligere Kommunenes Sentralforbund).

Flere tiltak

Kaldheim og Paulsen forteller om «snuoperasjoner» på en rekke av kommunens tjenesteområder - i håp om å slippe å måtte spare inn så mye som 90 millioner neste budsjettår. Et eksempel er merforbruket innen barnevernet - på omtrent 8 millioner ved utgangen av august.

- For en stor del skyldes dette flere barn med behov for de mest kostbare tiltakene. Her jobbes det med å få barnevernet inn i bildet før det blir påkrevet å gå så drastisk til verks. Blant annet jobber man med å trene opp barne-hageansatte slik at de skal se signalene på et tidligere stadium, sier Kaldheim.

Også utgiftene til økonomisk sosialhjelp har økt betydelig. Her har man allerede strammet inn regelverket betraktelig, og utgiftene sank i løpet av august og september omtrent til det budsjetterte.

Innen helse og omsorg er derimot budsjettoverskridelsene på sitt største. I sammendraget av tertialrapporten som ble lagt fram i går beskrives det tidlig i teksten hvordan rådmannen nå foreslår 28 millioner «ekstra» til denne sektoren - bare i 2. tertial. Men dette er midler man tilfører for å dekke opp for de økte utgiftene, som anslås til rundt 50 millioner i 2013. Rådmannen forutsetter imidlertid en tydelig effekt av de store omorganiseringene, som sektoren nylig var igjennom, i løpet av 2014.

- Må innse alvoret

Gharahkhani i Ap mener derimot budsjettstyrkingen ikke vil gjøre noe med årsaken til problemene på dette området.

- Vi står nå midt i en eldrekrise, og det er på høy tid at politikerne tar dette innover seg. Det krever blant annet langt mer politisk styring enn det vi ser i dag. Vi i Arbeiderpartiet protesterte mot kuttene man la opp til for 2013 også, for verken de ansatte eller de gamle tåler ytterligere nedskjæringer. Det har vi sett med all tydelighet i mediene i høst. Her kreves det en helt annen form for omorganisering enn å øke antallet ledere, sier Gharahkhani.

- Aller først bør man slutte å benekte at vi mangler sykehjemsplasser. Det er liten tvil om at mange av de eldre som i dag får hjemmesykepleie, egentlig burde hatt plass på sykehjem. Nå må man snart ta sannheten inn over seg, fortsetter han.

Gharahkhani mener politikerne selv må ta budsjettansvar, og ikke bare stole blindt på at administrasjonen.

- Vi er nødt til å kjøre en stram linje i denne kommunen, men her kreves det faktisk en grundig, tverrpolitisk vurdering av prioriteringene. Vi er nødt til å ta pleierne på alvor, når de står fram og varsler om uholdbare forhold, mener Ap-politikeren.

pernille.vestengen@dagsavisen.no

økte utgifter

Disse områdene må tilføres mest midler for 2013, om budsjettet skal gå opp (i millioner kr):

Helse og omsorg: 49,4

Sosiale tjenester: 19,6

Oppvekst: 8,0

Byutvikling: 2,3

Kultur: 2,0

Samferdsel og fellesarealer: 1,3

Dette, sammen med noen mindre poster, gir en totalsum på 73,8 millioner kroner.

Mer fra Dagsavisen