Nyheter

– Det er håp for alle

Han får kirkegjengerne til å reise seg og byens næringsliv til å bla opp. Det gjør noe med dem når tidligere rusavhengige Børge Pedersen åpner munnen og synger.

– Det er viktig at vi sjer hveranner. Det e ikke forskjell på en som e langt, langt nede og de anner. På dialekten sin forteller artist Børge Pedersen hvorfor han gjerne er ambassadør for «at det er håp for alle, for alle og enhver.» Og han deler mer enn gjerne både platesalg og ansikt med årets TV-aksjon. Den går til Kirkens Bymisjons arbeid for å favne flere av dem som havner utenfor.

– 1000 publikummere reiste seg midt i konserten! Slik beskriver Jon Dahl i Kirkens Bymisjon i Drammen og Kongsberg den første konserten de inviterte Pedersen til å spille her i distriktet. Den gang var det «bare» for å takke støttespillere i byen, og for å holde gratisarrangement på tvers av økonomi og sosial status. Også i november i år inviterer bymisjonen til konsert for å markere åpenhet for absolutt alle. Kirka skal ha vært full av av alle slags mennesker – og de reiste seg altså i jubel. Nå har de invitert Børge tilbake som en del av kampanjen rundt årets TV-aksjon mot ensomhet.

Børge Pedersen var med og startet Wannskrækk på slutten av 70-tallet. Det legendariske kultbandet ble til DumDum Boys, men mens musikerkompisene fortsatte videre mot suksess, forsvant Pedersen fra rockescenen: han spilte mer amfetamin enn gitar i mange år. Han har spilt i flere konstellasjoner, men det var først da han ble kvitt rusen han fant en stemme og klarte å konsentrere seg nok til å slå an og få seg et større pulikum. Med beskrivelsen «hvis Vreeswijk va fra Valentinlyst», er både trønder- og opp-og-nedtur-idetiteten knytta til uttrykket hans.

Ingen plate uten drammenserne

Eiendomsselskapet Fevang i Drammen har betalt for hele innspillinga av hans nye plate:
– Uten den støtten og pengene hadde det ikke blitt noen plate. Jeg hadde snakka om ei salmeplate med Fevang og Skjalg Raaen, gitaristen som du kanskje kjenner fra bandet til'n Åge, i flere år, forteller Børge. I høst kom «Nåde mæ». produsert av Raaen. Med levd liv i stemmen synger Børge norske salmer. En drøm han hadde gått med ei stund:
– Men jeg ville gjøre dem på min måte. Salmeskatten vår er helt fantastisk.

– Du trenger ikke være religiøs for å bli grepet av det her! sier bymisjonens Dahl.

– Redda meg sjøl

Vanligvis følger deler av Sambandet, Åge Aleksandersens band med, men søndag stiller et eget band fra Drammen for Børge. Kapellmesteren er for eksempel en eiendomsmegler fra byen.

I Konnerud kirkes gudstjeneste i morgen forteller Pedersen fra livet som artist, rusavhengig og «langt nede». Der spiller han også noen låter på gitaren.

Så arrangerer bymisjonen konsert med band i Skoger Kirke, søndag kl. 18.

– Hva er det du treffer, når du får sånn respons her?

– Jeg tror det må være måten jeg formidler på som de liker godt. Det var spesielt i Bragernes kirke, der var det jo stormende jubel. Fantastisk for en trønder å bli tatt imot sånn!

– Nå er jo du et symbol på dem Bymisjonen vil redde. Fra ensomhet og rus. Hva var det som redda deg, Børge Pedersen?

– Jeg redda meg sjøl. Jeg stakk av gårde til Frankrike og murte opp et hus. Svetta og jobba. Etter det var jeg rusfri, forteller han.

– Og så lå karrieren min der og venta på meg da jeg kom tilbake. Jeg begynte å synge igjen.

Årets TV-aksjon går av stabelen 21. oktober (du finner dem på Facebook for Buskerud her).
– Bymisjonen har reddet mange. Og jeg synes det er viktig å kunne si: Det er håp for alle. Alle kan trenge en klem.

Mer fra Dagsavisen