Covret Beatles med artister fra 18 nasjoner – plutselig var låten på spansk TV

Korversjonen av "With a little help from my friends" har gått verden over. Nå skal Susanne Akerø-Kleven synge den på Drammens 17. mai-livestream.

Hvem: Susanne Akerø-Kleven (39). Bosatt i Skoger, opprinnelig fra Stavanger.

Hva: Frilanssanger, og jobber med musikk og barn i Åssiden kirke og på Musikalskolen. Hun har også private elever, holder konserter og tar sangoppdrag.

Hvorfor: Spilte inn en korversjon av Beatles-låten «With a little help from my friends» med artister og musikere fra 18 nasjoner. Videoen er sett 90.000 ganger på sosiale medier og videotjenesten youtube. 17. mai skal hun synge sangen på Drammens livestream, med mannen sin Trond Akerø-Kleven.

Hei! Så hyggelig at du hadde tid til å prate med meg. Fortell meg, hvordan kom denne videoen til?

– Det var ei studievenninne på Complete Vocal Institute i København som kom på ideen. Som musiker drives man av prosjektene man jobber med, så med koronarestriksjonene har det vært en ganske demotiverende periode. Derfor var det så utrolig gøy å samles om et musikalsk prosjekt.

Betyr det at du kjenner alle du synger med på videoen?

– Ikke i det hele tatt. Noen er studievenner, andre er bekjente av Jorunn Undheim, som startet prosjektet.

Hvordan spilte du inn din del av sangen?

– Vi har et studio i kjelleren vår, så var det bare å filme med telefonen. Det kan bli rotete med mange forskjellige bakgrunner, så alle fikk beskjed om å finne en hvit vegg.

Nå har videoen fått over 50.000 visninger på Facebook, 20.000 på Instagram og 20.000 på youtube, og dere har blitt omtalt i en haug av utenlandske nyhetsmedier.

– Ja, det er helt uvirkelig. I går var den til og med på spansk TV. Vi hørte programlederen si noe sånn som «Es fantastico video» før den begynte. Det er helt uvirkelig.

Susanne er sanger nummer to fra venstre, i den midterste raden.

Du fortalte at du kan bli ganske demotivert når du ikke har prosjekter som driver deg. Hvordan har du taklet hverdagen nå som du ikke kan holde konserter og korøvelser?

– I starten var jeg veldig på «nå må vi finne andre løsninger», og holdt blant annet digital babysang. Men etter en stund begynte jeg å bli ganske rastløs. Jeg tror denne perioden vil føre til at vi setter mer pris på alt vi kan gjøre, og er mer bevisste på det vi faktisk har.

Sa du babysang?

– Mm.

Så… babyer kan synge?

– De kan lage ganske mange forskjellige lyder når de tester ut stemmen sin, og prøver etter hvert å synge.

Blir ikke det bare skriking?

– Det er veldig store personlighetsforskjeller. Noen er bare helt stille, og tar inn alt de hører. Datteren min var på babysang fra hun var fem dager gammel. Hun ble alltid veldig rørt av melankolske sanger, og begynte å hulke, samtidig som hun ville vi skulle fortsette å synge.

Men hvorfor skal babyer prøve å synge?

– Det styrker barn-foreldre-kontakten, og frigir endorfiner, som gjør barna mer tilreds. Barna lærer av å se og høre andre barn. Med rim og regler øver de også på motorikken.

Jøss, beklager min babysang-ignoranse. Sånn er det når man ikke har barn selv. Har du forresten noen barn som er hjemme for tiden?

– Jeg har tre stykker, men nå har to av tre begynt i barnehagen og på skolen igjen.

Så da er det litt roligere hjemme igjen, med andre ord. Men som frilansmusiker har jo mange av oppdragene dine blitt avlyst nå. Har du fått noen koronaprosjekter istedet?

– Mannen min jobber i kirka, og så jeg har vært solist på noen av de digitale gudstjenestene. Det er jo mye mer jobb å lage en video enn å synge «live», så selv om jeg har mer tid, bruker jeg også mer tid.

Du har ikke kastet deg inn i hagearbeidet, som mange andre, altså?

– Ehehe, hagearbeid står ikke øverst på lista til vanlig, for jeg jobber ofte helger, men vi har faktisk beiset terrassen og noen gjerder. Jeg tok også et raid med ungene, for å rake bort vinterens grus fra plenen. Jeg satte på musikk, så vi kom oss helskinnet gjennom.

Vi har også noen faste spørsmål til spalten "Navn i nyhetene". Hva er din favorittartist?

Hmm, det er alltid så vanskelig å bare si én. Men i år 2000 var jeg på konsert med Alicia Keys i Chicago, den lever jeg litt på enda...

Hva gjør deg lykkelig?

– Alt og alle jeg har i livet mitt!

Hva gjør du når du skeier ut?

– Spiser popcorn, godis og drikker Pepsi max. 

Er det noe du angrer på?

– At jeg ikke dobbeltsjekket at snøringen på brudekjolen fortsatt hang på da jeg hentet den dagen før bryllupet.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– En av sanglærerne mine i København, så kunne vi tatt en sangtime mens vi ventet! I heisen er det ofte god klang, og jeg er ikke så god på dødtid.