Nyheter

– Bruk er naturens beste vern

Hans Støvern (33) er sportsfisker og styreleder i nystartede Drammen Friluftsforum, som har som mål å videreføre turkulturen til både nye generasjoner og nye nordmenn.

Kort fortalt, hva er egentlig Drammen Friluftsforum?

– Du kan si det er friluftslivets svar på Drammen Idrettsråd. Dette skal være en paraplyorganisasjon for alle friluftsforeninger i nye Drammen. Vi snakker da om foreninger, klubber og organisasjoner som bedriver ikke-organisert aktivitet. På kort tid har 16 friluftsorganisasjoner meldt seg inn, hvorav siste skudd på stammen er Røysjømarkas Venner. Målet er økt samarbeid for å fremme mer aktivitet, bedre folkehelse og økt fokus på naturen som rekreasjons-, frilufts- og treningsarena. Ikke minst skal vi være et felles talerør for medlemmene – inn mot kommunen.

Hvorfor er det behov for en slik organisasjon?

– Nye undersøkelser viser at hele 75 prosent av de spurte gjerne vil være mer i aktivitet ute i naturen, og da behøves det tilgjengelige områder også for alle som bor i byer. Folk vil ha tilgjengelige turstier, badeplasser, skiløyper og fiskevann, men det koster tid og penger. Likevel gjøres bortimot all jobbing, enten det handler om rydding av stier, skilting, klopper over myrene eller kultivering av fisk, på frivillig basis og ved hjelp av dugnader. Vi skjønner at det koster mer å drive all den organiserte idretten, men om friluftslivet bare hadde fått en litt større del av kaka ville man fått veldig mye igjen for pengene. Dess bedre tilrettelagte og mer tilgjengelige naturområdene er, dess flere vil ta dem i bruk. Bare tenk på alle de unge som etter hvert faller ut av idretten, som kan finne nye interesser og hverdagsaktiviteter ute i det fri – og det helt gratis. I så måte handler dette også om utjevning av forskjeller. Ikke minst er det på vei til å bli en svært viktig arena for integrering av innvandrere og flyktninger. Basert på vår langvarige tradisjon for å komme oss ut i skog og mark er det gjerne nettopp ute i naturen du møter den vennlige og inkluderende nordmannen. Han eller hun som alltid smiler og hilser når man møter dem på en sti i skogen – og som gjerne starter nye vennskap med folk de tilfeldigvis møter på en turisthytte i fjellheimen. Gjennom samarbeidet i Drammen Friluftsforum håper vi flere organisasjoner vil gå sammen om å videreføre turkulturen til nye generasjoner. Det er mye man kan lære av hverandre, for eksempel med tanke på rekruttering. Også kan vi samarbeide langt mer om kursing og aktiviteter.

Og hvem er så du – midt oppe i dette?

– Jeg er biolog og økolog, og jobber for tiden som plan- og miljøkonsulent i bydel Ullern i Oslo, men har tidligere jobbet for flere av friluftsorganisasjonene. Jeg er frivillig i fem–seks forskjellige organisasjoner. Også er jeg aktiv fisker, og trives aller best når jeg kan legge av gårde med fiskestanga, uten noe annet mål enn å finne en fredelig plett å kaste ut snøret, tenne et bål og bare være–gjerne i selskap med mine tre hunder. Mitt mantra er at bruk er naturens beste venn–og at det er viktig å jobbe for å holde i hevd den sterke allemannsretten vi har i Norge, for den er stadig under press fra andre interesser.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– «Ringenes Herre». Den var veldig viktig for meg i ungdommen og åpnet opp for fantasy-verdenen.

Hvem var din barndomshelt?

– David Attenborough. Han har en helt fantastisk formidlingsevne og har betydd utrolig mye for vår forståelse av naturen.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– Jeg har en tendens til å la andres meninger om meg få ta litt større plass enn de fortjener. Skulle gjerne klart å gi litt mer faen.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

– Alt og alle som forsøker å innskrenke retten til et mangfoldig Norge. Enten det handler om retten til å være glad i den man vil, ytringsfrihet, religionsfrihet eller retten til å være annerledes–men samtidig en del av fellesskapet. Og mot all utvikling som går på bekostning av naturen. For eksempel er ikke alltid klima og miljø helt det samme. Vann- og vindkraft er ikke alltid så grønt, selv om det er fornybart.

Er det noe du angrer på?

– At jeg bare studerte et halvt år i utlandet–på Galapagos i Ecuador. Jeg hadde planer om å studere videre på Svalbard, men så ble det ikke slik.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Sir David Attenborough. Det hadde vært stort.

Mer fra Dagsavisen