Byens nye blikkfang

DRAMMEN: En pinup fra 50-tallet, kombinert med logoen til Riis Bilglass, er spraymalt på en svær murvegg midt i Drammen sentrum.

- Det er ganske tilfeldig at det ble denne veggen, dette motivet og dette samarbeidet, sier gatekunstner Eric Ness Christiansen.

Han er nå i ferd med å ferdigstille det store gatekunst-/reklame-prosjektet, som i løpet av helgen har blitt til på den tidligere så grå og triste murveggen rett utenfor Kiwi i Engene, det vil si overfor CC Varehus. En 50-talls reklameplakat var inspirasjonen for det gigantiske bildet av en vaskeekte, gammeldags pinup.

 

Tomlene opp

- Det startet egentlig med at faren til Eric, som er elektriker, var innom Riis Bilglass på et oppdrag. Han nevnte noe om en annen vegg Eric har malt og at han var på jakt etter flere ledige vegger - også kom vi i prat. Det ene tok det andre, og etter hvert tok ideen form. Så gjaldt det å få med dem som sitter på pengesekken, forteller Bjørn-Atle Hjelmtvedt.

Og det var jammen flaks at akkurat han var den som kom i prat med Erics pappa. Ikke bare er Hjelmtvedt avdelingsleder for Riis Bilglass på Lierstranda, han er også mannen bak Mb Reklame og derfor kjent med å leie fasader til store billboards. Dessuten er det hans familie som via Bjarne Hjelmtvedt Sytilbehør AS eier bygget.

- Riis Bilglass ble med på planene mot at logoen deres ble med i bildet, og Drammen Liftutleie har hjulpet meg siden jeg var med på å lage SIF-veggen på Aass bryggeri. Det er utrolig å bli møtt med sånn velvilje overalt. Tidligere ble jeg bare sett på som en tagger, men mens jeg jobber her nå, kjører folk sakte forbi og viser tommelen opp, sier Christiansen, som stort sett har jobbet nattetid, når ikke parkeringsplassen er i bruk.

- He he. Ja, tidligere ble du jagd når du dro fram sprayboksene, og nå får du i stedet utdelt en lift, ler Hjelmtvedt.

 

Gatekunst på kartet

Det har sannelig gått fra ett ytterpunkt til ett annet i Drammen kommune. Fra å praktisere absolutt nulltoleranse mot graffiti, har nå kommunen tillatt denne formen for gatekunst - så lenge huseieren er med på notene. Dette gjelder dog kun som et prøveprosjekt i to år, før bystyrekomiteen skal evaluere ordningen igjen i februar 2016. Innen den tid akter Christiansen å forskjønne så mye av bymiljøet som han bare kan.

- Jeg synes det er veldig moro at reklame faktisk kan bidra til å sette gatekunst på kartet på denne måten. Her får man både reklame, byfornyelse og kunst på en gang. Jeg føler vi har dratt det i land. Det er ikke så lett å skulle blande kunst og reklame. Framover ser jeg det som en oppgave å vise Drammen hvor mye positivt gatekunsten kan tilføre byen. Dette skal jeg i hvert fall drive med fram til februar 2016, sier Christiansen.

Hjelmtvedt er skråsikker på at han får holde på lenge etter 2016 også. Han har fått veldig sansen for Erics kunst og har vært med ute ved veggen siden første strek ble sprayet.

 

Imponert

- Bildet er blitt over all forventning. Jeg er så imponert over at det går an å lage noe sånt med spraybokser. Og så har det vært moro for meg å kunne bidra til at dette ble virkeliggjort. Det er OK å jobbe med bilglass, altså, men her har vi faktisk skapt noe av betydning for byen.

pernille.vestengen@dagsavisen.no