Elever og lærere ved Brandengen skole jubler over at mangfoldsarbeidet skolen har lagt ned, blir satt pris på. Fra venstre bak: Blerta Hajdimi, Dilara Kara, Mazhar Iqbal, Guro Nordli og rektor Gro Tveten. Foran fra venstre: Lenia Barzan, Eirin Thilemann Try, Ayse Koca. FOTO: RONNY JOHNSEN

Brandengen skole får Benjaminprisen i dag

DRAMMEN: Et stort engasjement for holdningsskapende arbeid har ført til at Brandengen skole får den prestisjetunge «Benjaminprisen» 
i dag.

Benjaminprisen blir hvert år delt ut til en skole i Norge som arbeider aktivt mot rasisme og diskriminering. Prisen er oppkalt etter Benjamin Hermansen, som ble drept 15 år gammel 26. januar 2001 av erklærte nynazister. Benjamin-drapet er en av de mest omtalte drapssakene i landet, og prisen som nå deles ut er et bevis på at Brandengen skole i Drammen har tatt rasisme og diskriminering på største alvor.

Nina Lyng-Vagstein fra Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter (HL-senteret) er imponert over jobben som er gjort på Brandengen skole.

- Denne prisen er viktig som en påminnelse om at vi hele tida må arbeide forebyggende mot rasisme og diskriminering. Et slikt arbeid skal være kampanjepreget, men være både kontinuerlig og langsiktig. Brandengen skole har utmerket seg i dette arbeidet og var altså den skolen som nådde helt til topps, sier Lyng-Vagstein til Dagsavisen Fremtiden.

 

Stolt rektor

Rektor Gro Tveten ved Brandengen skole får i dag Benjaminprisen av kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H). Hun er svært fornøyd med at skolen har utmerket seg i sitt arbeid.

- Jeg er selvfølgelig veldig stolt og takknemlig for denne prisen. Det at vi er funnet verdig til å få prisen, er stort, og vi tar den imot med ydmykhet. Jeg er veldig stolt av at arbeidet elever, foresatte og ansatte gjør ved Brandengen skole og at det arbeidet blir verdsatt, sier Tveten til Dagsavisen Fremtiden.

- Hvorfor er dette arbeidet så viktig i en skolesituasjon?

- Vi ser på mangfoldet på skolen vår som en ressurs. Vi jobber kontinuerlig hele året med mangfold, inkludering og antirasisme. Jeg tror det er viktig å ha et helhetlig perspektiv på oppgavene vi står overfor. Vi har prosjekter i regi av EU og FN, som fokuserer på hva slags utfordringer vi har med rasisme og diskriminering i samfunnet vårt i dag. Det er også viktig at vi lærer om andre land og andre kulturer i tillegg til vår egen, sier hun.

 

- Viktig pris

Etter Benjamin-drapet engasjerte hele det norske folk seg i arbeidet mot rasisme og diskriminering. Når Brandengen skole mottar prisen i morgen, kan de glede seg over at kunnskapsministeren mener dette er en av de viktigste prisene i Skole-Norge.

- Historien bak Benjaminprisen er trist og alvorlig. Det er historien om noe som aldri skulle ha skjedd og en historie vi må gjøre alt for at ikke skal skje igjen, sier Røe Isaksen til Dags­avisen Fremtiden.

- Hvor viktig er denne prisen?

- Benjaminprisen er en av Skole-Norges aller viktigste priser. Den går til skoler som jobber konkret og langsiktig med sitt arbeid mot rasisme og diskriminering, sier Røe Isaksen, som i dag deler ut prisen til rektor Gro Tveten på Brandengen skole.

 

- Blir aldri ferdige

Selv om prisen mottas i dag, sier Tveten at arbeidet kommer til å fortsette i årene som kommer.

- Jeg har jobbet i skolen i veldig mange år og ser at det norske samfunnet forandrer seg. Mine erfaringer rundt holdningsskapende arbeid tilsier at dette er viktig, og jeg tror ikke at vi noen gang kommer til å bli ferdig i dette arbeidet. Nå gleder vi oss til å ta imot prisen, sier en fornøyd Tveten.

ronny.johnsen@dagsavisen.no