Etter 12 år kan Lier kommunes drøm bli realitet. ILLUSTRASJON: PLACEBO EFFECTS - ASPLAN VIAK

- Dette blir for fiffen

NY BY: 12 år etter at ideen ble lansert, kunne Lier kommune i går juble. Miljøverndepartementet har godkjent Liers kommuneplan og nå blir det fjordby - men for hvem?

Politikerne i Lier har tålmodig måttet vente siden kommuneplanen om den nye Fjordbyen ble sendt inn i 2010 til godkjenning i Miljøverndepartementet. I går formiddag kom svaret, og fungerende ordfører Nina E. Johnsen (V) i Lier kommune felte en tåre da meldingen kom.

- I 12 år har tanken om Fjordbyen vært på blokka. Da jeg var med på å lansere disse tankene i 2001, ble jeg latterliggjort. Mange mente at dette var urealistisk. Så akkurat nå gråter jeg av glede, sier varaordføreren.

 

- For kaksene

Men det sprettes ikke champagne i alle leire, og stortingsrepresentant Per Olaf Lundteigen (Sp) mener dette er et nederlag for både næringsliv og vanlige folk.

- Dette blir for fiffen. Det er en trist dag for næringslivet i drammensområdet. Det vil nå legges opp til et boligområde for de som har for mye penger. Nå skrotes produksjonsvirksomheten og byttes ut med boliger for de bedre stilte. Jeg representerer nøkternheten oppi dette her og er skuffet over at folk tror livet handler om å flotte seg, sier han til Dagsavisen Fremtiden.

 

- Ekstremt prisnivå

Daglig leder i DNB Eiendom Østafjells Nybygg, Øystein Liverud, gir Lundteigen vann på mølla. Han er svært glad for nyheten om at Fjordbyen nå blir en realitet.

- Dette redder oss, ler megleren. - Det er definitivt gode nyheter. Dette er en satsing uten sidestykke og selv om dette bare er i startfasen, kan jeg allerede nå si at det kommer til å bli oppsiktsvekkende høye priser, sier Liverud.

Når Dagsavisen Fremtiden bringer opp det potensielle prisnivået, er han klar på at planleggingen har mye å si. Men at det blir dyrt å bo, det kan han bekrefte.

- Folk betaler for beliggenhet. Her vil du få en 140 kvadratmeters toppleilighet ut mot fjorden, gangavstand til sentrum og med kort vei til Oslo. Skulle jeg tippe etter dagens priser - rundt 10 millioner kroner, sier Liverud.

- Men dette gjelder ikke alle boligene?

- Nei, det gjør det ikke. Jeg tror at Lier kommune ved å bygge forskjellige typer boliger med forskjellig beliggenhet kan gi et tilnærmet normalt prisnivå for alle som skal kjøpe ny bolig. Men at du må grave dypt i lomma for de leilighetene med best utsikt er det ingen tvil om, sier Øystein Liverud i DNB Eiendom Østafjells.

 

20.000 mennesker

Kommuneplanen inneholder detaljerte planer for boligutbygging, friarealer, næringsliv og infrastruktur. Lier kommune vil med nye 20.000 i Fjordbyen nesten doble innbyggertallet.

Jernbanen vil også få en mulighet til å bytte ut stoppestedet Brakerøya med Fjordbyen og varaordfører Johnsen i Lier kommune gleder seg til å starte på arbeidet for å få gjennomført denne enorme satsingen.

- Nå har vi muligheten til å utviklet en helt ny by, helt fra scratch. Det er intet mindre enn helt utrolig. Vi har vært tålmodige lenge nå, og gleder oss til å samarbeide med utviklerne i forhold til både samferdsel og boligutbygging, sier hun.

- Men har ikke Lundteigen rett når han påpeker at prisnivået for boliger her vil bli skyhøyt?

- Nei, sier Johnsen kontant.

- Da har han ikke sett planene for hvordan dette skal gjennomføres.

- Vi skal bygge boliger for alle. Selvfølgelig vil det bli dyre leiligheter helt nede ved fjorden, men det kommer til å bli bygget eneboliger og leiligheter med stor variasjon på størrelse og beliggenhet - så nei: Fjordbyen blir ikke et sted for fiffen, lover Johnsen.

ronny.johnsen@dagsavisen.no