Nysirkus-lærer Andreas Ferdinand Larssen prøver å lære bort sjongleringskunsten til sine unge elever. I forgrunnen øver Alva Fjeldstad Hetland (7) seg på ikke å miste en eneste ball i bakken. FOTO: PERNILLE VESTENGEN

Blir sirkusartister i høstferien

SIRKUS: De nybakte artistene har bare en uke på seg til å øve inn en helt ny sirkusforestilling.

- Vil du se hva jeg kan, spør Iris Vilje (6) ivrig - før hun kaster en liten ball så høyt opp i lufta som hun bare kan.

Og jenta, som forklarer at hun kommer fra både Island og Norge, er langt ifra den eneste som sier seg villig til å vise Dagsavisen Fremtiden noen nyervervede kunster. På høstferiekurs med Drammen kulturskole lærer man nemlig både en rekke sirkuskunster og å lage animasjonsfilm.

 

Varierte aktiviteter

Når deltakerne på høstferiekurset ankommer om morgenen, venter først tre timers moro med kulturskolens animasjonslærer Christin Hoff. Her får barna, i alderen seks til 12 år, utfolde seg med papp, papir, plastilina og lego, for å lage levende bilder av en historie de selv har valgt - eller funnet på.

Deretter står nysirkuslærer Andreas Ferdinand Larssen klar til å sette friskusene i sving med forskjellige sjongleringstriks og balansegang på line.

 

Proff sjonglør

Stille og rolig, med tydelige bevegelser, viser Larssen hvordan man begynner å sjonglere med to baller. Innen demonstrasjonen er over har han sju baller i luften samtidig, og han har sjonglert med kjegler - bak ryggen. Men egentlig studerer sjongløren fra Horten økonomi.

- Jeg har nok holdt på med sjonglering i 11 år, og det var egentlig mattelæreren min som lærte meg det. Jeg syntes det var veldig moro og øvde mye - og etter hvert kom jeg inn i sjongleringsmiljøet. Et ganske lite miljø, men det finnes, ler Larssen, som var aktiv sjonglør i fem-seks år.

Resten av nysirkuskunstene fulgte liksom bare med på kjøpet. I dag tar han på seg jobber som nysirkuslærer i ferier og ellers når han måtte ha tid.

 

Mer enn musikk

De trener på å trikse med en tallerken (av plast) på toppen av en pinne, forsøker å holde en såkalt flowerstick i lufta ved hjelp av to stenger, de sjonglerer med små baller, slør og kjegler. Og så går de på line, trygt støttet av Larssen, selv om det heldigvis ikke er langt mellom line og gulv. Innen uka er omme skal de sette sammen kunststykkene til en forestilling for foreldrene.

Nå er det slett ikke bare i høstferien kulturskolen lærer bort sirkuskunster. Om noen fortsatt skulle tro at kulturskolen bare handler om sang og musikk, må de tro om igjen.

 

Bredt spekter

- Kurs i nysirkus har etter hvert blitt et vanlig tilbud ved mange av landets kulturskoler. Dette de får prøvd seg på i høstferien er i grunnen bare en smakebit, hvorav det meste skjer på bakken. På våre ordinære kurs kan man også lære å sykle på enhjulssykkel, trapeskunster, akrobatikk og klovning, for å nevne bare litt. Så kulturskolen favner nok et bredere spekter av interesser i dag ja, fra visuelle kunstformer og skrivelyst til nysirkus og kokkekunst. Dess bredere felt vi dekker, dess flere barn og unge treffer vi, sier kulturskoleleder Geir Morten Hansen ved Drammen kommune.

 

Tilpasset kalenderen

Han forteller at kulturskolen nå har arrangert aktiviteter og kurs i høstferien i en årrekke, og det samme gjøres i vinterferien og den første uka i sommerferien.

- Vi prøver jo å varte opp med noe når det er mange der ute som trenger noe å holde på med, og i feriene har også mange foreldre behov for at barna har noe å gjøre mens de selv er på jobb. Vi legger derfor opp kursenes varighet deretter, slik at det blir tilnærmet som en vanlig skoledag. Samtidig håper vi jo at slike feriekurs kan føre til at det kommer elever hit som kanskje ellers ikke ville ha oppdaget de forskjellige tilbudene vi har her på kulturskolen. Slik sett kan feriekursene være en fin rekrutteringskanal, konstaterer Geir Morten Hansen.

pernille.vestengen@dagsavisen.no