Det var nærliggende å velge Drammen som programsted, sier Hans Olav Brenner. – Det er en fin by med et flott bibliotek, noe av programseriens hovedidé. I morgen kan publikum bli med når opptak til to TV-programmer gjøres på Drammensbiblioteket. FOTO: ELISABETH HELGELAND WOLD

Bokmannen

Hans Olav Brenner er tilbake i Drammen, denne gangen uten å myrde sin kjæreste på hybelfest.

– Jeg spilte Robert, som ved et tragisk uhell drepte kjæresten Anita på hybelen jeg hadde i serien, forteller Hans Olav Brenner.

Det var i 2002 at Brenner var skuespiller i filmatiseringen av Karin Fossums «Djevelen holder lyset», spilt inn i Drammen.

Forfattermøte

I morgen møter han krimdronningen igjen, men denne gangen i litterære former. Fossum er en av gjestene som Brenner intervjuer fra Drammensbiblioteket, og som sendes på TV i to programmer den nærmeste tida.

– Jeg har bestandig vært fascinert av Fossums bøker, og har lest samtlige om Konrad Sejer.

I tillegg til Karin Fossum får vi også møte Jo Nesbø, Liv Køltzow og Mme Nielsen i samtale med Brenner. Litterær guide er Tor Boman Larsen.

Sistnevnte ga Brenner en innføring i Drammens historie på sin tur rundt i byen.

– Drammen steg etter hvert fram som en voldsom litterær by, ler Brenner når han forteller om turen med Boman Larsen.

– Jeg ante ikke at Drammen har fostret så mange sterke forfattere, som for eksempel Sigurd Christiansen.

I Drammen blir Brenner og hans lille stab tatt imot av Drammensbibliotekets Atle Berge som også er forfatter, med sin siste utgivelse i august i år.

– Det var en gavepakke for oss og bli møtt av en bibliotekar som også er forfatter, sier Brenner.

«Superpularen»

I Bergers siste bok ironiserer han over forlagsbransjen. «Superpularen» er både en underholdende satire om bokbransjen, og en advarsel om å ta litteraturen på alvor. Til daglig er Berger litteraturformidler på Drammensbiblioteket, og nå viser han Brenner og staben rundt i kjelleren på Drammensbiblioteket. Det gjøres opptak til TV-programmet, og undertegnede må følge produsent Marit Christina Lies instrukser.

– Stå stille bak døra der nå, nå kan dere gå, vent litt, høres produsentstemmen.

– Hva var det egentlig jeg spurte om nå Marit, undrer Brenner etter et opptak. Produsent Marit svarer og passer på at alt går riktig for seg. Hun pudrer også panner før opptakene er i gang.

– Jada, jeg gjør alt jeg, ler hun.

Drammen-Paris

Hans Olav Brenner skryter av byen og så fin den har blitt.

– Drammen er jo så mye mer enn hva man ser fra E18. Oppe ved kanonene (Brannposten, journ.anm.) ser man jo hele det lange elveløpet, med alle bruene, nesten Paris, ivrer Brenner og fortsetter:

– Jeg traska mye rundt i Drammen da vi gjorde innspillingene til Fossum-boka, og mye har forandret seg, konstaterer Brenner.

Den lille NRK-staben skal videre til Skistadblokka hvor Konrad Sejer bor både i bøkene og i filmatiseringen, for å gjøre flere TV-opptak.