Nyheter

Bot for å reise fra pus i ferien

Mattilsynet kan utstede bøter opp til 17.000 kroner til kjæledyreeiere som ikke sørger for forskriftsmessig stell og tilsyn når de selv reiser bort.

Bilde 1 av 0

– Ja, her er det liv om dagen, ler Erik Karlberg.

I leiligheten på Bragernes piler fire små nøster rundt. De er fortsatt litt sky for mennesker, men kommer seg litt for hver dag som går. Moren deres er derimot en kjælen liten frøken, som hele tida holder ett øye på de små.

– Det jeg vet om denne gjengen er at de ble funnet ute ved Berger, og siden tatt hånd om av Kattehjelpen. Kattemoren er veldig sosial, så jeg tror hun har hatt en eier før, men kattungene kan nok ha blitt født ute. De virket veldig ville da de kom, forteller Karlberg, som har vært fosterfar for bortkomne, dumpede og fraflyttede katter i en årrekke.

Inkludert de fem kattene han har nå, tror han rundt 75 katter har bodd hos ham, før de fikk nye, permanente hjem.

Karlberg har sett det meste, og vet at når sommeren kommer blir det «høysesong».

Fortsatt tror nemlig mange at katter klarer seg selv, mens de reiser på ferie. Andre vil kanskje ikke bruke penger på kattehotell.

Ifølge Mattilsynets tilsynsveileder for katt (fra 2014) skal imidlertid katter ha mat og stell – og kontakt med mennesker – hver dag.

Kostbart

Erik Karlberg antar at den sist ankomne kattemoren kan ha blitt dumpet da eierne oppdaget at hun var drektig. Hun kan også kan ha blitt reist fra av eierne – og deretter lagt ut på vandring, på jakt etter mat og omtanke.

Om det første er tilfelle, kunne eventuelle vitner ha anmeldt det til politiet eller Mattilsynet.

Hvis noen har reist fra katten uten tilsyn er det et klart brudd på dyrevelferdsloven, dog kanskje ikke grovt nok til at det er en politisak. Det mange ikke vet er at Mattilsynet, siden 2014, i slike tilfeller har kunnet ilegge privatpersoner et overtredelsesgebyr på mellom cirka 3.000 og 17.000 kroner – for både uaktsomme og forsettlige brudd på reglene for dyrevelferd.

Mer brukt framover

Ågot Li, fungerende avdelingssjef ved Mattilsynet Søndre Buskerud, forteller dog at når det gjelder kjæledyr ligger gebyrene vanligvis mellom 3.000 og 5.000 kroner. Størrelsen på gebyret avhenger både av alvorlighetsgrad og hvorvidt dyreholder tjente penger på handlingen. Det siste gjelder som oftest produksjonsdyr.

Overtredelsesgebyret er først og fremst ment å kunne brukes i tilfeller der det ikke er noen tvil om at et regelbrudd har funnet sted – og der man er sikker på hvem som er ansvarlig.

– Når det gjelder kjæledyr har det ikke blitt brukt så mye – foreløpig. Så tar det også gjerne litt tid å innarbeide bruken av et nytt virkemiddel som dette, men det vil nok bli mer brukt framover. Det er mye mindre ressurskrevende enn lange og kompliserte rettssaker, sier Li.

Om det ikke er så mye brukt har likevel både hunde- og katteeiere, som ikke har sørget for ordentlig tilsyn med kjæledyret sitt, blitt ilagt gebyr. Ifølge årsrapporten for dyrevelferd for 2017 utstedte Mattilsynet totalt 10 overtredelsesgebyr til kjæledyreiere dette året.

Ingen forbedring

– Jeg synes det er veldig dårlig at ikke Mattilsynet benytter seg av denne muligheten mye oftere. I Kattehjelpen melder vi ifra til Mattilsynet om alle brudd på dyrevelferdsloven som vi kommer bort i, men hittil kjenner jeg ikke til at noen i drammensdistriktet har fått noe gebyr, sier Hilde Strysse, som er en av lederne for den frivillige organisasjonen, som skaffer hjemløse katter nye eiere.

Strysse, som har holdt på med dette i mange år, hadde håpet folk skulle få mer respekt for katters behov med tida. Denne sommeren har imidlertid startet dårlig.

– Bare siden midten av juni har vi fått inn over 20 kattunger – i tillegg til voksne katter. Jeg vet faktisk ikke hvor lenge jeg orker å se på at katter behandles verre enn søppel. Det er mulig jeg snart må gi meg med dette.

Strysse setter uansett pris på at katteeiere, som ikke sørger for ordentlig stell og tilsyn med katten i ferien, nå risikerer mer enn kritikk. Det kan faktisk bli skikkelig dyrt.

Mer fra Dagsavisen