– Det nytter hvis vi er mange nok

Anne Cathrine Vogt, koordinator for Klimafestivalen §112 i Drammen, tror flere har innsett alvoret etter tidenes tørkesommer.

– Et arrangement som Klimafestivalen sliter naturligvis med at det hele kan virke ganske håpløst. Når myndighetene fortsatt gir konsesjoner for oljeleting, det er flust av klimaskeptikere i et norsk regjeringsparti – og den amerikanske presidenten heter Donald Trump, sier Vogt.

Selv har hun på ingen måte gitt opp kampen, for til tross for mange dystre nyheter, mener hun det skjer mye som gir håp også.

– Bare tenk på at det i dag pågår over 1.000 klimasøksmål rundt om i verden! Også har ungdommen i større grad begynt å røre på seg. Se på svenske Greta Thunberg, 15-åringen som skulker skolen hver fredag, for å sitte utenfor den svenske Riksdagen med plakaten «Skolestreik for klimaet» – for å minne politikerne om hva som er vår tids viktigste sak. Her i Drammen ser vi at stadig flere bidrar med arrangementer til Klimafestivalen.

Årets festival i Drammen varer fra 9. til 27. januar, og siden starten i 2014 har antallet arrangementer omtrent doblet seg.

Bredt program

På arrangørsiden finner vi både Naturvernforbundet, Besteforeldrenes klimaaksjon, Den norske kirke, Drammen kommune – og en hel rekke andre. Nye bidragsytere av året er Drammen Rotary og KinoCity Drammen.

Rotary har sørget for to foredrag: Grønn boligutvikling, ved Morten Hotvedt fra Vestaksen eiendom, og En helelektrisk morgendag – ved Tore Morten Wetterhus fra Glitre energi.

KinoCity viser filmen «Dronning uten land» av Asgeir Helgestad, og presentasjonen er ved regissøren selv.

Det blir flere anledninger til å bytte til seg både klær, leker, annet barneutstyr, bøker og mye annet.

Diverse kurs, kulturelle innslag, Barnas miljødag, gudstjeneste og vardetenning på Haukåstoppen blir det også. Fullt program, for Drammen og nasjonalt, finner du på: www.klimafestivalen112.no

Bedre enn ingenting

Vogt mener på sin side det er på høy tid at også dagens norske regjering tar alvoret inn over seg, og ser ingen grunn til å gå stille i dørene.

– Hele regjeringen vet jo hva som er i ferd med å skje, men er ikke villige til å gjøre noe med det. Jeg deltok på en demonstrasjon foran Stortinget, der Høyres Stefan Heggelund fortalte om «tidenes mest klimavennlige budsjett» – selv om det bare er gjort noen nesten ubetydelige endringer i så måte. Siden vi er så jævlig høflige her i landet, var det likevel bare så vidt noen buet – litt.

Anne Cathrine Vogt tror uansett tørkesommeren 2018 har bidratt til å vekke flere til kamp, og har klokkertro på at hvis mange nok krever handling, så vil politikerne til slutt måtte agere

– Nei, det er ikke sikkert vi klarer å snu utviklingen helt, men alt er bedre enn ingenting. Tre graders temperaturstigning er bedre enn fire, for å si det sånn – og to er bedre enn tre. Vi kan i hvert fall ikke gi opp troen på at vi kan få dempet klimaforandringene, konstaterer hun.