Nyheter

Bridge-brigaden

Bilde 1 av 4

– Det er litt som matte, man må tenke seg fram til logiske løsninger, sier Christian Fredrik Johnsen (13), idet den plomberte kortstokken åpnes og startskuddet for en ukes bridgeturnering i Drammen gikk mandag.

Anledningen er Norsk Bridgefestival, som arrangeres årlig og trekker hundrevis av spillere på alle nivåer, fra nybegynnere til norges- og verdensmestre. De siste fire årene har Fredrikstad vært vertsby, mens Visit Drammen i år trakk det lengste strået og er stolt medarrangør.

Turneringen går over sju dager med 1.000 spillere fra Skandinavia, Tyskland og USA i sving samtidig, på dagtid i Drammenshallen og om kveldene på festivalhotellet Comfort Hotel Union Brygge. Det skjer bare en uke etter at 75 barn og unge fra åtte til 25 år fra hele landet var samlet til en ukes bridgeleir på Svensedammen ungdomsskole.

40.000 kortstokker

Generalsekretær Allan Livgård bekrefter at Drammen var en stor bridgeby, med høydepunkt på åttitallet. Og selv om interessen har blitt mindre, er det fremdeles gode og kjente spillere herfra i sving. Av brødrene Melby fra Konnerud er Jarle fremdeles aktiv, og Sverre Nordseth og Åsmund Wiborg Eriksen er blant deltakerne i NM Veteran som spilles fra onsdag morgen.

– Mange tror kanskje spillet bare handler om flaks og om å få gode kort. Men vi spiller mot folk som får utdelt og må gjøre det beste ut av de samme kortene som oss, forklarer Livgård.

Før turneringsstart mandag ligger 30.–40.000 kortstokker klart sortert radet opp i kasser.

34-åringen spiller selv for både Askim og Heimdal – det ene er hans hjemsted, og det andre klubben han var i under studiene i økonomi og administrasjon på NTNU. Han har vært generalsekretær siden 2015, men lærte spillet alt som sju-åtteåring og begynte å spille i klubb da han var 12.

– Mine foreldrene spilte, og det ble en altoppslukende interesse for meg, sier han.

Sliter med rekruttering

Norsk Bridgeforbund har i dag fire fulltidsansatte på Ullevål stadion i Oslo.

– Hvem spiller bridge i våre dager?

– I all hovedsak er medlemsbasen blitt litt eldre. Bridge var historisk sett enormt fra krigens dager, siden det var den eneste tillatte aktiviteten tyskerne tillot som samlet folk. Dermed ble spillet brukt til mye og fikk enormt omfang, sier Livgård.

325 klubber spiller fremdeles over hele landet, den største har 170–180 medlemmer, mange mindre. I dag har NBF i underkant av 10.000 aktive medlemmer, og hadde de vært medlem av NIF ville de vært et middels stort forbund.

– Miljøene er avhengige av ildsjeler, og av å holde innsatsen oppe. I dag holder man på med mye mer enn man gjorde før, og alle sliter med å rekruttere unge.

Så hva er magien med bridge?

– Du spiller alltid sammen med noen, man er alltid to som skal utveksle informasjon. I amerikaner får du ny makker i hvert spill, her er vi faste, og meldedelen er mye mer avansert med meldekort som beskriver hånden vår. Det er et utrolig sosialt spill i forhold til for eksempel sjakk. Vi prater og har det gøy mens man spiller, selv i NM råder en uhøytidelig stemning, sier Livgård.

Mer fra Dagsavisen