Annonse
FOTO: PRIVAT

Brå karrierevending

Annonse
Lokale nyheter

Elise Kollerud (24)

Nyutdannet sykepleier fra Konnerud. Ble nettopp forlagssjef i forlaget Mondå.

Nylig ble du forlagssjef i Mondå forlag, like etter at du fullførte sykepleierutdanningen. Hvordan skjedde det?

– Jeg møtte dem som startet forlaget i Trondheim, og ble involvert med å oversette to av bøkene deres fra engelsk til norsk, og ble også involvert i å lage blogg for den ene forfatteren, og designe den nye websiden. Så åpnet det seg en mulighet da forrige forlagssjef skulle begynne i en annen jobb. Jeg hadde gjort et veldig godt inntrykk og jobb. Det ble en litt annen vei enn det som var planen.

Hva slags forlag er Mondå?

– Det er et forlag som fokuserer på å gi ut bøker om kultur og om hvordan bygge bruer på tvers av kulturer og dra nytte av det mangfoldet vi har. Det er bøker med enkle tekster som beskriver nordmenns særegenheter. Vi nordmenn kan framstå som litt spesielle utenfra. De neste bøkene vi skal gi ut i høst er en bok som skal handle om å jobbe med nordmenn, skrevet av en amerikaner, og en bok om Norges uskrevne regler – en interessant bok om ting man bør forstå når man omgås nordmenn. Vi prøver å være et nisjeforlag som har et ganske smalt spekter, men som likevel går inn i et veldig viktig tema.

Hva har jobben bestått i så langt?

– Så langt har det vært mye kontakt med bokhandler og kunder. Så har jeg laget nytt innhold til bloggen, og har mange nye ideer til bøker. Akkurat nå er jeg på vei til en promoteringsturné på Vestlandet, hvor vi legger ut bøker på fjelltopper og ved havet. Også har vi en egen Instagram-konkurranse underveis.

Hvor lenge kommer du til å være forlagssjef?

– Hvis noen hadde spurt meg for fem år siden hva jeg skulle vært i dag, ville jeg aldri trodd det var forlagssjef jeg skulle bli. Vi får se hva framtida bringer. Jeg fortsetter så lenge det er gøy.

Hva er din oppskrift på en god bok?

– Man må tørre å sette ting litt på spissen. Ta ting på kornet. Tenke nytt. Bruke sin kreativitet og tenke hva vil folk lese om. Hva interesserer folk? Hva slags litteratur er det behov for?

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Jeg leser så mange bøker. En av de første eventyrbøkene er en av dem jeg husker best fra barndommen. H. C. Andersens eventyrverker. Det er eventyr som har en litt dypere mening. Et budskap og en visjon som ligger bak.

Hva gjør deg lykkelig?

– Å omgås mennesker som er positive og å gjøre det man har lyst til.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– Kanskje at jeg er litt for pliktoppfyllende noen ganger. At jeg tenker at ting må være litt for riktig.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Det er sikkert når jeg legger bort datamaskinen og ser på TV og spiser godteri.

Er det noe du angrer på?

– I livet? Jeg tror jeg velger å ikke angre på ting. Jeg prøver å ta det som en lærdom og tenke «hva bør jeg heller gjøre neste gang»?

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Jeg tror kanskje jeg ville stått fast i heisen med kongen. Han har truffet ekstremt mange mennesker, så jeg tror han er interessant å prate med.

Annonse