Kirkehagen: Grønnsakhagen utenfor Bragernes kirke var i fjor blant annet tema for en del av Kristiane Brudevolls (t.h.) mastergradsoppgave ved NMBU. Nå blir diakon Edel Merete Gervins (t.v.) prosjekt også en kilde til kunnskap for barnehageansatte og barnehagebarn.FOTO: ANITA PANMAN

– Den viktige jorda

– Det er viktig å få formidlet til barna at matjord er grunnlaget for alt som vokser og gror, sier Anita Panman, rådgiver hos Fylkesmannen i Buskerud.

Veldig mange av dagens barnehager har for lengst begynt å dyrke frukt og grønnsaker i egne bed og kjøkkenhager. Målet er at barna skal skjønne hvor maten kommer fra og hvilket arbeid som ligger bak det man finner i butikken - og for at de skal lære å sette pris på sunn, god, egenprodusert og variert kost.

Fylkesmannen i Buskerud tar nå dette arbeidet et steg lenger. I mars holdt de kurs om jord, for ansatte i barnehager og SFO, innendørs.

– Da uttrykte flere ønske om at vi også skulle holde et mer praktisk rettet kurs utendørs. Så nå skal vi ut og grave i jorda og se på hva som finnes der. For hele det viktige grunnlaget for plantene som vokser over bakken, er å finne i jorda under bakken. På kurset skal vi for eksempel se nærmere på røtter, småkryp, PH-verdi og næringsinnhold i jordsmonnet, forklarer Panman, som blant annet jobber jobber for å fremme økologisk forbruk og produksjon Buskerud.

Hun er selv svært engasjert når det kommer til matjord, og var fylkets prosjektleder for Jordåret 2015. Hennes viktigste budskap om matjorda er at det er en levende organisme.

– Vi ønsker jo å spre kunnskap og forståelse om jorda, og da må vi starte med barna. Det er de som skal skal ta over, og da er det så viktig å skape forståelse for at jorda – akkurat som oss – trenger både mat, vann, luft og lys for å klare seg. Og at vi må verne om jorda; for selv om det kan ta mange tusen år å bygge opp god matjord, kan den ødelegges veldig fort.

Kurset finner sted i parken utenfor Bragernes kirke 23. mai, der har man nå i flere år dyrket grønnsaker – ikke minst takket være ildsjel og diakon Edel Merete Gervin. På kurset vil Panman ta for seg utviklingen i jorda etter en vekstsesong.

– Og i Kirkeparken har de jo allerede både høybed og pallekasser til å dyrke i, så her tenker jeg det er mye nyttig å lære for barnehageansatte som ønsker å bygge opp en hage i sin egen barnehage, sier Anita Panman, som er storfornøyd med at flere påmeldinger til kurset allerede er kommet inn.