Nyheter

Dette må du vite om klimastreikene i Oslo og Drammen

Drammensungdom fra barneskole til VGS viser stor interesse for å tvinge klima øverst på agendaen.

Bilde 1 av 2

Som et av landets første fylker med varslet skolestreik, lot Buskerud fylkeskommune VGS-rektorene selv ta stilling til om de lot skolestreik for klimaet falle inn under politisk arbeid, og med det kunne godkjenne fraværet i tråd med gjeldende prosentgrense. Elevene som streiket 22. februar fikk derfor registrert gyldig grunn til å være borte, gitt at de fikk dokumentasjon fra arrangøren, også de som ikke hadde verv eller oppgave i en politisk eller frivillig organisasjon. Også de neste fredagene hadde opprinnelig fått samme godkjent-stempel: Den siste delen av markeringen, altså selve streiken i gatene, ga gyldig fravær.

Onsdag var situasjonen snudd: Drammen VGS-elev og initiativtaker Rose Jahanfarah fikk i et møte med sin rektor overbrakt Utdanningsdirektoratets tolkning, der demonstrasjon og streik ikke kan regnes som politisk arbeid i denne sammenheng.

– Et hundre prosent klart og tydelig nei, oppsummerer hun, og sier hun har forståelse for at systemet fungerer slik det gjør, selv om hun ikke er enig.

LES OGSÅ: Dette blir enda større enn forventa

Vi trenger din mening! Vi setter stor pris på om du kan bruke et par minutter på å fortelle oss hva du mener om Dagsavisen Fremtiden

Drammen neste fredag

– Det blir fortsatt streik, for opprørslystne og engasjerte unge er villige til å ofre litt. Og jeg liker at noen av lærerne våre sier at det jo ikke er ulovlig å få fravær, sier Jahanfarah.

Minst 100 elever fra Åssiden og Drammen VGS planlegger å ta tog til demonstrasjonen i Oslo førstkommende fredag. Men ettersom Grønn Ungdom og Natur og Ungdom i Drammen var først med å erklære aksjoner hver siste fredag i måneden, har de valgt å holde på fredag 29. mars som neste dato i Drammen. Fra kl. 9 – 12 holder de denne dagen åpen samling i MDGs lokaler i Konnerudgata, og kl. 12 – 15 går de i tog fra Strømsø Torg til Papirbredden.

Til de voksne!

Tirsdag skrev kommentator Jens Kihl i Bergens Tidende en tekst i en form mediene vanligvis benytter når et vanskelig tema skal tilpasses barn. Nå var det «Korleis snakke med dei vaksne om klimaendringane?». Også i Drammen forbereder barn og ungdommer på lavere trinn enn VGS å streike, og et par titalls av henvendelsene Jahanfarah har fått på Facebook er fra grunnskoleelever.

– De spør hvordan det funker, hvor de skal møte opp og hvor lenge det varer. Praktisk info er lett, men å svare på hvordan de skal fikse det med skolen sin og overtale foreldre, er det vanskeligere å svare på.

Så hva sier du til dem?

– At de kan si det er en fin måte å engasjere seg i samfunnsspørsmål på. Foreldre flest har jo hatt en rebelsk periode, de også, og å være det for klimaet er en av de bedre tingene å være rebell for, sier Jahanfarah.

LES OGSÅ: Slipp elevene fri, det er vår

Ønsker at de streikende blir mange

Rektor Kristine Novak kan ikke lenger gi gyldig fravær for streik, men synes det er flott å se elever delta aktivt i demokratiet.
– Da vi vurderte dette for noen uker siden, med gode råd fra fylkets utdanningsavdeling, knyttet vi gyldigheten til at demokratisk deltakelse er et overordnet mål for skolen, sier Novak. Med direktoratets presiseringer kan ikke demonstrasjonene begrunnes som «politisk fravær».

Hva synes du om å måtte snu nå?
– Jeg likte handlingsrommet vi hadde, men etterhvert som streiken har utviklet seg var det behov for å få det presisert og ha en felles håndtering, sier Novak.

Hvor mange fra hennes skole Drammen VGS som planlegger å delta i streikene i Oslo fredag og Drammen til uka, vet hun ikke.
– Men egentlig ønsker jeg at de skal bli veldig mange! Det er flott at de bruker anledningen, og jeg tenker at det tåler vi som skole.

LES OGSÅ: Vikardödaren. Det var det den svenske professoren kalte disse sinte, fortvilte elevene mine

Mer fra Dagsavisen