Annonse
Foto: John Schandy

– Da jeg skulle etablere meg skulle jeg bo på Konnerud, men det var for dyrt

Naturfotograf Tom Schandy tar farvel med Buskerud.

Annonse
Lokale nyheter

Hvem: Tom Schandy (55 år i dag!)

Hva: Naturfotograf, ornitolog, forfatter

Hvorfor: Gir ut boka «Buskeruds Beste» med Tom Helgesen

 

Kan du fortelle om boka?

– For 17 år siden ga vi ut «Naturperler i Buskerud» og noen år senere kom vi med «Kulturperler i Buskerud». Boka vi gir ut nå blir en slags sammenfatning av disse, både med natur og kultur, men bildene er nye. Buskerud står overfor endringer med nye grenser, fylket slik det fremstår i dag blir borte, så dette blir vår avskjedshilsen. Vi rekker ikke å lage flere bøker om Buskerud før alt ser annerledes ut. Vi har denne gang tatt utgangspunkt i et geografisk sted, for så å ta leserne med på en spennende reise til kultur- og naturperler i nærheten. Slik jobber vi oss gjennom hele fylket, fra kommune til kommune. Forlaget vårt Tom & Tom har gitt ut over 30 bøker gjennom årenes løp, så vi har bidratt mye til bokhyllene i Buskerud, hehe. Jeg gir også ut boka «Norske fugler» sammen med Pål Hermansen, ei bok som fyller kunnskapsbehovet om fuglene på en ny og bredt anlagt måte, og gis ut på landsbasis. Jeg er jo veldig opptatt av fugler og er utdannet ornitolog.

Dere har med steder fra Drammen?

– Blant annet en elverunde, det har jo skjedd store forandringer de siste 17 årene, det var jo ikke noe Ypsilon eller turveier langs elva da. Og selvfølgelig har vi med Drammensmarka, den er jo i verdensklasse.

Hvorfor havner naturelskere fra Drammen i Eiker?

– Da jeg skulle etablere meg skulle jeg bo på Konnerud, men det var for dyrt, derfor havna vi på Ormåsen, det er fint der og. Men jeg hadde mine første naturopplevelser i Drammen.

Hvordan skal dere promotere den – blir det noen foredrag?

– Ja, førstkommende søndag deltar vi på Natur- og kulturdagen på Fossesholm med boksignering og foredrag. Der skal jeg også snakke litt om norske fugler. Og så blir det jo en del signeringer før jul, rundt i de forskjellige bokhandlerne.

Du har vunnet en rekke priser, blant annet pandaprisen i Sverige to ganger og kåret til årets fotograf BBC Wildlife, hva betyr det for deg med slik heder?

– Det er veldig gøy og stas, at sjangeren jeg jobber i får litt heder og ære. Vi prøver jo å formidle verdien av å ta vare på naturen.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Bibelen, den er grunnlaget for mye av vårt kulturelle tankesett i vesten. Og Norges fugleliv utgitt av Det beste. Den fikk jeg til jul av foreldrene mine og inspirerte meg til å bli ornitolog.

Hva gjør deg lykkelig?

– Når alt er bra med familien. Å fylle 55 i dag og å ha mulighet til å sitte på første rekke og oppleve natur og dyr på kloss hold.

Hvem er din barndomshelt?

– Sverre M. Fjeldstad, han traff jeg i 1973 da jeg var 11 år.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Spiser masse vafler med syltetøy, eller sluker en pose Bridgeblanding, jeg slår et slag for Bridgeblanding, det er ikke alle butikker som har.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– At jeg er forferdelig lite praktisk.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot eller for?

– For natur og miljøvern.

Hvem ville du stått fast i heisen med?

– I hvert fall IKKE med Donald Trump, men kanskje hans forgjenger. Eller Paul McCartney eller Roger Waters.

 

Annonse