Navn i nyhetene

Diskuterer aldri politikk

NAVN I NYHETENE: Marianne
 Otterdahl-Møller (35) er regjerende verdens­mester i debatt og older kurs i Drammen tirsdag.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Hvordan kom du med i organisasjonen Junior Chamber International, som jobber med å utvikle unge ledere?

- Jeg flyttet hjem etter mange år utenlands, og hadde behov for å bygge opp et nettverk privat og ­profesjonelt. Via gamle kjente kom jeg i kontakt med JCI. Til daglig er jeg strategisk rådgiver i konsulentselskapet Making Waves.

Når dere konkurrerer i debatt får dere utdelt et tema, og slår mynt og kron om hvem som er for og imot. Hva er de enkleste triksene for oss lekfolk som vil bli litt mer over­bevisende i debatter?

- Det første er å lytte aktivt til motparten, og se hva man kan ta med seg og vri om til egne argumenter. Det andre er å puste med magen, snakke tydelig og forholde seg rolig, det kan jo være vanskelig i noen sammenhenger. Og så må du kjøre på og virkelig tro på det du sier - selv om du ikke mener det.

Finnes det noe du aldri kunne ­argumentert godt for?

- Får jeg spørsmål som virkelig er imot min egen etiske eller moralske sans, ville jeg hatt problemer med det. Å framstå som en stor rasist er for eksempel uaktuelt for min del. Vi diskuterer aldri politikk eller religion i JCI. I internasjonal sammenheng er det lett at det blir sensitivt.

JCI Norway har vunnet verdensmesterskapet både i 2007, 2012 og da du deltok i 2013, med tre forskjellige lag. I konkurransen er også Canada, Storbritannia, Danmark, Finland, Argentina, Tyrkia og Skottland. Hva gjør at Norge klarer å hevde seg såpass?

- Vi trener hverandre, og har en god kultur for feedback, både hva som var bra og hva kan vi gjøre bedre. Og så handler det om å trene, gjerne på engelsk. Om nordmenn generelt er gode debattanter vet jeg ikke, men vi er nok uredde og vant til å si meningen vår. Det vil jeg tro er positivt.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

- Jeg har bodd i flere land og reist mye, så alle bøker jeg har lest om dagligliv i andre kulturer inspirerer meg og hjelper meg å forstå. Jeg har bodd i Frankrike i åtte år og leser nå en bok som heter «Absolument debordée», om hvor ineffektivt byråkratiet i Frankrike kan være, skrevet av en tidligere offentlig ansatt.

Hva gjør deg lykkelig?

- Å være sammen med bra mennesker - venner og mine nærmeste.

Hvem var din barndomshelt?

- Jeg har ikke hatt noen tydelig helt, men alltid beundret de som bare står på. Som Pippi: «Det har jeg ikke gjort før, så det får jeg sikkert til!» Det er en holdning jeg liker godt.

Hva misliker du mest ved deg selv?

- Jeg kan nok være litt surrete, distré er vel rette ord. Jeg legger ofte fra meg mobilen og glemmer den.

Hva gjør du når du skeier ut?

- Det er vel å være sammen med de nærmeste, med god vin og godt selskap. Men jeg vet ikke om det er å skeie ut når det skjer ganske ofte, jeg er et sosialt menneske.

Hva er du villig til å gå i ­demonstrasjonstog mot?

- Det har jeg egentlig aldri gjort. Men jeg kunne tatt en kamp, urettferdighet berører meg mye.

Er det noe du angrer på?

- Nei, egentlig ikke. Jeg tenker at om jeg gjorde det slik, må jeg ha ment det. Kanskje kunne jeg tatt et annet valg, men grep muligheten og gjorde det jeg mente var riktig i øyeblikket.

Hvem ville du helst stått fast i ­heisen med?

- Noen med gode historier som kunne få meg til å le.

katrine.strom@dagavisen.no

Mer fra: Navn i nyhetene