Annonse
FRED: (F.v. foran:) Anne Kloppbakken, Hanny Moulin Grinaker og Oda Moulin Grinaker har reist og opplevd mer enn de fleste av sine jevnaldrende, gjennom sin deltakelse i CISV. Ulla Nordgarden ønsker at flere skal få øynene opp for organisasjonen som vil skape en fredeligere verden – ved å starte med barna. FOTO: PERNILLE VESTENGEN

– De er gamle nok til å kunne takle å det, men unge nok til å være uten fordommer

Fredsorganisasjonen CISV arrangerer leire for barn helt ned i 11-årsalderen. Det har gitt Hanny, Oda og Anne venner i hele verden.

Annonse
Lokale nyheter

 

– Det mest uvante var kanskje at det ikke er lov med mobil, så hvis man begynte på savne de hjemme var det uansett ikke så mye man fikk gjort med det. Jeg kunne jo skrevet brev – men det ville tatt litt for lang tid å få svar, ler Hanny Moulin Grinaker (11), som var på CISV-leir i Italia i en hel måned i sommer.

Hun forteller at også savnet etter mobilen fort ble borte, for det skjedde noe hele tida.

– Også lærte jeg masse engelsk. Etter en stund tenkte man ikke engang over at det var engelsk vi snakket, sier yngste blad Grinaker.

CISV står for Children’s International Summer Villages, og ble startet i 1951 av den amerikanske psykologen Doris Allen. Hun mente at en fredelig verden begynte med barna – og vennskap på tvers av landegrenser og kulturelle og religiøse skiller. Ved å lære om menneskerettigheter, konfliktløsing og bærekraftig utvikling – og bli kjent med jevnaldrende fra andre kulturer – kunne fordommer motarbeides og konflikter forhindres.

Også storesøster Oda Moulin Grinaker (15) reiste på sin første leir som 11-åring. Da gikk turen helt til Ecuador. I sommer deltok hun på leiren for 14-15-åringer, i Østerrike.

Anne Kloppbakken (17) startet med barneleir som 11-åring – og var sist med som juniorleder på leir i Mexico. Hun er i dag juniorrepresentant i styret for CISV Buskerud.

Alle tre anbefaler de CISV-leirene på det varmeste.

– Det høres litt absurd ut, å skulle sende en 11-åring ut i verden på egen hånd. Men de er med i en delegasjon på to jenter og to gutter og en ledsager, som møtes og blir litt kjent før de reiser. Det går overraskende bra. Tanken med å sende ut nettopp 11-åringer er at de er gamle nok til å kunne takle å det, men unge nok til å være uten fordommer, forklarer Ulla Nordgarden, som er styreleder for CISV Buskerud – og har sendt begge sine døtre på leire i tur og orden.

Nå håper hun å få med flere fredsskapende barn og unge.

Annonse