Nyheter

– De som faller utenfor er også vårt ansvar

Et stramt boligmarked kan gjøre det vanskelig å velge Drammen som by å stifte familie i. Høyrekommunen Asker har gravd dypt i verktøykassa for ikke å drukne i eldrebølge og dyre villaer.

I et innlegg i dagens Dagsavisen Fremtiden skriver Aps ordførerkandidat Monica Myrvold Berg at en tobarnsfamilie der foreldrene er lærer og sykepleier ville hatt råd til å snaue 39 av 100 boliger som er solgt i Drammen så langt i 2019 – og i sentrumskjernen vil andelen være betraktelig lavere. Fagforbundets leder Elisabeth Arntsen skrev onsdag at Drammen står i en situasjon der ungdom og førstegangskjøpere ikke kommer seg inn i boligmarkedet nær arbeidsplassene, og at yrkesaktive 30-40-åringer med barn heller velger andre steder å bo.

Utfordringen med å bli for dyr har også Asker kommune kjent på – og den tradisjonelt høyrestyrte kommunen har valgt å gå offensivt til verks når det gjelder å styre boligproduksjonen i området.

Sosialt handlingsrom

I kommuneplanen fra 2014 bestemte politikerne at det skulle bygges 350 boliger i året, forteller Tor Arne Midtbø, kommuneplansjef i Asker kommune om bakteppet for Askers boligpolitiske strategi (se faktaboks).

– Av de 350 skulle en vesentlig vekt legges på boliger rettet mot seniormarkedet. Men 50 av dem skal bygges som rimelige boliger med sosialt handlingsrom, tilrettelagt for blant annt førstegangsetablerere, småhusholdnnger og lavinntektsgrupper. Det inkluderer altså det vi kaller mellommarkedet, den tredje boligsektor. Her finner vi også de som ikke har lovfestet rett til bolig, men som samtidig faller utenfor det ordinære markedet – dem har vi også ansvar for, sier han.

Saken fortsetter under bildet.

Tor Arne Midtbø, kommuneplansjef i Asker kommune.

Tor Arne Midtbø, kommuneplansjef Asker kommune

Som i Drammen har man tenkt at det å få eldre til å flyttet ut av store boliger vil gi et større utbud av boliger.

– Mens Drammen er en by, er Asker et kjempestort villateppe. 80 prosent av boligene her er villaer og rekkehus, altså familieboliger. Men i halvparten av disse bor husholdninger på en eller to personer – i stor grad seniorer og pensjonister. Vi har et skrikende behov for å bygge boliger til denne gruppa og frigjøre boligene til barnefamilier.

– I Drammen har ikke nok hus blitt ledige på denne måten, samtidig som utbyggingen stagnerte. Men diskusjonen ender gjerne med at «til syvende og sist bestemmer markedet» – og det kan man ikke gjøre noe med?

– Jo, noe. Man kan utvikle områder det er rimeligere å bygge ut, de som ikke har behov for lange føringer av vann og avløp, områder som egner seg for flere boliger på færre kvadratmeter. Hos oss er det et mål å skaffe til veie en større andel mindre leiligheter, da dette er mangelvare i Asker, mens i deler av Oslo jobber de motsatt; der har de for mange små leiligheter. Vi ønsker en sammensatt boligbygging og vil ikke ha gettoer, så i vår strategi skal 20 prosent av boligene i et felt med over 150 boliger være på 30-50 kvadrat, og minst 20 over 80, rette mot større husholdninger og barnefamilier. Vi kan se på krav til parkering og ikke minst til garasjekjellere – det kan frigjøres så det blir noe man tilbys å kjøpe ved siden av. På den måten blir kostnaden lavere for den som bare kjøper leiligheten, sier Midtbø.

Utbyggeravtaler

Et tredje verktøy er utbyggeravtaler, der det i tillegg til krav om infrastruktur, grøntarealer og annet kan avtales boligtypefordeling og mulighet for kommunen til å kjøpe en andel leiligheter til en fastsatt pris.

– Dette vurderer vi i alle prosjekter over 150 boliger, og også i en del mindre, sier Midtbø. Et aktuelt eksempel omtalt i Asker og Bærums Budstikke er Åmotåsen i Heggedal. Beliggenhet Holding AS kjøpte eiendommen på 35 mål av Asker kommune, med kriteriet at 40 prosent av boligene skal selges for minst 10 prosent under gjennomsnittlig markedspris. Kommunen har også sikret seg forkjøpsrett ved videresalg av alle de rimelige boligene til en pris som tilsvarer opprinnelig salgssum, justert for prisstigning.

Asker sitter fra gammelt av på en god del eiendom sentralt plassert og godt egnet for utvikling. Gjennom salg av kommunal eiendom har man dermed mulight til å stille boligpolitiske krv også utover det plan- og bygningsloven åpner for. Tomtepris bil da reflektere de vilkår kommunen legger inn, påpeker Midtbø.

Kommunale Asker Eiendomsforvaltning har også solgt tomt til Stiftelsen Ungdomsboliger som blant annet forvalter rimelige utleieboliger til ungdom, og driftes gjennom Asker og Bærum Boligbyggelag (ABBL). ABBL dedikerer på sin side en andel i nye utviklingsprosjekter til førstegangskjøpere under 35 år, med priser 15 prosent under markedspris.

Etterlyser mulighet til å prøve

Morten Hotvedt var daglig leder i Vestaksen Eiendom til han 1. juli startet Eneo Eiendom.

###

– Jeg etterlyser muligheten til å få være med å prøve – for jeg mener at det må la seg gjøre at også vi som private utbyggere bidrar, erklærer Hotvedt, som frykter bysamfunn som består av bare de med mest penger.

– Nå er det ikke fullt så ille i Drammen som i Oslo, der kan bare fem prosent av boligene kjøpes av en sykepleier. Men uavhengig av politisk farge kan vi ikke gå mot en by der de i nøkkelyrker som politiet, brannvesen og sykepleie ikke kan bo. Da blir yrkene enda mindre attraktive og det er håpløst. Da må vi finne løsninger, sier Hotvedt. Konkret mener han det fins flere grep.

– Jeg ville krevd en klar dialog mellom bransjen og kommunens planavdeling – den er ikke der i dag. Premier de flinke med å la dem få bygge en etasje til, eller  halver reguleringsgebyret deres – det utgjør ganske mange hundre tusen, og kan kompenseres ved hente mer hos resten.

Bidrar på andre måter

Adm. dir. Trond Åsheim i Union Eiendomsutvikling er ikke overbevist om at en privat utbygger realistisk kan omfordele for eksempel tomtekostnad mellom seksjoner i et prosjekt.
– Det blir i så fall å pålegge noen andre boligkjøpere å betale mer. Om kommunen kjøper og bygger selv, forstår jeg det. Men slik det ser ut nå tror jeg det er enda mindre å gå på enn før, for entreprenørutgiftene har vokst så mye. Økte tomtekostnader er greiere å håndtere, for der han prisene fulgt med, sier Åsheim.
Likevel mener han private er villige til å ta del av ansvaret på andre måter.
– Vi er mer og mer opptatt av «corporate social responsability» og bidrar gjennom for eksempel Kirkens bymisjon og Rett Fram Opplevelser.
– Men dét hjelper ikke enslige forsørgere som får hjelp der å kjøpe bolig?
– Nei. Men jeg var på båttur med Rett Fram tidligere i sommer og de jeg traff der hadde fått leie gjennom kommunen.

Mer fra Dagsavisen