Nyheter

Der den røde fane stadig vaier

VESTFOSSEN: For mange nordmenn er 1. mai bare én i rekken av kjærkomne vårlige fridager. Slik er det ikke i Vestfossen.

- Arbeiderbevegelsen har lange tradisjoner her i bygda. I sin tid var jo 1. mai-toget lengre enn 17. mai-toget. Det var en virkelig høytidsdag. Og fortsatt klarer vi da å samle nok folk til et opptog, selv om antallet medvirkende er langt færre. Jeg skulle ønske vi hadde klart å få med oss flere unge, for det er fortsatt mye å kjempe for og ikke minst ivareta. Dess blåere samfunnet blir, dess flere av våre hardt tilkjempede rettigheter står i fare for å smuldre opp, mener arbeiderpartimann Odd Guneriussen, tidligere fjerdegenerasjons fabrikkarbeider ved Vestfossen cellulose- og papirfabrikk - og stolt 1. mai-tog deltaker gjennom minst 25 år.

Viktig tradisjon

Alle setter pris på en fridag, enten det er 1. mai eller en hvilken som helst dag. I en hektisk, moderne norsk hverdag er det kanskje slik mange tenker om Arbeidernes internasjonale kampdag, som av veldig mange forbigås i stillhet. Men 1. mai er ingen hvilken som helst dag, og slett ikke i Vestfossen, et av få norske småsteder som fortsatt klarer å opprettholde et eget 1. mai-tog.

En lys og uvanlig varm vårkveld en drøy uke før 1. mai, møtes noen ihuga sjeler i Folkets Hus i bygda som ble landskjent gjennom NRK Dramas TV-serie «Hjem». Fortsatt bærer forsamlingshuset preg av den utvendige rehabiliteringen bygget har gjennomgått det siste året, men etter sigende skal alt være klart innen 1. mai. Da vil også flaggstangen være reist igjen, for det blir ikke helt 1. mai i Vestfossen hvis ikke den røde arbeiderfanen vaier over Folkets Hus.

Mer enn forbruk

Egentlig skulle de male paroler for 1. mai-toget denne kvelden, men hun som er flinkest til å male bokstaver måtte melde forfall. De tre frammøtte medlemmene av 1. mai-komiteen har likevel nok av oppgaver å gripe fatt i, blant annet skal de avgjøre hvilke paroler de skal samle seg om i årets tog.

På et tidspunkt var det to opptog i Vestfossen 1. mai - ett arrangert av Arbeiderpartiet og ett i regi av Sosialistisk Venstreparti. Men da togene ble kortere slo man det sammen til ett tog, arrangert av de to partiene i fellesskap.

- For meg handler det om å ta vare på fellesskapet og vise solidaritet. Dette er noe vi må stå sammen om og det er viktig, mener Øvre Eiker SVs Eva Klunderud, som er opptatt av å markere motstand mot forbrukersamfunnet generelt og å vise hvordan vårt vestlige levesett truer natur og miljø.

- For alt kan ikke bare handle om penger og forbruk. Ikke engang i rike Norge. Vi får ikke snudd utviklingen over natta, men vi kan i hvert fall vise at det finnes alternativer, sier Klunderud.

Finnes grenser

Hennes partikollega Berit Stenvik, som blant annet har lang fartstid innen bedriftshelsetjenesten, påpeker viktigheten av å holde arbeidsmiljøloven høyt i hevd.

- Vi ser jo hvordan den nye regjeringen har begynt å gå løs på både arbeidstidsbestemmelser og pensjonsalderen fordi de tror eneste løsning på kommende utfordringer i forbindelse med færre antall yrkesaktive og flere pensjonister, er å jobbe stadig mer. Men dette gjelder bare om man samtidig følger deres tanke om at forbruket vårt samtidig skal tredobles - og det må da finnes grenser for hvor mye vi har behov for å kjøpe, mener hun.

Egen «rød plass»

De tre mener Vestfossen fortsatt er en rød bastion, om omgivelsene er aldri så blå, og har klokkertro på at fellesskap virker. Så har de da også sjeldent sterke tradisjoner å bygge videre på. Selv om det er et halvt århundre siden Vestfos Cellulose måtte lukke dørene for godt, har de slett ikke glemt sin historie.

- Ja, så er vi jo også de eneste i verden, foruten Moskva, som har vår egen «Den røde plass» da, ler Guneriussen.

For bare et steinkast unna Folkets Hus ligger nemlig Vestfossens røde plass, om enn ikke akkurat like storslagen som den i Russland. Stedet, som ligger i et boligområde ved sentrum, fikk tilnavnet fordi det tidligere bodde så mange kommunister i området.

Bredt program

Blant sakene komiteen velger å fokusere på under årets 1. mai-markering er: Bevar Eikern som offentlig drikkevannskilde, høyspentledninger ned i bakken, bibliotek i Vestfossen, nei til kvinnelønn - ja til likelønn og økt støtte til offentlig skole.

Foruten selve toget med avgang fra Folkets Hus klokka 12.00, bys det på frokost (samme sted) klokka 10.00. Når toget er tilbake på Folkets Hus blir det blant annet taler, ved naturfotograf Arne Nævra og LO-sekretær Terje Olav Olsson, og underholdning med Tramgjengen og Vestfossen mannskor.

pernille.vestengen@dagsavisen.no

1. mai i drammen

08.00: Frokost i Folkets Hus.

09.30: Appell utenfor Folkets Hus ved Andreas Brandt (AUF). Drammen Brannvesen musikkorps spiller.

09.45: Minnemarkering i Drammen rådhus ved minnesmerket over torgslaget.

10.00: Minnemarkering over NKPs falne - ved Bragernes kirke.

10.15: Appell ved Torgeir Vraas statue på Gamle Kirkeplass, ved Daniel Erik Nielsen (LOs Ungdomsutvalg).

11.00: Minnemarkering over NKPs falne ved Strømsø kirke.

11.20: Appell ved Marcus Thranes statue på Strømsø, ved Erik Dalheim (tidligere stortingsrepresentant for Ap).

12.00: 1. mai toget går fra Strømsø og over til Bragernes torg.

12.20: Torgscenen. Velkomstord ved LO Drammen og omegns leder Dagfinn Borgersen, sang og musikk ved Bardens mannskor, Lier janitsjar og Konnerud Musikkorps. Dagens hovedtaler er Lena Reitan (SV). Avslutningsord ved Dagfinn Borgersen.

For informasjon om arrangementer andre steder: www.1mai.no

Mer fra Dagsavisen