Deltakerrekord for Konnerud før sjakk-NM

Styreformann Roger Løvaas i Konnerud Sjakklubb kan melde om rekordpåmelding til helgens åpne NM i lyn- og hurtigsjakk, og at villmarkens sønn Lars Monsen er blant de som skal kjempe om edelt metall.

Hvem: Roger Løvaas (50)

Hva: Styreformann i Konnerud sjakklubb, som arrangerer åpent NM i lyn- og hurtigsjakk denne helgen.

– Hvordan er pågangen og forventningene i forkant av arrangementet?

– Pågangen er større enn noensinne. Det er nå 400 påmeldte til lynsjakken på fredag og 460 påmeldte til hurtigsjakken lørdag og søndag. Det blir den største helgeturneringene i Norge noen gang. Vi hadde rekord i 2018, da var det 319 og 384 påmeldte. Så nå har vi slått den rekorden, og det er veldig gøy – det blir en veldig spennende helg.

– Så dere har merket dere den stigende sjakkinteressen i Norge de siste årene?

– Norges sjakkforbund har først og fremst merket det gjennom økt antall medlemmer. Det har aldri vært så mange medlemmer som nå. De sentrale klubbene har også fått økt medlemsantall. Interessen har faktisk økt mest blant unge og barn – det arrangeres mer sjakk på skoler og ellers i samfunnet.

– Et litt tildeldig spørsmål – men hva er det som egentlig er så gøy med sjakk?

– Nei, det er først og fremst konkurransemomentet. Alt er åpent når et sjakkspill starter, og man har ingen skjulte hemmeligheter. Alt kan skje. Også er det jo arrangementer som dette, som er en stor sosial happening, selv om sjakkspillere kanskje ikke omtales som de mest sosiale folka.

– Dere arrangerer jo åpent NM. Hva er forskjellen på åpent og vanlig NM?

– Det er egentlig bare navnet som er forskjellig. Under åpent NM er det åpent for alle nasjoner, men vi har ingen utenlandske påmeldte enda.

– Kommer det noen kjente spillere eller profiler i helgen?

– Ja, det gjør det faktisk. Simen Agderstein spiller i helgen, Jon Ludvig Hammer spiller lynsjakk på fredag og villmarkskongen Lars Monsen har meldt seg på. Han spiller sjakk og han er egentlig ganske god.

– Kan du fortelle litt om Konnerud sjakklubb?

– Vi er en middels klubb i Drammen som først og fremst setter miljøet høyest. Vi møtes en gang i uka og spiller turneringer og klubbmesterskap, også har vi noen ildsjeler som er ivirge på å arrangere turneringer. Dette blir vårt andre store mesterskap, men som klubb prioriterer vi det sosiale fremfor det å være i toppen.

– Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Det var et veldig godt spørsmål. Hodet mitt er veldig i sjakkens verden akkurat nå, så da kan jeg vel svare «Sjakken eller livet». Det er en veldig ålreit sjakkbok som selvsagt handler om sjakk, men også om menneskene og det som er rundt.

– Hva gjør deg lykkelig?

– Det er så mangt, men akkurat nå er det deltakerrekord i sjakkturnering.

– Hvem var din barndomshelt?

– Terje Skogli. Han var journalist i Fremtiden og han døde altfor ung av kreft. Han var rett og slett en bra mann som jeg tenker på ofte.

– Hva misliker du mest ved deg selv?

– Kanskje det at jeg ikke alltid sier høyt hva jeg mener.

– Hva gjør du når du skeier ut?

– Det har jeg faktisk ikke noe godt svar på akkurat nå.

– Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog for eller mot?

– Jeg finner som regel andre måter å jobbe for- eller mot ting på, men det måtte ha blitt å gå mot sosial urettferdighet.

– Er det noe du angrer på?

– Nei, det er det ikke.

– Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Forfatteren Hans Olav Lahlun. Sist jeg stod i heisen med han hadde jeg ikke noe si, men det hadde jeg hatt nå.