- Det vil bli mye kø

DRAMMEN: Påskeutfarten er i gang, men Statens vegvesen bekymrer seg ikke for det. Det er hjemreisen som skaper kø.

- Det vil bli mye kø

DRAMMEN: Påskeutfarten er i gang, men Statens vegvesen bekymrer seg ikke for det. Det er hjemreisen som skaper kø.

Hvis du ikke vil stå i kø i påsken, bør du lytte til Statens vegvesens råd for når du velger å reise hjem fra påskefjellet. Vegvesenet mener trenden har snudd for når køene hoper seg opp.

- Før reiste veldig mange på påskeferie samtidig, men sånn er det ikke lenger, sier senioringeniør i Statens vegvesen Buskerud, Odd Grette.

- Så utfartstrafikken kommer til å gå greit?

- Ja, det har vi all grunn til å tro. Noen reiser fredag, noen på lørdag og søndag. Folk jobber så forskjellig at det er utfart helt til og med onsdagen. Men uansett er det viktig å forberede seg på tur og ha godt humør i trafikken, så kommer nok de fleste seg fram uten de store problemene, sier han.

- Flyter godt i Drammen

Vegvesenet vil være fullt oppdatert i hele påsken, og kommer til å sende ut trafikkvarslinger og beskjeder til bilister, slik at man også skal kunne holde seg oppdatert mens man er på veien. Veivesenet har erfaring med at trafikken gjennom Drammen flyter veldig bra i påsken.

- Etter at vi har fått fire felt på motorveibrua, og med Øvre Sund bru og E-134 i åsen, er det svært lite kødannelse i påskeutfarten, sier Grette til Dagsavisen Fremtiden.

- Er det ut ifra statistikker dere kommer med råd i påsken?

- Vi har stort sett god informasjon om hvor bilistene kjører, og til hvilke tidspunkter. Det gjelder både til og fra hytta. Det er jo også en av grunnene til at vi håper folk lytter til oss når vi kommer med råd. Velger man å kjøre på litt andre tidspunkt enn det de aller fleste gjør, så vil det hjelpe. Både på trafikken generelt, men også for den enkelte bilist, sier han.

Blir ille hjemover

Hjem fra påskeferie, derimot, blir det lange køer og kraftige tålmodighetsprøver for de aller fleste, mener Statens vegvesen.

- Ja, når folk skal hjem så er det stort sett på søndagen. Velger man 1. påskedag så er sannsynligheten stor for at det blir lange køer og tett trafikk, sier Grette.

- Hva med myter om vær, føreforhold som skal påvirke når folk reiser hjem fra fjellet?

- Tallene våre viser at nesten uansett vær og føreforhold så er det stort sett denne dagen folk reiser hjem på. Vårt klare råd er at man enten velger å reise veldig tidlig på søndagen, eller veldig seint. Eventuelt kan det være veldig lurt å vente til 2. påskedag, sier han.

Kø til midnatt

Flere steder i Buskerud varsler Veivesenet om kø fra 13-tida, og helt fram til midnatt. Veiene blir overvåket av kamera, og du vil også observeres fra lufta, i tillegg kan du forvente at politiet og UP er å finne langs veiene i Buskerud denne påsken. Statens vegvesen oppfordrer folk til å forberede seg godt nok.

- Gode tips til kjøreturen er å ha med seg litt ekstra mat og drikke, sørge for at bensintanken er full, og husk at det er ferietid, sier Grette.

- Hva er oppfordringen til bilistene som skal hjem i lange køer?

- Det aller viktigste er humøret til den som kjører bilen. Vær forberedt på at ting kommer til å ta tid. Tilpass farten etter forholdene, og husk at det er absolutt ingenting å tjene på å kjøre forbi andre biler i så store og lange køer. Hold plassen din og vær tålmodig. Og ikke glem at ferien skal både starte og ende godt, sier han til Dagsavisen Fremtiden.

ronny.johnsen@dagsavisen.no

«Det kan være veldig lurt å vente til 2. påskedag med å reise hjem.»

Odd Grette,

Statens vegvesen

Her kan du forvente kø

På E-16 over Sollihøgda fra klokken 14 til 19 på fredag før palmesøndag, og en topp mellom klokken 12-13 på lørdag, kommer til å skape litt ekstra press i trafikken.

De lengste køene i påsken vil oppstå på Ringerike, i Hallingdalsområdet og på fylkesvei 40 mot Kongsberg i forbindelse med hjemfarten 1. påskedag. Her melder Statens vegvesen at køene vil oppstå i 13-14 tida, og kan vare helt fram til midnatt.

Vær godt forberedt på at det vil bli kø 1. påskedag, er oppfordringen til Statens vegvesen.