Drammens Teater ble påtent 10. desember i 1993. Bare timer og dager etter brannen ble det gjort kjent at gode krefter i byen skulle sørge for å bygge opp teateret i sin opprinnelige stand. Sjelen fikk leve videre i teaterbygget som er et av landets vakreste. FOTO: DRAMMENS TEATER

Drammen ble snudd på hodet

DRAMMENS TEATER: Teateret i byen sto i flammer. Drammensere gråt åpenlyst på Gamle Kirkeplass. Samtidig snudde brannen opp ned på kulturlivet i byen.

Drammens Teater hadde fram til den tragiske brannen 10. desember 1993 huset landets største skuespillere i mange år. På veggene hang det bilder av de største teater- og revystjernene i Norge, med hilsener til et bygg som ble sett på som et av de vakreste i kongeriket. Så ble det brått slutt.

 

Et sorgens kapittel

Den gamle praktbygningen sto ferdig i 1869 og åpnet 9. februar 1870. Arkitekten var Emil Victor Langlet (Børsengården Drammen, Fjellheim Gård og Det Kongelige Norske storting) og det ble tegnet etter de samme modellene som teatrene Porte St. Martin og Châtelet i Paris. Drammens Teater var det første moderne teaterhuset i landet og i lang tid ble det regnet som et av Nordens vakreste teaterbygg.

Om natten 10. desember 1993 ble teateret påtent, etter at en brannstifter i ukevis hadde herjet i Drammen. Brannvesenet i byen hadde travle uker, som til slutt ble kronet med et voldsomt flammehav på Gamle Kirkeplass.

Drammensere sto åpenlyst i sentrum av byen og gråt mens brannvesenet hadde sin fulle hyre med å etterslukke den kraftige brannen. Det eneste som sto igjen var ytterveggene. Resten lå som aske, i tusenvis av liter med vann som etter hvert frøs til av desemberkulden. En epoke var slutt, men det startet også en ny.

For drammensere flest gikk det ikke mange timene før tankene om å bygge opp teateret var i gang. Det er selvfølgelig lett å mene at teateret skulle gjenoppbygges, men ønsket måtte fundamenteres blant dem som skulle avgjøre teaterets videre skjebne. 
Hel­dig­vis for Drammen og kulturlivet ble det fort bestemt at teateret skulle gjenoppbygges. I tillegg hadde man et stort ønske om å bygge teateret akkurat slik det var - og sånn ble det.

 

Drømmen ble til virkelighet

En rekke kilder og fotografier gjorde det mulig å gjøre drømmen om å bygge et autentisk likt teater til virkelighet. Arkitekt Jan Øyvind Berntsen fikk oppdraget og gjenskapte Drammens Teater slik det framstår i dag. Teatersalongen ble gjenskapt av Hans Gabriel Finne og Gipsmakeriet i Oslo designet og produserte flere gipsornamenter, blant annet den store rosetten i taket av salongen. Drammens Teater sto ferdig og klart til åpning 8. februar 1997, og den høytidelige åpningen ble foretatt av H.M. Kongen.

 

Enorm betydning

Brannen var en tragisk hendelse som for all tid vil være en av byens største kulturelle og historiske hendelser på godt og vondt.

Brannen førte til at kulturlivet blomstret som aldri før. Drammensere hadde innsett hvor stort det er å ha et prangende og spesielt teaterbygg. Ikke bare var ønsket om å delta i kulturlivet større, det ble også svært populært å gå i teateret.

Det er mange som vil påstå at brannen og den spektakulære gjenoppbyggingen var starten på det «Nye Drammen». Det var først i 1997 drammensere ble satt på kartet med et moderne og fantastisk teaterbygg. Plutselig ville alle spille i teateret. Ikke bare teater, men artister, komikere, revyartister og tv-innspillinger hadde alltid Drammens Teater på blokka.

Drammens Teater rundet år 2000 med glans og besøkstallene går kun én vei - oppover. Slik har det vært i mange år og Drammens Teater har nesten fullt hus på alle forestillinger som blir spilt i løpet av året.

Det er ingen som ønsket en brann i Drammens Teater. Det kunne fort endt opp med et nytt prangende bygg uten sjel, hvis feil folk hadde fått bestemme. Men når først ulykken var ute, har Drammens Teater, med alle sine gode medhjelpere, klart å skape en kulturinstitusjon som det oser respekt av. Ikke bare fra drammensere men for en samlet underholdningsbransje i hele kongeriket Norge.

ronny.johnsen@dagsavisen.no

 

Drammens Teater ble bygget i 1869 og tegnet av arkitekten Emil Victor Langlet som også har tegnet blant annet Stortinget.

Drammens Teater ble påtent 10. desember 1993 og ble gjenoppbygget og åpnet av H.M. Kongen 8. februar 1997.

Teateret ble rekonstruert og bygget slik det gamle teateret var. Med hjelp av Hans Gabriel Finne ble hele teatersalongen kopiert og Gipsmakeriet i Oslo sto for å gjenskape gipsornamentene i bygget. Den største rosetten i Drammens Teaters tak er på hele 48.3 meter i omkrets.

Drammens Teater har fått Europas Nostra-diplom «For forbilledlig gjenskaping av den gamle teaterbygningen, i helhet og i detaljer for vilje og evne til verdifull bygningskulturbevaring for trofasthet mot det gamle teaters ånd og tone.