Nyheter

Dette er tiggernes tilbud i vinter

DRAMMEN: Frelsesarmeen gir fortsatt tiggerne en ukentlig dusj, og tak over hodet når kulda kommer.

Innerst i en trang gang i kjelleren i Frelsesarmeens bygg på Bragernes, leder en dør inn til et lite rom med to dusjer. Utenfor står noen plastbaljer med rene håndklær, litt såpe, sjampo og barbersaker. For mange av tiggerne i Drammen er dette eneste mulighet til å opprettholde en viss personlig hygiene, en gang i uka. De mest tynnkledde får med seg noen varmere klær og sko også, samt en tallerken suppe og litt brød.

Når temperaturen faller til 10 minusgrader og under, tilbys også overnatting i husets garderobe. Da settes feltsengene inn, men grunnet dårlige utluftingsmuligheter bør det ikke sove flere enn 10-12 mennesker der.

- Vi skulle gjerne bidratt med mer, også lenge før det blir så kaldt. Det er ikke det minste hyggelig å tenke på at mange, deriblant flere eldre mennesker, bor ute i dette regnværet. Men om vi åpner opp mer enn de gjør i Oslo, frykter man at mange flere vil strømme hit. Det har vi ikke plass til, og det skaper uro og spenninger tiggerne imellom. Så vi sørger for at de får på seg litt tørre klær, får i seg noe varmt og utstyrer dem med tepper som best vi kan, sier korpsleder Thore Paulsen.

Mye å gjøre

Etter at Drammens Tidende først skrev om hvordan Kirkens Bymisjon ønsker å gi tiggere ly mot vinteren i Strømsø kapell, har nyhetsbildet vært preget av saken. Bymisjonen ville åpne kapellet for rundt 25 tiggere per natt allerede 
1. november, uavhengig av kuldegrader, men ordfører Tore Opdal Hansen ønsker politisk behandling av saken. Dermed blir de nye overnattings­mulighetene for tiggerne i beste fall utsatt.

Frelsesarmeen hadde gjerne sett at Bymisjonen fikk bruke Strømsø kapell til å huse den utsatte gruppen. Per i dag har de bare fått innvilget midler fra Justis- og beredskapsdepartementet til å opprettholde sitt eget tilbud fram til nyttår.

- I den grad Kirkens Bymisjon får i gang et tilbud, tenker vi ikke å fortsette med dette. Vi har så mange andre grupper å hjelpe, og arrangerer forskjellige tiltak og aktiviteter hver dag, så vi stiller oss litt avventende til å søke om videre bevilgninger, forteller Paulsen.

Les også: Tiggerne blir politikk

Gir likevel

Frelsesarmeen har tilbudt akuttovernatting for tiggere vinterstid siden 2011, og kan skrive under på at romfolk som oppholder seg i Drammen for å tigge er fredelige folk.

- Det er gjerne foreldre og besteforeldre som sitter ute i all slags vær for å skaffe penger de kan sende hjem til familien. Så langt har vi ikke opplevd noe som tilsier at de ikke har reist ut frivillig og på eget initiativ. De er mennesker som er utstøtt over hele verden, også i eget hjemland, sier korpsleder Ruth Bente Paulsen, Thores ektefelle og leder for Omsorgssenteret.

Les også: Vil tilby tiggerne overnatting

Uglesett av alle

Ekteparet Paulsen har tidligere blant annet jobbet i slummen i Sør-Amerika.

- Vi har det så godt i dette landet at det virker forstyrrende og ubehagelig når vi får nøden rett i ansiktet på denne måten. Det er jo et tankekors at vi her i Drammen snakker så varmt om integrering av alle folkeslag, bare ikke romfolk, som blir uglesett av alle miljøer. I et større perspektiv er dette likevel et ganske lite problem. De få tiggerne vi har her er så fredelige og forsagte. Det burde ikke forstyrre noen, mener Thore Paulsen.

Han og Ruth Bente har forståelse for at det kan sette mange følelser i sving hos folk når noen foreslår å omgjøre et kapell til et overnattingssted for tiggere.

- Men vi er jo en kirke vi også, og folk overnatter her. Det viktigste må uansett være å få disse menneskene i hus, konstaterer Ruth Bente.

Kommuneoverlege Madli Indseth kjenner debatten om overnattingstilbud for tiggere kun gjennom media, og har ingen kommentar til den når Dagsavisen Fremtiden ringer. Hun er også svært forsiktig med å si noe om hva som er et forsvarlig tilbud til folk som lever på gata.

Hennes kollega, Harald Vallgårda, øverste ansvarlige for miljørettet helsevern i kommunen, påpeker at dette er upløyd mark.

- Man har ikke mange tilfeller der man diskuterer store grupper hjemløse og kollektiv overnatting de siste 50 årene eller så, og man finner ingen bestemmelser på dette, sier han.

pernille.vestengen@dagsavisen.no

Magelsen får støtte fra biskopen

– Hvis vi ikke får en meget rask avklaring av denne situasjonen, forventer jeg at kommunale myndigheter i stedet bistår med alternative og bedre egnede lokaler, sier prost i Drammen Øystein Magelsen i en pressemelding angående bruken av Strømsø kapell som overnattingsplass for tiggere.

– Det er klare medmenneskelige grunner til ikke å akseptere en trenering av dette akutt-tiltaket, enten det er politisk motivert eller ei. For ikke mer en tre år siden feiret vi byjubileet under kommunens slagord: «Stort hjerte – stort mangfold». De fattige tilreisende er en del av byens mangfold, som mer enn noen trenger vårt store hjerte, sier Magelsen.

Han mener kommunens beslutning om å ta saken opp til politisk behandling er en «meningsløs trenering mens folk lider», og frykter Drammen kommune ikke har oppfattet det akutte ved tiggernes situasjon, etter at regnet har pøst ned i flere dager.

– Dette er, fra kirkens side, ikke et innlegg i den politiske debatten for eller mot et tiggerforbud. Dette dreier seg kun om å ta på alvor det etiske ansvaret vi har overfor medmennesker i nød, påpeker Magelsen.

Nyvigslet biskop i Tunsberg Per Arne Dahl legger i disse dager ut på turné til alle landets prostier, for å snakke om hvordan man kan gjøre kirken varmere og mer gjestfri. Til Dagsavisen Fremtiden uttrykker Dahl stor tillit til Øystein Magelsen og hans vurderinger.

– Med en prost som ham, en positiv kirkeverge – og signalene sendt ut fra Drammen tidligere; om byen med det store hjertet, kan jeg ikke tro annet enn at man skal klare å skaffe denne utsatte gruppen tak over hodet til vinteren. Alt annet vil være for dårlig. Jeg tror og håper at politikerne lytter til Magelsen og realiserer gjestfrihet overfor disse menneskene som absolutt fortjener å få komme inn fra kulden og regnet, sier biskop Dahl.

Mer fra Dagsavisen