Øystein Remøy arrangerte sommerkonserter på Holmennokken for første gang St. Hanshelgen 2014, i et samarbeid med Drammenselvas Venner som for femte gang sto for et stort gratisarrangement med bål på søndagen. FOTO: SOMMERBRIS

Brygger opp til ny festivalknuffing

DRAMMEN: To uker etter at deres femte St. Hans-festival på elva var over, søkte Drammenselvas venner kommunen 
om samme helg neste år. Da fikk de vite at årets samarbeidspartner var førstemann til mølla.

- Vi har fått søknad fra Sommerbris om et arrangement på Holmennokken i tidsrommet 8.-16. juni 2015. Vi har reservert arealet og gitt tillatelse til bruk, dersom de følger de reglene som foreligger, bekrefter Marte Kristine Høibraaten, avdelingsleder for park i kommunens virksomhet vei, natur og idrett.

Hun forklarer at det er først til mølla-prinsippet som gjelder, så lenge et område er ledig og tåler belastningen en festival medfører. Årsaken er at kommunen ønsker seg flest mulig arrangementer.

 

Vil lage byfest

Allerede 9. juni, altså før artistene han hadde booket sto på scenen, hadde konsertarrangør Øystein Remøy søkt kommunen om en egen helg for neste års Sommerbris. Billettsalg og økonomi er da heller ikke nevnt i søknaden, som begrunnes med et ønske om å utvikle en byfest for Drammen, med Drammen. «Vi ønsker å legge det en helg før da vi ser at mange bedrifter har startet ferie på midtsommerhelgen», skriver Remøy.

Fremdeles har ingen sett noen offisielle tall på hvor mange drammensere som la turen til Sommerbris-sjefens festivaldebut på elva, heller ikke samarbeidspartneren Drammenselvas venner.

- Billettsalget har jeg bare lest om i avisen at han var fornøyd med. Mens vi tok ut 100.000 av foreningskassa vår og brukte det på gratis fest for drammenserne, sier DEVs leder Rune Harald Jahnsen tørt.

Han beskriver stemningen som oppgitt da de frivillige fant ut at partneren hadde søkt og fått helgen før deres faste arrangement, uten å si noe.

- Da vi satt sammen rundt bordet under forberedelsene, var alle skjønt enige om at et stort arrangement der ute avhenger av at det ikke ligger flere tett etter hverandre. Både parken og begrepet sommerfest på Holmennokken må få hvile, så grøntområdet kan få restituere seg og folk skjønner at det ikke er fest der hver helg, sier han.

 

- Ingen kommentar

Øystein Remøy holder fremdeles kortene svært tett til brystet, og sier han ikke ønsker å offentliggjøre noe billettsalg.

- Men vi er fornøyd med festivalen, sier han til Dagsavisen Fremtiden.

- Har artistene fått pengene sine?

- Det har jeg ingen kommentar til. Det vil ta høsten og vinteren å finne ut. Når man lager en festival, er det faktisk like mye arbeid både før og etter, som underveis. Vi vil bruke høsten på å få oversikt, sier han.

Ifølge Drammens Tidendes anmelder hadde Donkeyboy rundt 1.000 tilhørere lørdag, mens Remøy etter arrangementet sa til Dagsavisen Fremtiden at fredagen med Postgirobygget, Erik & Kriss og Stage Dolls trakk flest. Dagsavisen Fremtiden har grunn til å tro at det måtte selges rundt 5.000 fullprisfestivalbilletter for å gå i null på artistleie.

 

Internasjonale artister

Remøy opplyser at han har et team på seks personer med seg når han planlegger neste års festival, og har allerede gjort seg tanker om programmet.

- Vi har vært i kontakt med internasjonale artister i stedet for kun norske som i år. Men vi skal også ha lokale, og gjøre det til mer av en byfest.

- Hvem er de seks?

- Folk jeg har jobbet med i mange år, og folk fra næringslivet i Drammen med penger og kapital, er alt Remøy vil si.

- Hvorfor inviterte du ikke DEV med på din søknad?

- Det er rett og slett for at de ønsker å ha sitt arrangement på St. Hansaften. De må gjerne ha det, men vi har tatt helgen før.

- Skjønner du at de nå ser deg som en konkurrent til sitt årvisse arrangement?

- Nei, det skjønner jeg ikke. Vi skal be dem på et møte til høsten. En ny festival avhenger av om folk vil være med på å sponse en byfestival.

 

Vedsekk med fyr på

For Jahnsen er det skuffende at kommunen ikke ser hva de frivillige har lagt i arrangementet, og ikke tatt hensyn til det.

- Vi var igangsettere og har laget gratis fest fem år på rad. Det er klart vi føler at vi vil ha litt kred for det.

Til det svarer avdelingsleder Marte Kristine Høibraaten at de følger en vedtatt arrangementshåndbok. Den gir imidlertid ingen retningslinjer for timing.

- Vurderer dere å trekke deres søknad?

- Nei, vi ønsker oss St. Hans-bål på elva også i 2015. Om det er en vedsekk med fyr på i protest, får vi se, sier Jahnsen.

katrine.strom@dagsavisen.no