Drammen

Den hjerteløse byen

TIGGING: Nybakt SV-politiker Håvard R. Skarre mener den politiske ledelsen i Drammen er i ferd med å gjøre byen beryktet med sine steile holdninger til tiggere.

- Det lar seg ikke gjøre å velge bort eller forby fattigdom og nød fordi det er plagsomt å se på. Som en by i verden må også vi i Drammen ta ansvar for våre medborgere, selv de som ikke er norske statsborgere. Her kommer det mennesker som ikke eier nåla i veggen, med et ørlite håp om å kunne skaffe noen kroner til seg og familien i Drammens gater. Og så skal ikke vi i rike Norge engang kunne passe på at de ikke fryser i hjel i vinter? Jeg synes det er skammelig om vi ikke kan gi dem tak over hodet mens de er her. Om kommunen av en eller annen grunn skulle mene Strømsø kapell ikke kan brukes til dette, må de i hvert fall skaffe til veie et alternativ. Og det fort, mener Skarre, som ikke er veldig stolt over hjembyen sin akkurat nå.

Les også: Tiggerne blir politikk

Politikk eller nødhjelp

Denne uka har Drammen igjen havnet i riksmedienes søkelys. Først fordi Kirkens Bymisjon og Drammen kirkelige fellesråd gikk sammen om å skaffe tiggerne tak over hodet i Strømsø kapell, så fordi ordfører Tore Opdal Hansen (H) stoppet planene ved å kreve at saken først måtte behandles politisk. Som beskrevet i gårsdagens Dagsavisen Fremtiden ble Bymisjonens initiativ støttet både av drammensprost Øystein Magelsen og biskop Per Arne Dahl. Men ordføreren står fast på sitt syn.

- Denne saken avviker fra normalen, fordi det handler om å gjøre om et kapell til overnattingssted, og da er det behov for en politisk behandling, sa han til NRK i går.

Lavrans Kierulf synes på sin side det er Magelsen og kirken, som ved å ville gi tiggerne husly blander seg inn i den politisk debatten om eventuelt å forby tigging.

- I den grad de ønsker å virke samlende, kan de stille seg spørsmålet om dette er en lur strategi, sier Kierulf, som svar på Magelsens utspill i Dagsavisen Fremtiden.

Mye skittkasting

- Jeg synes dette er et veldig bra initiativ fra Bymisjonen og kirkens side, men det er skuffende å se folks kommentarer til saken, blant annet på sosiale medier. Noen påpeker for eksempel at vi ikke kan ha tiggere her, nå som byen er blitt så fin. Mens andre synes det er uverdig at tiggere skal få overnatte i et kapell, til tross for at kirken selv vil tillate det. Jo da, byen er blitt veldig mye finere rent kosmetisk, men ikke å gi nødhjelp til disse lutfattige menneskene gjør sitt til å trekke inntrykket ned. Om noen virkelig lar seg provosere av at det sitter noen i veikanten med en kopp foran seg, så bør de gå i seg selv, mener Skarre, som meldte seg inn i Drammen SV i sommer.

Han hadde lenge kjent et betydelig samfunnsengasjement, men når Høyre og Frp dannet regjering ble det insentivet han trengte for å delta aktivt i politikken.

- Både Drammen og Norge trenger en mer aktiv venstreside. Vi har hatt det veldig godt i dette landet de siste 20-30 årene, men forskjellene øker, og en blåblå regjering bare framskynder prosessen. Om ikke alt i vårt samfunn innen få år skal avhenge av tykkelsen på lommeboka, er vi nytt til å gjøre alle offentlige tilbud så bra at det ikke er noe behov for private alternativer, fastslår Håvard R. Skarre.

pernille.vestengen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen