Nyheter

– Byråkrati på sitt verste

– Det er ikke sånn staten skal styre, sier stortingsrepresentant Kristin Ørmen Johnsen (H).

Av Silje S. Skiphamn

I går skrev Dagsavisen Fremtiden at Fylkesmannen i Buskerud har satt foten ned for riving av fire verneverdige bygninger på Lier sykehus. Det kan føre til at Vestre Viken taper mange millioner når eiendommen skal selges.

Planutvalget i Lier kommune ga Vestre Viken dispensasjon fra områdereguleringsplanen slik at byggene kunne rives. Etter en klage fra Riksantikvaren, har Fylkesmannen nå omgjort vedtaket. Høyres helsepolitiker Kristin Ørmen Johnsen reagerer sterkt på Fylkesmannens avgjørelse:

– Jeg vet nesten ikke hva jeg skal si. Dette er byråkrati på sitt verste, sier hun.

– Her har ikke Fylkesmannen klart å se de store samfunnsinteressene, men overstyrt viljen til de folkevalgte.

30 millioner

Vestre Viken kan få dispensasjon fra områdereguleringsplanen hvis de lager en detaljreguleringsplan først. Det har ikke helseforetaket tenkt å bruke tid og penger på. Vestre Viken er avhengig av et raskt salg av den attraktive eiendommen for å finansiere blant annet nytt sykehus og oppussing av Drammen sykehus.

– Alle vet at resultatene av denne prosessen blir at bygningene blir revet. Vi har ikke så god råd at vi kan la Vestre Viken gå glipp av 20-30 millioner kroner, mener Ørmen Johnsen.

Hindrer utvikling

Hun får støtte av sin kollega i helsekomiteen, Morten Wold (Frp):

– Her bidrar Fylkesmannen til å hindre en ønsket og nødvendig utvikling i helsetilbudet. Det virker som at den ene hånda i staten ikke vet hva den andre gjør, sier han.

Wold viser til at de aktuelle bygningene ikke er med i Landsverneplanen for helseinstitusjoner, som er statens oversikt over hvilke bygg som skal vernes. Han mener Fylkesmannen setter lokaldemokratiet til side ved å omgjøre vedtaket til planutvalget i Lier kommune.

– Her burde hensynet til samfunnsutviklingen gått foran hensynet til å ta vare på gamle bygninger, sier Wold.

– Vi har bare fulgt loven

– I denne saken har vi fulgt loven slik vi er forpliktet til, sier assisterende fylkesmann i Buskerud, Runar Schau Carlsen.

– Denne områdereguleringsplanen, som hele saken bunner i, var mindre enn ett år gammel da Lier kommune fattet sitt nye vedtak. Hvorfor skal man bruke en unntaksbestemmelse, som det er veldig strenge krav til, istedenfor å gå rett på dette i reguleringsplanen fra 2013?

Carlsen viser til at det er svært strenge føringer for når en kommune kan gi dispensasjoner fra sin egen reguleringsplan.

– Dette er og blir en unntaksregel, og det var ikke hvem som helst som klaget i denne saken heller, påpeker Carlsen, og tenker på Riksantikvaren.

– En plan er gjenstand for omfattende høringer. Da får alle som har interesser i saken mulighet til å si noe. Ved en dispensasjon, er det ingen som blir spurt. Her har Lier kommune veltet sitt eget vedtak med et pennestrøk uten at noen har hatt klagerett.

Justad: – Arrogant

– Jeg synes dette er en utrolig arrogant avgjørelse av Fylkesmannen, sier ordfører i Lier, Helene Justad (H).

– Da vi vedtok områdereguleringsplanen, visste vi ikke hvordan det ville bli. Riving vil skje uansett, men nå vil det ta mye lenger tid og koste mye mer penger.

Ordføreren reagerer på at ikke Fylkesmannen har forsøkt å finne en løsning sammen med de involverte partene. Hun mener konsekvensene av Fylkesmannens overprøving blir store:

– Gamle, farlige bygninger blir stående. Vestre Viken må bruke penger på sikring. Og tomten blir usalgbar.

Mer fra Dagsavisen