Nyheter

– De har prøvd å gjøre sommeren så sur som mulig

Seksjonseierne ved Holmsbu hotell og spa møter boet og banken til ny forhandling 20. august.

Bilde 1 av 2

Fredag vakte Dagens Næringslivs historie om 95 år gamle Ulf Dahl, som ikke lenger fikk bruke heisen opp til sin feriebolig på Holmsbu hotell og spa, oppsikt.

Facebook-gruppen «Hjelp Ulf tilbake på hytta» fikk i løpet av kort tid nesten 600 medlemmer, og filmklippet – som viser hvor vanskelig det er for Dahl å ta seg opp den bratte ståltrappen tilknyttet byggets nødutgang – har nesten 160.000 avspillinger.

Egen løsning

Da hotellet gikk konkurs i februar i år, ble årsaken oppgitt å være seksjonseiernes rett til å disponere ferieboligene i månedene juni, juli og august. Siden hotellet, med spa, konferanselokaler og spisested, ikke har noen egne rom – men er basert på leie av seksjonseiernes leiligheter og hytter, mente forrige driver kapasiteten i de mest lukrative sommermånedene ble for dårlig til at de klarte å drive lønnsomt.

Siden konkursen har seksjonseierne blitt utestengt fra fellesarealene som ligger i hotellets seksjon. Dette inkluderer heis, lobby, brannanlegg, og tekniske rom som vann- og strømanlegg.

Etter at både DN, TV 2 og NRK formidlet Dahls historie har bostyrer Thomas Piro i advokatfirmaet Kvale åpnet for en spesialordning som likevel gir 95-åringen adgang til heisen.

– Det er klart det er positivt at Dahl kommer seg inn og ut av ferieboligen sin igjen, men han er ikke den eneste som sliter med adgang til leiligheten sin. Vi er også utestengt fra bryggeanlegget, ved at det er satt opp store sperrevegger. Dette mente kommunen var ulovlig siden det sperrer for allmenn ferdsel, men her har boet/banken sendt inn søknad om dispensasjon. I tillegg brukes tilgang til vann, strøm og avløp som pressmiddel – og de har avgiftsbelagt parkeringsplassene, forteller drammenser Paal Engebretsen, styreleder for seksjonseierforeningen.

Betalt tre millioner

DNB er hovedkreditor med et pant i boet på 55 millioner, og seksjonseierne mener det er banken som nå har full kontroll over boet – via bobestyreren.

– Inntrykket er at DNB har prøvd å gjøre sommeren så sur som mulig. Vi har betalt rundt tre millioner hver, for å kunne ha en feriebolig i tre måneder om sommeren – som vi ikke behøver å tenke på resten av året, når hotellet leier dem ut. Banken ønsker at vi skal gi fra oss en måned til, for lettere å få på plass nye drivere av hotellet, altså en tredel av det vi har betalt for. Det skal også sies at seksjonseierne har krav i boet på over 27 millioner – i manglende vedlikehold og utestående leie, påpeker Engebretsen.

Han og de andre seksjonseierne mener også det ble gjort feil ved seksjoneringen av området, siden tekniske rom og heis er lagt til hotellets seksjon.

Trist for alle

Kommunedirektør i Hurum Lars Joakim Tveit, sier de nå har vurdert seksjoneringen av Holmsbu hotell og spa.

– Våre jurister ser ikke klart at det har skjedd noen feilseksjonering. Når seksjonseierforeningen hevder dette mener vi det riktigste er at de tar kontakt med oss og oversender dokumentasjon.

Dispensasjonssøknaden for stenging av bryggeanlegget har kommunen ennå ikke behandlet.

Kommunikasjonsrådgiver Andreas Nyheim i DNB sier de forsøkte å få inn nye drivere av hotellet etter at forrige eier ga opp – men ikke lyktes.

– Det har vist seg veldig vanskelig å tjene penger på Holmsbu hotell og spa, og det er like kjedelig for så vel ansatte, som seksjonseiere og oss som bank. Vi snakket med alle seksjonseierne, men de ville ikke se på alternative løsninger. Siden det endte med konkurs er det nå bobestyrer som bestemmer. Selv om vi er hovedkreditor, er det han som sitter ved spakene – og han har klare regler å forholde seg til, presiserer Nyheim.

Han mener seksjonseiernes påstander viser grov mistillit til bobestyreren.

Dagsavisen framtida oppnådde ikke kontakt med bobestyrer Piro tirsdag, men han har tidligere sagt til DN at tiltakene etter konkursen ble gjort av nødvendighet – og ikke var ment som noe pressmiddel.

Styreleder Engebretsen har uansett tro på at den rette eieren vil kunne drive hotellet med fortjeneste.

Det er jo et kjempeanlegg – ikke minst for båtfolket. Og vi skal ikke være vanskelige når vi møtes igjen 20. august, men da må faktisk også DNB vise mer vilje til samarbeid, fastslår han.

Mer fra Dagsavisen