Nyheter

- Dette er ikke forsvarlig lenger

De ansatte på Strømsø bo- og servicesenter har fått nok av kutt. - Skal vi la folk dø alene fordi det ikke er penger? spør hjelpepleier Jorge Hernandez.

Hernandez elsker jobben sin. Han deler ut klemmer til damene og danser gjerne litt salsa under frokosten. Men nå har han fått nok:

- Dette går ikke lenger. Vi er så få ansatte på jobb at vi ikke klarer å gi beboerne et forsvarlig tilbud, sier Hernandez, som også er tillitsvalgt for Fagforbundet.

På avdelingen hans er det nå fem på jobb på dagen og fire på kvelden. Fra nyttår skal det bare være tre kveldsvakter. De skal ta seg av 19 beboere med helt ulike behov. Antall nattevakter på hele sykehjemmet skal reduseres fra tre til to.

Det innebærer at to ansatte skal ta seg av 40 beboere fordelt på tre etasjer. En avdeling med seks plasser skal flyttes. På den ene avdelingen som blir igjen, skal bevegelsessensorer sørge for at beboerne er trygge.

- Det hjelper ikke at alarmen går hvis de to som er på vakt er opptatt andre steder. Hvem skal jeg velge å hjelpe? Hun som har angst og trenger noen å snakke med, eller han som kanskje har falt og ligger på gulvet? spør Hernandez.

 

- Jobber ræva av seg

Han synes det blir stadig vanskeligere å gi beboerne det tilbudet han ønsker. Strømsø bo- og servicesenter ligger under Marienlyst helse- og omsorgsdistrikt, som har et beregnet overforbruk på tre millioner kroner i 2014.

- Jeg vet ikke hva pengene har gått til. Det eneste jeg vet er at vi blir stadig færre på gulvet, mens det blir flere og flere i administrasjonen, sier Hernandez.

Jon Bredesen besøker moren sin på sykehjemmet hver dag. Han ser hvor travelt Hernandez og de andre ansatte har det.

- De jobber ræva av seg! Det er helt vanvittig at det skal nedbemannes enda mer, mener Bredesen.

Han forteller at moren trives godt på Strømsø bo- og servicesenter. Hun kunne faktisk ikke hatt det bedre, ifølge sønnen. Bredesen mener likevel at det trengs flere ansatte på sykehjemmet.

- De har jo nesten ikke tid til å sette seg ned. Politikerne skulle vært innlagt her en ukes tid, så tror jeg de hadde skjønt hvilken beundringsverdig jobb som gjøres, sier han.

 

Psykisk sliten

Jorge Hernandez vil ikke bo på sykehjem når han blir gammel hvis bemanningen fortsetter å være så lav. Han jobber gjerne hardt og mye, men får ikke tid til å gi de gamle det han mener de trenger.

- Jeg føler at jeg svikter dem når jeg ikke har tid til å sette meg ned og prate litt. De gamle skjønner ikke hvorfor jeg må haste videre, sier Hernandez.

- Jeg blir psykisk sliten av å være på jobb. Jeg blir sliten av at de som bestemmer ikke hører på oss.

Han er redd det økende arbeidspresset vil ødelegge det gode arbeidsmiljøet og føre til mer sykefravær. Å ha ansvaret for så mange eldres liv og helse, kan være tungt å bære.

- Skal vi la folk dø alene fordi det ikke er penger? Og hvem er det som har ansvaret den dagen det går galt? De ansatte, ledelsen eller politikerne? spør Hernandez.

 

- Respektløst

Dagsavisen Fremtiden har også snakket med andre ansatte på Strømsø bo- og servicesenter. De bekrefter det bildet Hernandez skisserer. Hjelpepleier Elin Aarvik minner om at de som bor på sykehjem nå kommer fra en generasjon som ikke klager.

- De har aldri krevd noen ting, og nå får de ikke det de har krav på. Vi har ikke kapasitet til å ta oss av dem på en verdig måte, sier hun.

Onsdag kveld hadde Fagforbundet invitert politikere fra alle partier til et informasjonsmøte. Aarvik er skuffet over at det bare var Arbeiderpartiet og SV som møtte opp.

- At de andre ikke gidder å møte opp, er respektløst. Hvordan skal de få vite hva som skjer når de ikke gidder å komme? Det er oss de burde snakke med, sier hun.

 

- Skremmer unge bort

Drammen kommune har de siste årene satset mye på å rekruttere nye helsefagarbeidere. Aarvik tror de stadige innsparingsrundene i pleie og omsorg kan være med på å skremme unge fra å velge et yrke i helsevesenet.

- Slik det er nå, tror jeg ikke det er mange ungdommer som tenker at dette er noe for dem. Eldreomsorgen skulle skinne og det skulle komme flere varme hender. Det har vi ikke merket noe til, sier Aarvik.

Dagsavisen Fremtiden har også snakket med en av helsearbeiderne som tidligere har vært med i kommunens rekrutteringspatrulje. Hun synes det er vanskelig å motivere seg for en ny runde:

- Jeg vet ikke hva jeg skal si til elevene. Hvordan skal jeg kunne få noen til å få lyst til å jobbe i helsevesenet hvis jeg forteller hvordan det egentlig er? spør helsefagarbeideren, som ønsker å være anonym.

Mer fra Dagsavisen