Nyheter

Delikatessedrømmen som ble virkelighet

I dag åpner Rita Ludvigsen sin delikatessebutikk, og sammenligner den med Fjelberg, Maschmanns og Vulkan i Oslo.

Rita Ludvigsen (49)

Innehaver av Drammen Delikatesse som åpner i Nedre Storgate 19 onsdag 1. august

Hva blir konseptet Drammen Delikatesse, hva skal dere selge?

– Vi selger fersk fisk og masse godt skalldyr, ferskt kjøtt, oster og spekemat. Drammen Delikatesse har ansatt tre kokker som i tillegg skal lage salater, pateer og leverposteier og masse annet godt, blant annet oliven i løsvekt og verdens beste spekeskinke fra Spania. Den er laget av gris som har levd på eikenøtter, jeg visste faktisk ikke at skinka jeg bestilte var SÅ eksklusiv. Vi skal også tilby varierte lunsjretter, folk vil gjerne ha litt forskjellig, og kokkene våre lager alt fra bunnen av. Dessuten har vi laget det som vi tenker blir vårt flaggskip, siden Drammen er en elve-by med lange tradisjoner innen tømmerfløting, har vi laget en rett som heter Tømmerstokk. Det er et ølebrød med masse reker.

Bruker dere lokalt øl?

– Ja, vi har brukt Aass på de første, det ble veldig godt!

Blir det vegetarmat hos dere?

– Det blir det, vi lager lunsjretter og salater som er vegetar.

Satser dere økologisk?

– Alle grønnsaker og urter vi bruker er økologiske, men kjøttet er ikke nødvendigvis det.

Hvor mange skal jobbe i Drammen Delikatesse?

– Vi er seks faste ansatte, inkludert tre egne kokker. I starten jobber vel alle mann, men etter hvert kommer vi vel inn i «normal rytme».

Hvordan fikk du ideen om å starte en delikatessebutikk?

– Dette har jeg fabla om i mange år, har hatt en drøm om å starte eget. Jeg har jobba i butikk i 30 år, de fleste i Kiwi på Gullhaug. Der var det opprinnelig en ferskvaredisk etter at Nærkjøp hadde vært i lokalene. Så fikk vi flotte lokaler i Drammen sentrum, helt nederst i gågata, og siden har det gått slag i slag. Det finnes ikke akkurat denne typen delikatessebutikk i Drammen, man må til Asker eller Oslo, og jeg har ofte savna det selv.

For et par tiår år siden var det delikatesser rundt omkring i byen, men de måtte legge ned én etter én, hvorfor tror du det er liv laga nå?

– Mange har savna slike butikker og vi ser hvor god respons vi har fått blant annet på Facebook etter vi lanserte vårt konsept, det er et stort marked for en god delikatessebutikk i Drammen tror jeg. Jeg har selv handla på Fjelberg, på Maschmanns og på Vulkan i Oslo, og de har mange drammenskunder. Men nå slipper kundene altså å reise så lagt, nå kan de handle i Drammen isteden.

Hvorfor tror du folk er mer opptatt av slike matbutikker nå enn for ti år siden?

– Det er nok en kombinasjon av at folk har mer penger og unner seg mer godt, og at man generelt har blitt mer bevisst på god og litt eksklusiv mat.

Hva ser du mest fram til etter åpning?

– Alt! Det er så mange tanker i hodet nå. Det blir gøy å se kundene, høre litt mer om hva de ønsker og hvordan dette drar seg til. Vi har åpningstider fra kl. 10–18 på hverdager og kl. 9–15 på lørdager i starten, så får vi vurdere om vi skal åpne tidligere etter hvert.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Boka «Jeg tenker nok du skjønner det sjøl», av Jon Gangdal, historien om Christoffer som bare ble åtte år. Den gjorde inntrykk.

Hva gjør deg lykkelig?

– Masse! Barna, barnebarn og venner – og at alle har det bra.

Hvem var din barndomshelt?

Foreldrene mine. Arbeidsmoralen og stå-på-viljen har smittet over på meg.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Da koser jeg med masse god mat. Hvis jeg virkelig skal skeie ut, liker jeg å gå ut å spise – å bli varta opp selv.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– Jeg er litt tilbakeholden, kunne nok vært litt mer utadvendt. Men det kommer med åra, jeg blir bedre og bedre,ha-ha.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog for eller mot?

– Mange ting opptar meg, rettferdighet og barns rettigheter er to av dem.

Er det noe du angrer på?

– Det er vel alltids noe man angrer på, er det ikke? Men ikke som jeg vil fortelle her.

Hvem ville du stått fast i heisen med?

– Med foreldrene mine, for å se dem igjen. De ble ikke gamle noen av dem.

Mer fra Dagsavisen