Annonse
Rest: Om noen av turklærne skulle bli liggende igjen hos Turistforeningen i Drammen, sender Silje Maurtveten (t.v.) og Thea Hajum det inn til Bergans i egne «panteposer». Her brukes det i produksjonen av nye klær. ALLE FOTO: PERNILLE VESTENGEN

– Brukte julegaver er helt innafor!

Adventstida byr på mange muligheter til å finne pent brukte gaver som både gleder og bremser forbruksgaloppen.

Annonse
Lokale nyheter

 

– Jeg har kjøpt både ski og støvler brukt – også er jeg veldig glad i å handle brukte møbler, sier Thea Hajum, fagsjef aktivitet ung i DNT Drammen og omegn.

Silje Maurtveten, leder for DNT Ung, fant selv et par nye toppturstøvler på deres forrige byttedag i våres.

– Men da var vi litt seint ute med markedsføringen. Denne gangen håper vi det kommer mange flere innom – for å bytte eller selge brukt turutstyr og turtøy. Man er på ingen måte avhengig av å ha det aller siste for å komme seg ut på tur, mener Maurtveten.

Selv har hun stor sans for nikkersen etter morens tante

Hajum og Maurtveten synes også det må være helt greit å gi bort brukte ting til jul. Så lenge det er fullt brukbart – og helt og pent. Klær og utstyr av god kvalitet blir ikke utslitt av lett bruk.

Ikke dyrt

– Jeg tror vi er mange som føler julehandlingen har tatt for mye av nå, og det handler ikke bare om Black Friday altså – men hele førjulstiden. Selv vil jeg i hvert fall mye heller ha mer tid sammen med venner og familie, enn å kjøpe mer ting. Og med mindre du skal på skikkelig villmarksekspedisjon, så trenger du ikke stort for å komme deg på tur. Det handler mest om å komme seg ut av døra. Det er opplevelsene du sitter igjen med, og som betyr noe, ikke antrekket, sier DNT Ung-lederen.

Hun synes det er litt trist at en tur ikke bare er «en tur» lenger, men at alt blir så trenings- og konkurransepreget. For mange blir også terskelen høyere av at de tror de ikke har det rette utstyret.

– Men det du faktisk måtte trenge av utstyr trenger ikke være dyrt. I dag arrangeres det bruktsalg og byttedager innen flere klubber og organisasjoner, påpeker Maurtveten, som også minner om at det finnes et hav av annonser på finn.no.

Om alt går etter planen kommer DNT Ung til holde ny byttedag til våren.

Hajum forteller at nesten ingen av DNTs naboer i Schwenckegataer med på Black Friday i år.

Det ser med andre ord ut til at flere har begynt å tenke grønt framfor svart.

Flere sjanser

Ingen grunn til å fortvile om du ikke rakk Green Friday. Det popper stadig opp nye bruktmarkeder – også fram mot jul:

 

* Lysfest og bruktmarked på Danvik skole 30. november, fra 17.00 til 19.00. Selv om dette også er juleavslutning for elevene, er det adgang for alle. Her selges ski, skøyter, sykler, hjelmer og yttertøy. Også skolen lager ting for salg.

* «Luringen» Bruktmarked i den gamle postbygningen på Klokkarstua i Hurum holder åpent hver dag i desember. Selger julepynt og gaver.

* Den glade samler/Strømsømarkedet flytter inn i en svær industrihall på Sundland 2. desember. Her blir det flust av boder med både antikk, retro og brukt. Om du leter etter noe helt spesielt – til en helt spesiell – finnes det kanskje her.

Annonse