Branns 27 år i toppserien var i kveld over. Mjøndalens vandring i ørkenland i 22 år var slutt.. FOTO: NTB SCANPIX

Bragden i brunt

(Mjøndalen - Brann 3-0, sammenlagt 4-1) Norges nest største by mot en stasjonsby med 8.000 innbyggere. Et budsjett på 120 millioner mot 14. Hvilken rolle spiller det?

Tre magiske minutter som er verdt en gjentakelse:

* 64. min.: Branns høyreside var totalt blottet. Vamouti Diomande hadde en motorvei å løpe på før han fra skrått hold sendte ballen mellom stolpe og keeper. 2-0.

* 67. min.: MIF-corner og igjen stupte Sane Kapadzic fram og nikket ballen i mål. 3-0.

Brann var ydmyket. Branns 27 år i toppserien var over. Mjøndalens vandring i ørkenland i 22 år var slutt. Og vi ser:

Det hjelper ikke å ha eliteseriens dyreste spiller. Det hjelper ikke å hente inn en redningsmann, Marcus Pedersen, og love han én million kroner hvis Brann holdt seg.

Et lag som hadde hentet inn «Frelseren» (Rikard Norling), og som snakket om gull før sesongen.

 

En drøm

Da var det bare å ta fram klisjeene.

- Fantastisk, sier tomålsscorer San Kapadzic.

- Jeg er så lykkelig. Jeg kom hit som vrakgods fra Fredrikstad til Mjøndalen. Kan ikke tro at jeg er her nå. Dette opprykket skyldes lagånd og kameratskap, og et lag som ikke kommer til å tjene dritfett neste år heller, sier kaptein Mads Hansen til TV 2.

 

Aldri nervøs

Dette sa Mjøndalen-trener Vegard Hansen før opprykkskampen mot Brann i Mjøndalen i går kveld:

- Nei, jeg er aldri nervøs før en kamp. Jeg vet at vi er et godt lag, og at vi er godt forberedt. Men etter at dommeren har pepet kampen i gang, vet jeg at det kan skje noe uforutsett, sa han.

Men klokka 19.00 i flomlyset som jaget bort mørket og kuldegrader, ble nervene skrudd på. Og det selv om Vegard Hansen visste at Mjøndalen hadde et psykisk overtak på nervøse bergensere. For sånn hadde det gått i de tre siste møtene:

* 18 oktober 1992 (siste møtet i eliteserien): Mjøndalen - Brann 1-1

* 29. mai 2013 (cupkamp). Brann - Mjøndalen 1-2

* 23. november 2014: Brann - Mjøndalen 1-1

* Og en ting til: Mjøndalen var laget som sist sendte Brann ned en divisjon.

Det var Brann som gikk i strupen på bruntrøyene. Brann startet med et langt større tempo, og med en langt større aggressivitet enn de vartet opp med i søndagens kamp i Bergen. Og i løpet av de fem første minuttene hadde Branns målscorer fra den første kampen, unggutten Skaanes, hatt to muligheter.

Men etter et kvarter våknet Mjøndalen, og da fikk vi se det Vegard Hansen hadde snakket om. Og da kom kampens største sjanse:

Sane Kapidzic befant seg innenfor Branns femmeter, headet i det alle trodde var nettmaskene, men keeper Øvretveit vartet opp med en fantomredning

Tok ledelsen

Men Mjøndalen fortsatte, og viste seg som det beryktede dødballaget de er så kjent for. Etter en corner løp Sane Kapidzic seg fri, traff ballen først med hodet, og sendte MIF i ledelsen.

Stadion eksploderte. En drøm var enda nærmere å bli oppfylt.