Camilla Nelson (t.v.) og Mahira Karim har invitert den omstridte britiske imamen Ajmal Masroor til Norge. FOTO: INITIATIVE OF CHANGE

Bygger bruer

Unge norske muslimer må vise hvem de er og ta avstand fra ekstremisme, mener en kjent britisk imam.

I dag besøker han Drammen for å snakke om hvordan man kan bygge bru over de stadig større religiøse og kulturelle skillelinjene i Norge. I Storbritannia er imam Ajmal Masroor omstridt både blant muslimer og andre.

– Han sparker i alle retninger, både mot Vesten og vår dobbeltmoral, og innover i de islamske miljøene. Derfor lever han også farlig, forteller Camilla Nelson.

Hun er aktiv i organisasjonen Initiatives of Change Norge og sitter i ledergruppa i Initiatives of Change International. Det er organisasjonen i Norge som har invitert Masroor på besøk.

– Han har gjort mye for å få unge europeiske muslimer til å bli fredsagenter, og forstå at grunnbudskapet i islam er fred, sier Nelson.

– Hans mål har vært å finne en identitet for unge muslimer i Europa. Samtidig har han vært opptatt av å få dem til å ta ansvar og engasjere seg i samfunnet.

En annen stemme

I formiddag skal Masroor møte elever ved Åssiden videregående skole. Temaet er islams image og unge norske muslimers identitetskrise og utfordringer. Imamen har selv gjort en innsats for å bedre imaget til islam.

– Han tenkte at hvis ikke det kom en annen stemme på lufta enn de gærne ekstremistene, kom det til å gå helt galt. Så han dro til BBC og ble der til han fikk snakke med noen som kunne hjelpe ham, forteller Nelson.

Siden har imamen blitt journalist i tillegg og startet sin egen TV-kanal på Internett. Den har som formål å spre informasjon om hva islam faktisk er. Kanalen blir av noen omtalt som islams svar på Netflix.

Sendt til hjemlandet

Masroor ble født i Bangladesh, men familien flyttet til London da han var ett år gammel. Da han var ni flyttet familien tilbake til hjemlandet siden faren var bekymret for at barna ville miste sin muslimske identitet.

Fire år senere kom Masroor tilbake til England, hvor han nå også er politiker for Liberaldemokratene.

Etter å ha vært på Åssiden videregående skole i formiddag, går turen videre til Papirbredden og Høgskolen i Buskerud og Vestfold. Der skal Masroor delta i et dialogseminar om hvordan ekstremisme kan utfordres.

– Tema er hvordan vi kan bygge en motkultur til polariseringen mellom islamske ekstremister og Vesten. Etter noen innledende taler, blir det en samtale, forteller Camilla Nelson.